Atık Su Arıtma Tesisinin Kapasitesi Artıyor
Atık Su Arıtma Tesisinin Kapasitesi Artıyor
Isparta Belediyesi Atık Su Arıtma Tesisi Kapasite Artırımı Projesi hayata geçiyor. Projeyle Isparta’nın 2040 yılı nüfusunun ihtiyacını karşılayacak olan tesisle Karacaören Baraj Gölü Özel Hükümlerine uygun şekilde arıtma da sağlanmış olacak. Başkan Günaydın, planlamada yeni kurulan üç yeni şehrinde düşünüldüğünü dile getirerek “460 bin nüfusa uygun bir tesisi hazırlamış oluyoruz. Çevrecilik konusunda Isparta Belediyesi en önlerde yürüyor’ diyerek, “Bazı kişiler yapacağız, edeceğiz diyorlar’ birkaç yıl önceden projelerini hazırladık. Bu konuşanlar boşuna konuşuyorlar” ifadesinde bulundu ve ekledi: Mevcut tesisin üst bölgesinde 100 dönümlük alan için meclisten daha önceden istimlak kararı aldık. Nüfusumuz 2-3 milyona çıkmışçasına yeni tesislerin de yerlerini şimdiden ayarlamış olduk.
PROTOKOL HAYATA GEÇİYOR
Isparta Belediyesinin üzerinde birkaç yıldan buyana çalıştığı ve projesi hazırlanan Atık Su Arıtma Tesisi Kapasite Artırımı Projesi çıktı. İller Bankası Antalya Bölge Müdürlüğü ile Isparta Belediyesince yapılan protokolle proje hazırlandı. İller Bankası yetkilileri, proje hazırlayıcısı firma yetkilisi Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın’a proje ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. Başkanlık makamında gerçekleşen görüşmede kapasite artışıyla minimum 2040 yılına, 460 bin nüfusa hitap edecek kapasite artışıyla da Karacaören Baraj Gölü Özel Hükümlerine uygun şekilde arıtma sağlanmış olacak.
ISPARTA BELEDİYESİ DÜNYA STANDARTLARINDA TESİSE KAVUŞUYOR
Görüşmede Atık Su Arıtma Tesisi Projelendirmesi görevini gerçekleştiren İnşaat Mühendisi Mahmut Emin Boyraz, Isparta Belediyesinin dünya standartlarına uygun bir tesise kavuşmuş olacağını belirtti. Mevcut tesisin kapasite artışı ile ilgili gerekli çalışmalara başladıklarını söyleyen Boyraz şöyle konuştu:
“Mevcut tesis 2025 yılı baz alınarak projelendirilmiş. Biz bunu 2040 yılı projeksiyonu olarak düşünerek projelendirdik. Bu projelerin hazırlanmasında ilave üniteler yapılıyor. Bu üniteler ön arıtma üniteleri, kaba, ince, perfore ızgara yapıları, ilave kum tutucular, biyo fosfor tankları, ön ve son çöktürme tankları, çamur çürütücü, ham çamur yoğunlaştırma tankları en önemlisi de ultraviyole dezenfeksiyon ünitesinin ilavesi ile bu tesis dünya standartlarında, bütün çevre mevzuatına hitap edecek şekilde suyu arıtacak şekilde bir tesis planlaması yapıldı.
Antalya içme suyu ihtiyacını karşılayacak olan Karacaören havzası içerisinde yer alması hasabiyle bu kıstasları da sağlayacak şekilde en ince detaylarına kadar düşünüldü. Bu ön projenin onaylanmasına müteakip devamında diğer mimari, elektrik, mekanik, betonarme projeleri de süratli bir şekilde yapılacak. Isparta Belediyesi dünya standartlarında bir tesise kavuşmuş olacak”
KAPASİTEDE YÜZDE 100 ARTIŞ
2 yıldan buyana üzerinde çalışılan projenin bugün net avan projelerinin gerçekleştiğini belirten Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın da, mevcut tesiste son teknoloji kullanılarak yüzde yüz kapasite artırımına gidildiğini aktardı. Isparta nüfusunun 230 bin olduğuna değinen Günaydın, yeni projenin de hemen ihalesinin düşünüldüğünü dile getirdi.
HİÇBİR ÇALIŞMAMIZ TESADÜFİ DEĞİL
‘Projeyi oldukça beğendim, kabul işini de tamamlıyoruz’ diyen Günaydın, yeni tesisle birlikte şehrin 460 bin nüfusa hizmet verir hale getirileceğine dikkat çekti. Şehirde yapılan çalışmaların hiçbirisinin tesadüfi olmadığını belirten Günaydın, yeni kurulum aşamasında olan yeni şehirlerden bahsederek, bunların kurulmasıyla birlikte nüfustaki artıştan mevcut tesisin etkilenmeyeceğini kaydetti. Günaydın, “Şu anda bir denklik çalışması da yapıyoruz. Çünür Yenişehir, Deregümü bölgesi ve Kolçelik kavşağı bölgesinde de bir şehircilik ve meydan çalışmamız var. Bu üç şehrinde ihtiyacını karşılayacak bir tesis oluyor. Bu üç şehrimizin nüfusu ile yeni kuracak olduğumuz tesisle 460 bin nüfusa hitap ediyor. Şehir yapılmadan biz bunun altyapısını da hazırlamış oluyoruz” şeklinde konuştu.
