Çiftçiliğe Teşvik Şart
BM Gıda ve Tarım Örgütü ile OECD’nin ortak raporuna göre çiftçiliğin teşvik edilmemesi halinde, önümüzdeki 10 yıl içerisinde gıda fiyatlarında yüzde 40’a varan artışlar olacak
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) ile Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) ortaklaşa hazırladığı raporda, dünyadaki tarım üretiminin her yıl yaklaşık yüzde 1.5 oranında artacağı belirtilirken, buna rağmen gıda fıyatlarının ise gelecek yıllarda yükseleceği uyarısında bulunuldu.
“Zirai Görünüm 2013-2022” başlıklı raporda, gıda talebinin küresel düzeyde yükseldiği, bununla birlikte tarım alanları ve tarımsal ürünlerin üretiminde yeterli artışın olmadığına dikkat çekilen raporda, tarımsal üretimin teşvik edilmesi ve artırılması gerektiği vurgulandı. 2003-2012 yılları arasında dünyadaki tarım üretiminin her yıl ortalama yüzde 2.1 oranında arttığı hatırlatılan raporda, buna rağmen 2020 yılına kadar yıllık üretim artışının yüzde 1.5 seviyesinde kalacağının tahmin edildiğinin altı çizildi.
Zenginleştikçe tüketim arttı
Gelişmekte olan ülkelerde, kişi başına ve hane başına düşen aylık gelirin yükselmesiyle, gıda tüketiminin de yüzde 30 arttığına işaret edilen raporda, buna karşılık tarım alanlarının genişlemesinin sınırlı kaldığı, üretim maliyetlerinin arttığı, kaynakların azaldığı ve çevresel kaygılar nedeniyle tarımsal ürünlerden elde edilen yakıtlara yönelimin arttığına dikkat çekildi.
Bunun, önümüzdeki dönemde, 2020 yılına kadar gıda fiyatlarını artıracağı savunulan raporda, bu artışların yüzde 15-40 civarında olacağı belirtildi. Üretim açığını kapatmak için gelecek dönemde dünya çapındaki tüm hükümetlerin tarım üretiminin artırılması amacıyla daha fazla yatırım yapmak durumunda kalacakları kaydedilirken, bu çerçevede eski yöntemlerin en kısa zamanda kenara bırakılarak yeniliklere yönelinmesi gerektiği de vurgulandı.
Raporda, çiftçilerin teşvik edilmesi, teknolojik olanaklara kavuşturulması ve ürünlerin pazara sorunsuz ulaşmasının sağlanması gerektiğine özellikle dikkat çekildi. Aynı raporda, tarım sektörünün gelişmekte olan ülkeler açısından hala bir potansiyel barındırdığı işaret edilirken,Çin’in, bu sektörde dünyanın önde gelen ülkesi olacağı görüşüne yer verildi.