“Çifçilerimiz Paniğe Kapılmamalıdır”
Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik başkanlığında, Boğazova meyve bahçelerinde süre gelen sulama sorunları toplantısı gerçekleştirildi.
Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik başkanlığında, Boğazova meyve bahçelerinde süre gelen sulama sorunları toplantısı gerçekleştirildi.
Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda Boğazova meyve bahçelerinde süre gelen sulama sorunları, Eğirdir Kaymakamı Adem ÇELİK başkanlığındaki yapılan ve konu paydaşlarının da yer aldığı bir toplantı ile görüşüldü.
Toplantıya Eğirdir Kaymakamı Adem ÇELİK, Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK, Devlet Su İşleri Bölge Müdürü Rahmi ŞAHİN ve konu paydaşları katıldı.
DSİ Bölge Müdürü Şahin, DSİ olarak gerekli önlemlerin alındığını, çiftçilerimizden de gereken özveriyi gösterip paniğe kapılmamaları gerektiğini söyledi.
Toplantının açılış konuşmasını yapan Kaymakam Adem ÇELİK, uzun yıllardan beri özellikle bilim adamlarının küresel ısınma sonucu büyük su sıkıntılarının ve hatta savaşların su kıtlığından çıkacağını belirterek, bu yüzden suyu mümkün olduğu kadar tasarruflu kullanmamız gerektiğini, suyu kullanırken başkalarının hakkını saygı göstermemiz gerektiğini söyledi.
Ve özellikle bireysel su kullanımında tasarruflu davranılması gerektiğinin önemini vurgulayan Kaymakam ÇELİK konuşma yapması için sözü Belediye Başkanı Veli Gök’e verdi.
Başkan Veli GÖK, konuşmasının bir bölümünde çiftçilerimizin ve özellikle sulama Kooperatiflerinin Eğirdir halkına yakışır davranmalarını ve meydana gelen illegal su kullanımında kooperatiflerin sorumluluk sahalarında gereken önlemi almaları gerektiğini belirtti.
Konuşma sırası gelen DSİ Bölge Müdürü Rahmi ŞAHİN, sezon başında imza altına alınan protokolü uyulduğu takdirde bu yılı sorunsuz çıkaracaklarını, her türlü ekipmana sahip olduklarını, kurumca gerekli önlemleri aldıklarını, çiftçilerimizden de gereken özveriyi gösterip paniğe kapılmamaları gerektiğini belirtti.
Eğirdir Gölü’nün yıllık 750 milyon metreküp su döngüsünün olduğunu ve bunu yaklaşık 500 milyon metreküpünün buharlaşmayla kaybolduğunu söyleyen ŞAHİN, küresel ısınmadan dolayı yağışların azaldığını ve gelir gider dengesinin bozulmasından her yıl Eğirdir Gölü su kotunun düştüğünü belirtti. Daha önceki yıllarda dünyada 2-3 yıl kurak bir dönem olursa, 2-3 yılda sulak bir dönem geçtiğini ve dünya üzerinde ki su döngüsünün bir dengede geçtiğini söyleyen Bölge Müdürü ŞAHİN, bu dengenin bozulduğunu ve son 4-5 yıldır dünyanın kurak bir periyot geçirdiğini bundan dolayı da su kıtlığının meydana geldiğini söyledi.
Ardından söz alan Boğazova Sulama Birliği Başkanı Celal CEYLAN, sezon başında 6 sulama kooperatifi ve ilgili sulama birliğinin ortaklaşa bir sulama programı hazırladıklarını, ancak vatandaşların bir bölümünün paniğe kapılarak bu programa uymadıklarını söyledi. Yine başka bir sorun olarak özel şahıslara ait başıboş moto-pompların keyfi ve programsız hareket ettiklerini belirtti.
Eğer sezon başında hazırladıkları sulama programı uyulmuş olsaydı şu an için sulamanın sorunsuz devam etmiş olacağını, ama henüz geç kalınmadığını, vatandaşların paniğe kapılmadan, programa ve alınan karalara uydukları takdirde bu yılı sorunsuz atlatacaklarını söyledi.
Yine Kovada Kanalı üzerinde vatandaşların programsızca sekte oluşturmamaları gerektiğini söyleyen CEYLAN, toplantı sonunda sulama kooperatifleriyle tekrar bir sulama periyodu hazırlamak için program yapılmasını belirtti ve toplantı sonlandı.