Belediyemiz Kadınlarımız İçin Öncülük Yapmıştır
Belediyemiz Kadınlarımız İçin Öncülük Yapmıştır
Isparta Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla ‘İslam’da Kadın ve Aile Hayatı’ ile ilgili bir konferans düzenlendi. M. Fatih Çıtlak’ın konuşmacı olarak katıldığı konferansta, Günaydın, “Kadınlarımıza belediye olarak önem veriyoruz. Kadınlarımıza istihdam sağlayan bir belediye konumundayız. Önümüzdeki dönemde daha büyük çapta bunu geliştirmek istiyoruz” dedi.
Isparta Belediyesi tarafından 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla İslam’da Kadın ve Aile Hayatı ile ilgili bir konferans düzenlendi. Böcüzade Düğün Salonunda M. Fatih Çıtlak tarafından verilen konferansa Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın ailesi ile birlikte katılırken, Çıtlak’ın konferansını dinlemek için gelenler salonu doldurdu.
Konferans öncesinde bir konuşma yapan Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Gününü kutladı. Kadınların hayattaki öneminden bahseden ve yine belediye olarak kadınlara yönelik yaptıkları çalışmalardan örnekler veren Günaydın, her zaman kadınlara önem veren bir teşkilat olduklarını söyledi. Günaydın, “Kadınlarımıza belediye olarak önem veriyoruz. İş hayatını kuran, kadınlarımıza mahalle kurslarıyla elişi sanatını öğrenmeleri geliştirilmesi ve kadınlarımıza istihdam sağlayan bir belediye konumundayız. Kadınlarımızın ürettiklerini açtığımız satış mağazası ile satışa sunmaktayız. Bu satılan ürünlerle kadınlarımıza gelir sağlanmıştır. Belediyemiz kalite ve öncülük yapmıştır. Bunları yapacağız, edeceğiz değil, bunları yaptık, başardık bitirdik. Bu dönemde de önemle ortaya çıkardığımız halde önümüzdeki dönemde daha da büyük çapta geliştirmek istiyoruz” dedi.
Öğrencilere de önem veren bir belediye olduklarından bahseden Günaydın, konuşmasında Oğuzata Kurs Merkezi ile ailelere yardımcı olduklarını, binlerce dar gelirli ailenin çocuklarına eğitim verdiklerini belirtti. Günaydın, “Küçük çocuklarımızı ve Isparta’nın sağlığını düşünüyoruz” diyerek, çocuklar için yapılan parklardan bahsetti.
Isparta’nın Türkiye’ye örnek bir şehir olduğunu kaydeden ve yaşanabilir şehirde birinci olduklarını hedeflerinin Avrupa’nın en iyi şehirleri arasında yer almak olduğundan bahseden Günaydın, yeni dönem projelerinin de bu yönde hazırlandığını kaydetti.
Ailelere yönelik toplu konut yapılacağını bununla ilgili Meclis Kararının Cuma günü alındığını ve evi olmayanları ev sahibi yapacaklarını dile getiren Günaydın, “Meclisimizden 700 dönümlük bir alanın sosyal konut alanı olarak belirlenmesi kararını aldık. TOKİ ile değil, belediye olarak yapacağız. Daha önce de 1750 konutu yapmış ve hak sahiplerine teslim etmiştik, bu konuda tecrübemiz var” dedi.
Isparta’ya bir milyon ağaç ve bir milyon gül diktiklerini hatırlatan Günaydın, 5 milyon adet daha gül dikileceğini ifade etti.
Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın’ın konuşmasının ardından sahneye gelen M. Fatih Çıtlak’ta ‘İslam’da Kadın ve Aile Hayatı’ konulu bir konferans verdi.
Adı kadına şiddetle, belli bir kesim tarafından ısrarla ısıtılıp ısıtılıp ortaya konduğuna dikkat çeken Çıtlak, “Anneye, aileye, kız evladına tarihinde bu kadar ehemmiyet veren başka bir toplumun olmadığı bir neslin evlatlarıyız. Hiç başınız önünüze eğilmesin” dedi.
İnancımıza göre hanım olmanın bir şeref olduğunu söyleyen Çıtlak, “Biz küçük bir kız çocuğuna bile bir annenin sırrı olduğu için birde onda annelik sırrı olduğu için hürmet ederiz” derken ‘Cennet annelerin ayakları altındadır’ hususuna da değindi. Çıtlak, “Bunun manasını bilmeyen o kadar çok insana rastladım ki. Bu söylendiğinde anne, ayaklarında da cennet olacak derecede yüksek bir dereceye sahip. Annenin ayakları altındaki cennet kimdir? Çocuktur. O devamlı annesinin ayakları altında, onun gölgesi altındaki çocuğunu yetiştirirse bir anne cennetliktir demektir” görüşlerinde bulundu.
Avrupa’nın bize insanlık öğretmeye çalıştığını ve adına da Kopenhag Kriterleri dediklerini söyleyen Çıtlak, “Bu kriterlere gören insan olunurmuş. Kopenhag Kriterlerinden çok önce bir kriter söyleyeyim. Anadolu’da hangi ücra köşeye gitseniz, muhakkak duyacağınız bir söz, nine bir barakada yaşıyor. Torununa, ‘Oğul kul hakkıyla yaşarsan sana hakkım haram olsun’ der. Bundan büyük kriter mi olur? Sen bunun üzerine yazılmış bir insanlık destanı gördün mü?” şeklinde konuştu.
İslam’ın kadına dinen verdiği haklardan bahseden Çıtlak, milletin tam merkezinde ailenin bulunduğunu aktardı. Çocuğa dayak hususuna değinen ve bunun dinen getirdiği sorumluluklara değinen Çıtlak, bir erkeğin hanımına hitap etme şeklinden de örnekler verdi.
Toplumda çok çirkin ve iğrenç ailevi çarpıklıklar yaşandığına da dikkat çeken Çıtlak, “Bir an önce aile teşkilatımızı kuvvetlendirmemiz icap ediyor” dedi.
Hanımlara seslenen Çıtlak, “Hanımlar merhametli olun. Allah rızası için hanımlar hanımları çekiştirmesin bu bir ayettir. Hanımlar önce anneler kendi kız çocuklarına, komşularının çocuklarına, hocalar sofular, güzel anneler dışarıda bir hanım kızı farklı bir halde gördüğünüzde eleştireceğinize ‘aman Ya Rabbi sen bu kızı muhafaza eyle. Bu kızın namusunu, ırzını sen koru ya Rabbi diyerek ağladığın var mı senin. Yapmıyorsan bu iyi bir yere gitmiyor. Birbirimize merhamet edelim. Hanımlar birbirini çekiştirmesin. Hanımlar hanımlara güvenebilse, aile teşkilatımızda çocuklarımıza daha farklı olur diye düşünüyorum. Hanımlar hanımlara merhamet etsin, merhamet etmeye başladıklarında ne olur kız çocuklarından başlasınlar. Bugün kız çocuklarımız öfkeyle onların üzerine kurulmuş devamlı sadakatsizlikle gidiyor. Çok büyük kanayan bir yara bu. Çocuklarımıza ancak güzel bir sevgi ile örnek olabiliriz. İstediğin kadar din konuş, İslam anlat. Çocuk seni sevmemişse ne anlatabilirsin ona” görüşlerinden bulundu.