Demirel'i Anlamak
Demokrat Gazetesi Genel Müdürü Sami Toksöz Yazdı...
Adı, Dolaksızoğlu Süleyman Sami Gündoğdu.
1934'teki soyadı kanunuyla; Süleyman Sami Demirel oldu!
Başarılarla dolu eğitim hayatından sonra 12 sene kadar devlet hizmeti ve sonrasında 1964 yılında siyasete hızlı giriş… Adalet Partisi Genel Başkanlığı...
1965 ile 1971 arasındaki Süleyman Demirel’in başbakan olduğu dönemde Boğaziçi Köprüsü, Ereğli Demir Çelik İşletmeleri ve Keban Barajı gibi büyük yatırımlara imza atıldı.
Bu dönemde Türkiye’de enflasyon % 5, kalkınma hızı % 7 idi.
Bu kalkınma hızı Japonya’dan sonra petrol ülkeleri dışında, dünyanın ikinci yüksek kalkınma hızıydı.
Demirel, 7 yıl cumhurbaşkanlığı yaparken 7 farklı hükümette 10 yıldan fazla başbakanlık yaptı, ama hafızalarda genellikle kurduğu efsane sözlerle kaldı…
Üniversite ziyaretleri sırasında sol görüşlü bir öğrenci Demirel’i sıkıştırır:
– Türkiye’de yapılan her türlü işi sahiplenme gibi bir işiniz var.
Demirel cevap verir:
– Sen nerde oturuyorsun?
– Kadıköy’de, niye ki?
– Hah işte buraya gelmek için her gün üstünden geçtiğin köprü var ya
– Ee evet.
– Onu işte ben yaptım!
Başbakanken bir programda kendisine “sizi o bulunduğunuz yerden altı defa indirdiler, hala orada nasıl duruyorsunuz?” diyen gazeteciye verdiği cevap: Ben altı kere gittiysem yedi kere geldim.
91 yaşında hayatını kaybeden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i pek çok özelliğiyle yâd etmek mümkün…
Özellikleri bir yana, ülkesine kattığı değerler ve yaptığı yatırımların bugünlerde özelleştirme adı altında ne kadar maddi değere ulaştığı da manidar…
Şimdi bu kısa bilgilerden sonra bugünlerde Sayın Demirel’i saygıyla ve minnetle yad ediyoruz. Peki, sağlığında ne kadar anlayabildik onu? Ispartalı hemşerileri olarak ne kadar değer verdik, sahip çıktık?
Bugünlerde siyasilerin ağızlarında sürekli onun ismi. Isparta’ya yaptıkları ve Ispartalılara yaşattıkları... Sağlığında bu birleşme olsaydı, onu incitmeden, zarar vermeden uğurlayabilseydik keşke Ispartalılar olarak! Kim bilir ne zaman onun gibi bir lider çıkacak Isparta’dan.
İnsan unutmak ister ama 2015 yılında Isparta meydanında Ispartalı, tarihe geçmiş siyasetçisini yuhaladı!
O tarihlerde bu konuya yer veren mesai arkadaşım Bora Tüfekli’nin yazısından kısa bir paragraf aktarmak istiyorum sizlere;
“Demirel’in memleketi İslamköy’ün AK Parti’li belediye Başkanı Zekeriya Şataf, beldelerinin köy statüsüne düşmesinden duyduğu üzüntüyü DHA muhabirine anlatmış.
Başkan Şataf, “Burada 9'uncu Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel yetişmiş. Kendisi 40 yıl boyunca memlekete hizmet etmiştir. Bu bakımdan bu beldenin ayrı bir önemi vardır. İslamköy nüfusu 1120. Yeni çıkacak yasayla belediye kapatılacak. Artık köy haline geleceği için doğru dürüst hizmet alamayacak" ifadeleriyle konuyla ilgili tepkisini dile getirmiş.
Kadere bak. Bir süre önce Başbakanın mitinginde yuhalanan Süleyman Demirel, şimdi Başbakanın partisinden bir belediye başkanı tarafından övgülere layık görülüyor.
Türk siyaseti Demirel’i ya anlamıyor, ya da geç anlıyor. “
Demirel’i anlamak ve ülkesine, memleketine Demirel gibi hizmet edebilmek bütün mesele… Seversin sevmezsin ama yaptıklarıyla ve hizmetleriyle saygı duymak zorundasın…
17 Haziran 2019’da ölümünün 4. Yılında Sayın Demirel’in Anıt Mezarı inşallah açılacak. Ve o gün merhumu sevgi ve saygıyla anacağız…