TESİS İHALESİ KISA SÜREDE YAPILACAK
Yeni kurulacak tesisin daha çevreci olduğunu belirten Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, yeni tesislerde fosfor tankının kurulacağını belirtirken, “Yine 3 adet olan karıştırıcı havuzumuza ilave 3 adet daha ekliyoruz. Çamur çürütücü bir tesisimiz var bununla da enerji üretimimiz artacak. Yine en önemli ilavelerden biride ultraviyole tesisidir. Bu tesis de nasıl fosfor tankında söylediğim gibi kokuyu azaltıcı ve yok edici bir olay varsa, ultraviyole de ikinci bir emniyet daha oluyor. Tesisin ihalesini en kısa zamanda yapıyoruz” dedi.
3 MİLYONLUK NÜFUSA UYGUN YENİ TESİS ALANI DA HAZIR
Isparta’ya kurulacak yeni tesislerin 2040 yılına kadar yeterli geleceğini ancak kendilerinin bununla da yetinmeyip, mevcut tesisin üst bölgesinde bulunan 100 dönümlük alan için de belediye meclisinden daha önceden istimlak kararı aldıklarını hatırlattı. Bununla ilgili olarak da çalışmaların sürdüğünü dile getiren Günaydın, “Yani nüfusumuz 2-3 milyona çıkmışçasına yeni tesislerin de yerlerini şimdiden ayarlamış oluyoruz” derken, bu çalışmaların DSİ ile devam edeceğini ve geleceğe yönelik sözleşmeleri, istimlak kararlarının bir yıl öncesinden hazırladıklarını aktardı.
ISPARTA’MIZI İLK ETAPTA 2040 YILINA HAZIR HALE GETİRDİK
Koku sorununu çözdüklerini, yeni ilave tesisle de bu koku sorunu tamamen çözülerek gidilmiş olacağını kaydeden Günaydın, Isparta’nın koku sorunundan ağzının yandığını söyleyerek, “Malum koku sorunu bizden değil DOSB’den kaynaklı. Onu da çözüyoruz. Oradaki atık suyu 5 km ileriye götürüyoruz. Böylelikle Isparta’mızın koku sorununu esas olarak çözen Isparta Belediyesi oluyor. Malzeme, işçilik ve diğer giderlerle 10 milyon lira yalnız 5 km’lik hat için harcıyoruz. Yeni kuracağımız tesisimizde bir bu kadar tutacak. 20 milyon lira harcamak suretiyle bunlar programa alındı. Bunları kendi mali imkanlarımızla hazırladık. Isparta’mızı ilk etapta 2040 yılına hazır hale getirdik” dedi.
EMNİYET ÜSTÜNE EMNİYET ALIYORUZ
Başkan Günaydın, gerek mevcut tesise ilave gerekse yeni tesis istimlak alanı ile ilgili olarak “Emniyet üstüne emniyet alıyoruz. Böyle bir şey çevrecilik adına hiçbir belediyede yapılamamıştır. Mevcut tesisimizde yüzde yüz kapasite artırıyoruz. Yine gelecek için yeni alan istimlak kararları alınıyor. Gelecek için de hazırlık yapıyoruz” görüşlerinde bulundu.
KONUŞANLAR BOŞA KONUŞUYOR
Isparta’da atık su ile ilgili bir sorunlarının bulunmadığını ve kökten çözüldüğünü dile getiren Günaydın, bazı kişilerin ’yapacağız, edeceğiz’ yönündeki sözlerine de “Biz bunların projelerini birkaç yıl önceden hazırladık. Bu konuşanlar boşuna konuşuyorlar. Seçime kadar bir noktaya gelecek. Isparta halkımıza bu konunun müjdesini vermek istiyorum. Çevrecilik konusunda Isparta Belediyesi en önlerde yürüyor ve yürüyecektir. Isparta Belediyesi çevreci bir belediyedir. Bunu Türkiye’de bilmektedir” ifadesinde bulundu.
ÇEVRE KONUSUNDA HASSASIZ
Isparta’dan başka hiçbir ilde kişi başına 5,5 ağaç sayısı düşmediğini aktaran Günaydın, çevre konusundaki hassasiyetlerini dile getirdi. Günaydın, “Bir insana 5,5 ağaç düşen başka bir memleket yok. İstanbul’da, Antalya’da 0,5 ağaç düşebiliyor. Şehrimizde bir milyon ağacı yetiştiren Isparta Belediyesidir. Buda bir çevreciliktir. Yurt içi yurt dışında kişi başına 5,5 ağaç diken bir belediye yok. Ne kadar çevreci olduğumuzu her bakımdan ortaya koyuyoruz. Maddi olarak da tesise hazırlandığımızı söylemek istiyorum. Isparta halkımıza hayırlı olmasını diliyorum” dedi.