Başkan Çelik: Isparta’nın İhracatı 321 Milyon Dolara Erişti
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine dayanarak, kentin ihracat rakamlarını duyurdu.
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Çelik, Türkiye İhracatçılar Meclisi verilerine dayanarak, kentin ihracat rakamlarını duyurdu.
Çelik, 1-30 Eylül tarihleri arasında Isparta’nın 31 milyon 725 bin dolar ihracat gerçekleştirdiğini, bu rakamın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 22,5 oranında bir azalma gösterdiğini belirtti. Ocak-Eylül dönemi ihracatının ise 321 milyon dolara ulaştığını ifade etti.
Eylül ayında en fazla ihracat gerçekleştiren sektörün 5 milyon 813 bin dolarlık performansıyla madencilik sektörü olduğunu vurgulayan Çelik, madenciliğin Isparta’nın doğal kaynaklarını etkili bir şekilde değerlendirerek önemli bir ekonomik katma değer yarattığını belirtti. Madenciliği takip eden diğer önemli sektörler arasında, 5 milyon 567 bin dolarlık ihracat hacmiyle kimyevi maddeler ve mamulleri ile 5 milyon 423 bin dolarlık ihracatıyla yaş meyve ve sebze sektörü öne çıktı.
Çelik, Eylül ayındaki diğer sektörlerin ihracat rakamlarını şu şekilde sıraladı:
Çimento, cam, seramik ve toprak ürünlerinde 2 milyon 883 bin dolar, Mobilya, kağıt ve orman ürünlerinde 2 milyon 281 bin dolar, Hububat bakliyat yağlı tohumlar ve mamullerinde 1 milyon 960 bin dolar, Meyve sebze mamullerinde 1 milyon 463 bin dolar, Halı sektöründe 1 milyon 481 bin dolar, İklimlendirme sanayinde 1 milyon 250 bin dolar, Hazır giyim ve konfeksiyon alanında ise 1 milyon 200 bin dolar değerinde ihracat gerçekleştirildi.
Eylül ayında sektörel bazda en fazla ihracat yaptıkları ilk 5 sektörün toplam ihracat hacminin 22 milyon dolar olduğunu dile getiren Çelik, en fazla ihracat yapılan ülkelerin başında Amerika Birleşik Devletleri'nin geldiğini, ABD’ye 6 milyon 426 bin dolarlık ihracat yapıldığını açıkladı. Fransa 4 milyon 636 bin dolarlık ihracat ile ikinci, Çin 2 milyon 890 bin dolarla üçüncü, Birleşik Krallık 2 milyon 872 bin dolarla dördüncü ve Almanya 1 milyon 892 bin dolarla beşinci sırada yer aldı.
İhracatın düşüşüyle ilgili olarak, sektörel bazda farklı dinamiklerin ortaya çıkabileceğini belirten Çelik, firmaların piyasa koşullarına hızla adapte olmaları ve yenilikçi stratejiler geliştirmelerinin önemine dikkat çekti. Sürdürülebilir büyüme için ihracatçıların mevcut pazarları koruyarak yeni pazarlara açılmaları gerektiğini vurguladı.
ITSO yönetimi olarak, firmaların gümrük ve dış ticaret süreçlerini hızlandırmak için önemli adımlar attıklarını aktaran Çelik, Batı Akdeniz Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü’ne bağlı Ürün Güvenliği ve Denetimleri Isparta Servisi’nin faaliyete geçtiğini açıkladı. Ayrıca, girişimcilik ofisleriyle ticaretin gelişimine katkıda bulunduklarını ifade etti.
Yeni pazarların keşfine yönelik yurtiçi ve yurtdışı fuar organizasyonlarına devam ettiklerini belirten Çelik, yıl boyunca ihracatçı firmalarına ve e-ticarete adım atmak isteyen girişimcilere yönelik eğitim programları gerçekleştirdiklerini söyledi.
Isparta’nın iş hacmini artırabilmesi için yeni bir organize sanayi bölgesinin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğinin altını çizen Çelik, ayrıca Serbest Bölge çalışmalarına da devam ettiklerini vurguladı. Çelik, "Bu çalışmalar tamamlandığında, Isparta’nın sanayi ve ekonomik potansiyelini daha ileriye taşıyacağımıza inanıyorum." dedi.
Kent ve ülke ekonomisine katkıda bulunan tüm firmalara ve çalışanlara teşekkür eden Çelik, başarılarının devamını diledi.