1 Yıllık Çalışmalar Kitap Haline Getirilecek
1 Yıllık Çalışmalar Kitap Haline Getirilecek
İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor I. Uluslararası Çalıştayı’nda kayıt dışı istihdam ve ekonomi ile mücadele için yasal düzenlemelerden eğitim, rehberlik, denetime; beşeri sermayenin kalitesinin yükseltilmesinden global ölçekte işbirliğine kadar genel şemsiyede önlemler tartışıldı. 1 yıl süren çalışmalar ve Çalıştay çıktıları kitap haline getirilecek.
-İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor I. Uluslararası Çalıştay sona erdi
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın ‘Kayıtlı İstihdamın Teşviki- II Hibe Programı’ kapsamında Süleyman Demirel Üniversitesi ilâ Isparta Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında hayata geçirilen ‘İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor Projesi’nin finalini teşkil eden I. Uluslararası Çalıştay tamamlandı.
-1 yıllık çalışmalar ve Çalıştay Bildirisi kitap haline getirilecek
11 Ağustos 2017 Cuma günü Barida Hotel’s’te başlayan I. uluslararası çalıştayda bilim insanları bildiri sundu. Çalışma ve İş Kurumu, Sosyal Güvenlik Kurumu ile diğer paydaş kuruluşların denetmen, uzman temsilcileri farklı masalarda kayıt dışı istihdam ve ekonomiyi tartıştılar. Avrupa Birliği’nin de finansman desteği ile dâhil olduğu proje sonuçları kitap haline getirilecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın finansman aktardığı ve 1 yıldır süren saha çalışmaları da politika belgesi olarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne sunulacak.
-İşte panel mesajları: ‘Kayıtlı ekonomi kalkınma, adalet, güven ve huzur sağlar’
İş Dünyası Kayıtsız Kalmıyor I. Uluslararası çalıştayın panel etabında Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Berrin Ceylan Ataman fikir ve önerilerini paylaştı. Kayıt dışı istihdam ve ekonominin mutlaka çözülmesi gereken bir sorun olduğunu belirten Prof. Dr. Ataman, şöyle dedi:
“Kayıt dışı istihdam ile mücadele bağlamında 1 yıldır sürdürülen projenin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Emeği geçen tüm tarafları tebrik ediyorum. Literatür çalışmalarında ortaya çıkan bulgular zaten herkesi ortak bir noktada buluşturuyor: ‘Kayıt dışı ile mücadele’
Düşük ücret, kötü çalışma koşulları reel ekonomiyi olumsuz şekilde etkiliyor. Gelişmiş ülkeler, kayıt dışı ile mücadelede daha keskin uygulamaları tercih ediyor. Yapılan araştırmalar “iş yeri büyüdükçe, kayıt dışılık azalıyor” şeklinde bir sonucu doğurmakta.
Batı’da kayıt dışı oranı daha az. Doğu’ya doğru kayıt dışı çalışma oranı daha fazla. Kayıt dışı çalışmanın önüne geçilebilmesi için öncelikle eğitim arttırılmalıdır. Eğitim, kalitenin artmasını getirir. Bu da ücret politikalarının gelişmiş ekonomiler seviyesine ulaştırır. Dolasıyla üretkenlik artar, verimlilik yükselir.
Tedbirler eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarının yanı sıra sosyal güvenlik politikalarının da en ileri düzeye taşınması ile de sağlanmalıdır. Beşeri sermaye yönetimi de çok önem arz etmektedir. Kayıt dışı ile mücadelede vardığımız nokta şu olmalıdır: ‘Kayıtlı olmamak bir suçtur’
Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Karadeniz de I. uluslararası çalıştayda ana hatları ile şu mesajları paylaştı:
“Ekonomik büyüme ile kayıt dışı istihdam arasında bir bağ var. Türkiye’de son yıllarda çok önemli reformlar gerçekleştirildi. İş Sağlığı Reformu gerçekleştirildi. Bir dizi teşvik sistemleri hayata geçirildi.
Reel ekonomide verimliliği artırırsak kayıt dışı oranının düşeceğini savunuyorum. Zira eğitim seviyesi yükseldikçe bu verimliliğe de pozitif şekilde yansır. Bu nedenle insan sermayesine daha çok yatırım yapmalıyız. Dünya’da bu konuda yapılan yasal düzenlemeleri takip etmeliyiz.”
-İki ülke olarak ‘dost politikalar’ geliştirmeliyiz
Slovenya Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü ve Kurucusu Dr. Franc Vidic de hayat deneyimleri aydınlığında sorunun çözümünü anlattı. Girişimciliğe 25 yaşında başladığını, Avrupa’nın doğusunda girişimcilik okulu açan ilk kişi olduğunu belirten Dr. Vidic, şöyle dedi:
“En büyük amacımız öğrencileri ve gençleri teşvik etmek. Genç girişimcilerin sayılarını arttırmak istiyoruz. İstikrarlı bir kalkınma gerçekleştirmek ve kültürümüzü korumak istiyoruz. Belli alanlarda uzman olmalıyız ve bilgilerimizi bütün dünyaya satabilmeliyiz. Farklı görüş açılarını yakalamamız lazım.
Slovenya’da teftişler çok iyi ve o sebeple kayıt dışı çalışan çok az. Bunda girişimcilik kültürünün sağlıklı bir şekilde inşa edilmesinin de etkili olduğunu söyleyebilirim.
Gelecekte başarı elde edebilmek için komşunla bir araya gel ve güç kazan. Birbirimizle iletişim içerisinde olmalıyız ve birbirimize güvenmeliyiz. Ancak bu şekilde büyüyebiliriz. Toplum olarak ‘dost politikalar’ geliştirilmesi için uğraşmalıyız. İnsan sermayesini arttırmalıyız.”
Bishop Üniversitesi Öğretim Üyesi, Kanada Sağlık ve Güvenlik Yönetimi ve Çalışanların Tazminat Profesörü ve Danışmanı Prof. Paul Leonard Gallina ise gölge ekonomi ile mücadele mesajları verdi. Kanada’da kadınların daha çok işgücüne dâhil olduğunu kaydeden Gallina, kayıt dışı ile mücadelede sert yaptırımlara sahip olduklarını söyledi. Kanada’da kayıt dışı çalışmanın suç olduğunu belirten Gallina, sözlerini şöyle tamamladı:
“Gölge ekonomisini kısıtlamamız gerekiyor. Kanada, kayıt dışı ile mücadelede yaptığı çalışmaları, araştırma sonuçlarını internet ortamında paylaşıyor. Kayıtlı ekonomi adaletli bir düzen sağlar.”
I.uluslararası çalıştay, akademisyen, denetmen, uzman ve diğer kuruluşların yetkililerin katıldığı beyin fırtınası görüşmeleri ile tamamladı. Sonuçlar politika belgesi olarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’ne ve ilgili taraflara sunulacak. Ayrıca çalıştay sonuçları kitap haline getirilecek.