Boşuna Ceza Ödemeyin!
Bilgisizlik nedeniyle trafikte gereksiz cezalar yiyoruz...İşte bunlardan birkaçı..
Trafikte bir çok sürücü polislerin keyfi ceza uygulamaları ile yüzyüze geliyor. Yasaları bilmedikleri için itiraz edemeyen sürücüler bu yüzden ödememeleri gereken cezalar ödüyorlar.
Trafikte en çok keyfi ceza uygulaması cep telefonu kullanımı nedeniyle kesiliyor. İkinci sırada da araçların aydınlatma lambaları geliyor. Teknolojik gelişimle birlikte piyasaya çıkan Zenon farları bazı trafik polisleri yasak diyerek cezaya tabi tutuyor. Peki gerçekten öyle mi?
ARAÇTA KULAKLIKLA KONUŞMAK YASAK MI?
Araç kullanırken cep telefonuyla konuşmak ceza kapsamında. Cezası da 62 TL... Peki kulaklıkla konuşursanız cezaya tabi misiniz? Sadece araç kiti ile konuşmak mı serbest?
Teknolojik gelişimle birlikte cep telefonlarına kablosuz bağlantı imkanı da tanıyan bir çok kulaklık çıktı. Trafik polisleri ise ya kanunları tam bilmedikleri ya da keyfi yorumlamalar yaptıkları için sürücülere araç kiti dışındaki bu kulaklıkların yasak olduğunu söyleyerek ceza kesiyorlar.
Yasaya göre, araçlarda kulaklık ve benzeri aparatlarla cep telefonu ile konuşmak yasak değil. 2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun tedbirsiz ve saygısızca araç sürme başlıklı 73. maddesi; Seyir halinde kulaklık ve benzeri aparatlar kullanarak cep telefonu ile konuşma konusunda bir yasak bulunmamaktadır.
Ancak; Yapılan araştırmalarda 110 km hız ile seyrederken cep telefonu ile konuşan sürücü tehlikeyi sezdiği andan itibaren gaz pedalından ayağını çekip frene basmasına kadar geçen sürede 45 metre, kulaklık ile konuşan sürücüde 41 metre, cep telefonu ile konuşmayan ve yola odaklanan bir sürücü ise 39 metre yol kat etmektedir. Bu nedenle araç kullanırken kulaklık vb. aparatlar kullanarak cep telefonu ile konuşmak tavsiye edilmiyor.
ZENON FARLAR YASAK MI?
TİP onayı almış olan bütün farlar araçlarda kullanılabilir. Trafikte sürücülerin keyfi cezalarla karşı karşıya kaldığı durumlardan biri de teknolojik gelişimle birlikte araç piyasasına dahil olan zenon farlarda yaşanıyor. Yol aydınlatması en üst seviyede olan ve karşıdan gelen sürücünün gözünü almayan bu farlar, bazı trafik polisleri tarafından yasak olduğu belirtilerek araçlar bağlanabilmektedir.
Yasay göre araçlara sonradan takılan farların tip onayı alınmış ilk haliyle uyumlu olması, diğer bir deyişle farların üzerinde (E) veya (e) işareti bulunması zorunludur. Aksi haldeki standart dışı farlar yasaktır. Aynı kurallar LED gibi teknolojik yenilikler içeren stop lambalar için de geçerli bir durum...
CAM FİLMİ YASAK MI?
Cam filmleri ancak sürücünün görüşünü tehlikeye düşürmesi durumunda yasaktır. Film açık tonda olup görüşü de engellemiyorsa bu durumda ceza kesilemez.
Trafik polislerinin keyfi uygulamaları ile yüzyüze gelmemek için bu haklarınızı iyi bilin.