CHP’den Toplumsal Dayanışma Programı
CHP’den Toplumsal Dayanışma Programı
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın önceki gün koronavirüs salgını nedeniyle açıkladığı 19 maddelik ekonomik programı yetersiz bulan CHP, 27 maddelik Toplumsal Dayanışma Programı’nı açıkladı. Alternatif pakette, vergi borçlarının ertelenmesi, işçilerin izin kullanımına esneklik getirilmesi ve çiftçilerin borçlarının yeniden yapılandırılması önerildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından koronavirüsü salgınının yaralarının sarılması amacıyla açıklanan pakete CHP'den tepki geldi.
CHP İl Başkanı Yalım Halıcı, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi paketini yetersiz buldu.
Partisinin 27 maddelik Toplumsal Dayanışma Programı hazırladığını kaydeden Halıcı, alınması gereken tedbirleri şöyle sıraladı;
İŞTEN ÇIKARMALAR ENGELLENMELİ
“Vergi ve sigorta prim borçları ile kamu alacakları yeniden yapılandırılmalı. Gelir ve kurumlar vergisinde geriye doğru zarar mahsubu sağlamalı. Ödeme süreleri uzatılmalı. Şüpheli alacak karşılığı ayrılmasında dava ve icra şartı aranmamalıdır. Bekleyen KDV iadeleri avans olarak ödenmeli. Yatırım teşvik belgesi alınmış olan yatırımlar için indirimli kurumlar vergisi alınmalı. Vergi ve sigorta prim borçları ertelenmeli. Altı aylık kısa çalışma ödeneği düzenlemesi yapılmalı. Faaliyetleri durdurulan işyerlerinde çalışanların ücretleri, İşsizlik Fonu’ndan karşılanmalı. Salgın nedeniyle işten çıkarmaların önüne geçilmeli. İşçilerin izin kullanımına esneklik getirilmelidir.
Salgına karşı sağlıklı bir süreç götürebilmek için çocuğu olan ve olmayan kamu çalışanlarına idari izin veya mazeret izni verilmeli.
Hastanelerde görev yapan tüm sağlık personeline bir maaş ikramiye verilmeli.
Aile Sigortası uygulaması yürürlüğe konulmalı.
Yükseköğrenim öğrencilerine 500 TL destek ödemesi yapılmalı. Çiftçilerin kredi borcu yeniden yapılandırılmalı.
Kullanılan kredilerin geri ödemesini aksatanların borçlarını yapılandırmaları halinde risk merkezindeki sicilleri dikkate alınmamalı.Karşılıksız çekteki hapis cezaların kaldırılmalı.
Turizm sektörü irtifak hakkı bedellerinin tecil edilmelidir. Turizm işletmelerinin hasılatları üzerinden alınan turizm payı uygulamasına son verilmeli.
Konaklama Vergisi kaldırılmalı. Kredi Garanti Fonu, turizm sektörüne kaynak ayırmalı. Gemi inşa sanayinin irtifak hakkı ödemeleri yıl sonuna kadar ertelenmeli.
KOBİ’lerin kredi ihtiyacını karşılamak amacıyla Kredi Garanti Fonu’na Hazine’den aktarılan kaynak 25 milyar TL’den 60 milyar TL’ye yükseltilmeli. İller Bankası’nın belediyelere yaptığı ödemelerden kesinti yapılmamalı. Ücretli öğretmenlerin maaşları MEB bütçesinden ödenmelidir.”