Başıboş Köpeklere Yönelik Yeni Düzenleme: Sokaklarda Köpek Kalmayacak

AK Parti tarafından hazırlanan ve Meclis'e sunulan yeni kanun teklifi, sokak köpekleri problemine kalıcı çözümler getirmeyi amaçlıyor.

Yayınlanma:
Başıboş Köpeklere Yönelik Yeni Düzenleme: Sokaklarda Köpek Kalmayacak

AK Parti tarafından hazırlanan ve Meclis'e sunulan yeni kanun teklifi, sokak köpekleri problemine kalıcı çözümler getirmeyi amaçlıyor. Yeni düzenleme ile başıboş köpeklerin kontrol altına alınması ve sokaklardan tamamen kaldırılması hedefleniyor.

Uyutma Maddesi ve Yeni Sorumluluklar
Önceki taslaklarda yer alan 'uyutma' maddesi, yerel yönetimlerin sorumluluğuna bırakıldı. Barınaklarda bir ay boyunca sahiplenilmeyen, kuduz gibi tehlikeli hastalıklara sahip, saldırgan veya rehabilite edilemeyen köpeklerin uyutulmasına, yerel yönetimlerde oluşturulacak veteriner hekimlerden oluşan bir kurul karar verecek.

Belediyelere Ağır Yükümlülükler ve Cezalar
Yeni yasa teklifine göre, belediyelerin iki yıl içinde barınaklarını hazırlamaları ve sorumluluk bölgelerindeki başıboş köpekleri toplamaları gerekecek. Bu süre zarfında gerekenleri yapmayan yerel yöneticilere bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası verilecek. Tekrarı durumunda ise cezalar artacak ve belediye başkanları seçilme yeterliliğini kaybedecek.

Hayvanları Sokağa Terk Edenlere Ağır Cezalar
Sokak hayvanlarını başka bölgelere bırakanlar ve evcil hayvanlarını sokağa terk edenlere yönelik cezalar artırılarak, hayvan başına 60 bin lira olarak belirlendi. Ayrıca, bu kişilerin bir daha hayvan sahiplenmesi yasaklanacak.

Barınaklar ve Finansman
Belediyeler, barınak ve hayvan bakım masrafları için bütçelerinden binde 5 oranında pay ayırmak zorunda olacak. Bu pay, başka harcamalar için kullanılamayacak ve yapılan denetimlerde bu fonun amacı dışında kullanıldığının tespiti halinde belediye başkanlarına ceza uygulanacak.

Yeni Sistemle Hayvanlar Sokaklara Geri Bırakılmayacak
AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, "Şu anda sokaktan alınan bir hayvan, kısırlaştırılıp, aşılandıktan sonra sokağa bırakılıyordu. Yeni teklifle bu uygulamaya son veriliyor," dedi ve ekledi, "Barınaklarda bakılacaklar. İhmal edenlere hapis cezası verilecek. Bu konuda kim sorumluysa, ceza verilecek."

Yeni yasa teklifi, başıboş köpek sorununa yönelik radikal değişiklikler içeriyor ve sokak hayvanlarının refahını korumayı hedefliyor. Yasa, Meclis'te tartışılmaya devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum