5 Yıl Başka Kuruma Nakil Yasak

Devlet Personel Başkanlığı, kadrolu olacak 100 bin sözleşmeli personelin 5 yıl süreyle başka bir kuruma nakil olamayacağını duyurdu.

Yayınlanma:
Güncelleme: 27 Ağustos 2013 11:26
5 Yıl Başka Kuruma Nakil Yasak

Devlet Personel Başkanlığı (DPB) kadrolu olacak 100 bin sözleşmeli personelin nakil yasağına ilişkin bir duyuru yayınladı. Duyuruya göre sözleşmeli personellerin 5 yıl süreyle başka bir kuruma nakli mümkün olmayacak. Naklin istisnası ise KPSS olarak açıklandı.

ÇOK SAYIDA MÜRACAAT VAR
Açıklamada şu ifadeler yer aldı; "657 sayılı Devlet Memurları Kanununun geçici 41 inci maddesinde kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmakta olan sözleşmeli personelin talepleri halinde memur kadrolarına atanmaları öngörülmüş ve söz konusu personelin beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına naklinin yapılamayacağı ifade edilmiştir. Bu kapsamdaki personelin KPSS sonucunda merkezi yerleştirmeyle veya kurumsal sınav neticesinde diğer kamu kurumlarının kadrolarına atanmaya hak kazanmaları durumunda, nakil yasağına tabi olup olmayacakları hususunda Başkanlığımıza çok sayıda müracaat intikal etmektedir.

Bilindiği üzere, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun "Memurların bir kurumdan diğerine nakilleri" başlıklı 74 üncü maddesinin ilk fıkrasında; "Memurların bu Kanuna tabi kurumlar arasında, kurumların muvafakatı ile kazanılmış hak dereceleri üzerinden veya 68 inci maddedeki esaslar çerçevesinde derece yükselmesi suretiyle, bulundukları sınıftan veya öğrenim durumları itibariyle girebilecekleri sınıftan, bir kadroya nakilleri mümkündür..." hükmüne yer verilerek, memurların sınava dayalı olarak veya sınava dayalı olmaksızın bir kurumdan diğerine nakillerinin kurumların muvafakati ile mümkün olduğu belirtilmiştir.

5 YIL SÜREYLA NAKİL YAPILAMAZ

Aynı Kanunun, 02/08/2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 12/7/2013 tarihli ve 6495 sayılı Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 9 uncu maddesiyle eklenen, geçici 41 inci maddesinin dördüncü fıkrasında ise; "…Bu madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına nakli yapılamaz." hükmüne yer verilmek suretiyle, mezkur madde kapsamında memur kadrolarına atananların beş yıl süreyle başka kamu kurum ve kuruluşlarına naklinin yapılamayacağı ifade edilmiştir.

Ancak, 657 sayılı Kanunun geçici 41 inci maddesinde öngörülen "nakil yasağının" memurun başka kurumlarda durumuna uygun bir kadroya sınava tabi tutulmaksızın naklen atanması şeklinde uygulanması gerektiği; KPSS veya kurumsal sınavlar sonucunda diğer kamu kurum ve kuruluşlarının memur kadrolarına atanmaya hak kazananların, sınavlara dayalı olarak elde ettikleri kazanılmış haklarının korunması amacıyla, nakil yasağı kapsamında değerlendirilmemesi gerektiği düşünülmektedir.

Benzer şekilde 657 sayılı Kanunun "Adaylığa kabul edilme" başlıklı 54 üncü maddesinin son fıkrasında yer alan; "Aday olarak atanmış Devlet memurunun adaylık süresi bir yıldan az iki yıldan çok olamaz ve bu süre içinde aday memurun başka kurumlara nakli yapılamaz." şeklindeki hükmün uygulanmasıyla ilgili olarak Başkanlığımızın daha önce verdiği görüşlerde, KPSS veya kurumsal sınavlar sonucunda diğer kamu kurum ve kuruluşlarının memur kadrolarına atanmaya hak kazananların nakil yasağı kapsamında olmadığı, bu çerçevede aday memurların sınava dayalı olarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanmasının mümkün bulunduğu belirtilmiştir.

Yukarıda yer verilen hüküm ve açıklamalar çerçevesinde; kamu kurum ve kuruluşlarında sözleşmeli personel olarak çalışmakta iken 657 sayılı Kanunun geçici 41 inci maddesi kapsamında memur kadrolarına atananların; KPSS veya kurumsal sınavlar sonucunda diğer bir memur kadrosuna atanmaya hak kazanmaları halinde, mezkur maddede öngörülen nakil yasağına tabi olmaksızın, aynı Kanunun 74 üncü maddesinde öngörülen usul ve esaslar çerçevesinde, diğer kamu kurum ve kuruluşlarına naklen atanması mümkün bulunmaktadır."

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum