70 Bin cep telefonu imha edilecek

Türkiye’de satılan cep telefonlarının insan sağlığına ve çevteye zararlı olup olmadığı Ankara'da kurulan labarotuarda marka ve model ayırt edilmeden teste tabi tutuluyor.

Yayınlanma:
Güncelleme: 06 Kasım 2010 10:52
70 Bin cep telefonu imha edilecek

Türkiye’de satılan cep telefonlarının çevreye, sağlığa zararlı olup olmadığını araştırmak üzere Ankara’da Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) bünyesinde kurulan laboratuvarların başındaki isim Ejder Oruç, tüm modellerin detaylı incelendiğini, sağlığa ve çevreye tehdit durumlarında işin bertarafa kadar gittiğini söyledi.

Oruç, şu anda 10 farklı modelde 70 bin telefonun ‘bertaraf’ için sırada beklediğini belirtti. 10 modelin biri DECT telefon, 1’i sabit hatlı telefon, 8’i ise cep telefonu.

Çoğu Çinli olan bu 10 firmanın işi mahkemeye taşıdığını belirten Ejder Oruç, bu yüzden ilgili marka isimlerini kamuoyuna duyuramadıklarını, mahkeme aşamasının uzun sürmesinden dolayı da piyasadaki bu kapsamdaki telefonları toplatıp, imha edemediklerini ifade etti.

Oruç, Türkiye’de bugüne kadar teknik düzenlemelere aykırı 40 bin cihazın bertaraf edildiğinin altını çizdi.

Radyasyon Liginde ilk 10 model

MODEL SAR Değ.
Blackberry 8700g 1.08
Samsung x820 1.08
Samsung u800 0.99
OlaSP105 0.99
Sagem My401x 0.93
Sony Ericson Z710i 0.91
Motorola W220 0.85
Samsung E830 0.86
Blackberry 8100 0.82
Samsung L760 0.79

- SAR (Specific Absorbtion Rate-Özgül Soğurma Oranı): İnsan vücudunun 1 kilogramının sıcaklığını 1 derece yükselten elektromanyetik enerji miktarı olarak adlandırılıyor.

Türkiye’de BTK’nın verileri, ABD tarafında ise Telekomünikasyon Endüstrisi Birliği’nin rakamları alınarak hazırlandı. ABD tarafında boş olan değerler, ilgili cihazların ABD’de test edilmediğini gösteriyor. SAR değeri gösterilmeyen ürünler arasında Türk firmaların sahibi olduğu Çin, Tayvan gibi ülkelerde üretilerek, Türkiye’de satılan markalar da yer alıyor.

Sar'ın en üst limit kaç?

- Elektromanyetik Alan Projesi’nde cep telefonu SAR değerleri için üst sınır ABD’de 1.6 watt/kg, Avrupa bölgesinde ise 2 watt/kg olarak belirlenmiş durumda. Türkiye’de de Avrupa’daki 2 watt/kg oranı dikkate alınıyor.

- Bu değerlerin altında kalan ürünler teknik düzenlemelere aykırılık taşımıyor.

- SAR konusunda belirlenen limit değerlerin altındaki ürünlerin sağlığa ve çevreye zarar vermediği öngörülüyor.

- Limitin üzerinde değer taşıyan ürünler ise ‘tehlikeli-zararlı’ telefon modelleri liginde değerlendiriliyor.

- Rakamsal olarak en düşük değerler, sağlık ve çevre konusunda en hassas modeller olarak tanımlanıyor.

45 Bin baz istasyonu denetimde

Türkiye’de baz istasyonlarında limit değer olarak 10V/m birimi değeri baz alınıyor. Avrupa’da bu oran 41V/m seviyesinde. Bu düşük rakamla sağlığa ve çevreye etkide minumum seviyeler hedefleniyor. Teknoloji Bilgilendirme Platformu (TBP) Başkanı Serhat Özeren, Türkiye’de 45 binden fazla baz istasyonu bulunduğunu, bunların yüzde 90’dan fazlasının ölçüm ve denetlemelerinin yapıldığını belirtiyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Teknoloji