Aşırı Terleme Korkusu Tarihe Karışıyor
Isparta Devlet Hastanesinde Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Uzm. Dr. M. Harun Düver ve Göğüs Cerrahi Uzmanı Mehmet Aşkın tarafından Isparta’da ilk kez başlatılan ETS operasyonu sayısı 50’yi geçti.
Tıp dilinde ‘Hiper Hidrozis’ olarak tanımlanan aşırı terleme artık çok daha kolay tedavi ediliyor. Isparta Devlet Hastanesinde Kalp Damar Cerrahi Uzmanı Uzm. Dr. M. Harun Düver ve Göğüs Cerrahi Uzmanı Mehmet Aşkın tarafından başlatılan ve Isparta’da ilk kez yapılan Endoskopik Torakal Sempatektomi (ETS) operasyonu sayısı 50’yi geçti.
Bu yöntemle, el ve koltuk altı bölgesi ile yüzdeki aşırı terleme hastalığı olan kişilere uygulanan tedavi sayesinde bu sıkıntı artık tarihe karışıyor.
ARTIK BAŞARISIZLIĞA SON!
Göğüs Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Mehmet Aşkın, bu yöntem sayesinde insanların artık daha rahat bir yaşama kavuşacağına dikkat çekerken, Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Uzm. Dr. M. Harun Düver ise, “Artık sınavlarda, sınav kağıdı ıslanacak diye soru çözemeyen öğrenciler olmayacak. Bu öğrenciler artık daha başarılı olacak. Eli terliyor diye nişanlısının elini tutamayan insanlar tarihe karışacak” dedi.
30 DAKİKADA YAPILAN OPERASYONUN ARDINDAN,
1 GÜN SONRA GÜNLÜK İŞLERİNİZE DÖNEBİLİRSİNİZ
Düver ve Aşkın, ETS Yöntemi uygulamasının da oldukça kolay ve 30 dakika süren bir operasyondan ibaret olduğuna işaret ederek, hastanın aynı gün taburcu edilebildiğini anlattı.
Uzmanlar, bu operasyonda ağrı ve sızı oranının da oldukça hafif olduğunu vurgulayarak, hastanın ameliyattan sonra günlük işlerini kolayca yapabileceğini anlattı.
‘El terlemesi, koltuk altı terlemesi, yüz terlemesi bölgesel terlemedir’ diyen Düver ve Aşkın, bu tür terlemelerin çoğunlukla herhangi bir hastalığa bağlı olmadıklarını, ancak genel vücut terlemesinin ise bazı hastalıkları işaret edebildiğini kaydettiler.
HER 100 KİŞİDEN 2’Sİ ÇOK TERLİYOR…
Bölgesel aşırı terlemenin (hiperhidrozis) her 100 insandan 2’sinde görülebildiğine dikkat çeken uzmanlar, bu durumun biyolojik bir zararının olmadığını aktardılar.
Bu durumun kişinin sosyal ve çalışma yaşamı ile okuldaki başarıyı da olumsuz etkileyebildiği tespitlerinde bulunan Düver ve Aşkın, terlemenin kişinin ruhsal durumunu da olumsuz etkilediğini ve kalıcı tek seçenek cerrahi yöntem olduğunu ifade ettiler.
PAHALI VE AĞRILI YÖNTEMLERLE ZAMAN KAYBETMEYİN!
Bu konuda bilgi veren uzman doktorlar, hiperhidrozis için birçok yöntemin olduğunu ve hastaların aşırı terleme sorunun giderilmesi için sürekli krem ve roll-on kullandıklarını bunun ise sadece masrafa yol açtığı ifade etti.
Bunların hastaya hiç bir faydası olmadığını, el ve koltuk altına yapılan botoks uygulamasının ise geçici olduğu aktaran Düver ve Aşkın, ortalama 4 ay etkili olan bu yöntemin de pahalı ve ağrılı bir duruma neden olduğuna değindiler.
ISPARTA'DA, İLK KEZ DEVLET HASTANESİ’NDE UYGULANDI
Düver ve Aşkın yaptıkları açıklamada, “Cerrahi teknikler için de dünyada yaygın olarak kullanılan ve Isparta’da bu yöntem, ilk olarak Isparta Devlet Hastanesi’nde uygulanmış olup şu ana kadar 50 hasta tedavi edildi.
ETS Ameliyatı, küçük bir kamera ve alet yardımıyla göğüs boşluğuna daha önce 3 adet küçük kesi ile girilmekteyken artık daha kozmetik amaçlı olarak tek bir delikten göğüs boşluğuna giriliyor.
Bu bölgede bulunan avuç içlerinde ve koltuk altında terlemeye neden olan sinirler cerrahi teknikle yakılarak ya da kesilerek çıkartılıyor. Ayrıca, bu kesilen sinir tamamen terleme için fonksiyon görmekte el kol hareketini ile ilgisi bulunmamaktadır” dediler.
ÖZEL HABER: Feti KILIÇ
Kaynak: