Deprem Master Planı Acil Olarak Hazırlanmalı

Deprem Master Planı Acil Olarak Hazırlanmalı

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Eylül 2021 09:02
Deprem Master Planı Acil Olarak Hazırlanmalı

İnşaat Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Şeref Korkmaz, Türkiye’de yaşanan deprem tehlikesinin yanı sıra hızla artan nüfus ile köyden kentlere yapılan göçün kaçak yapılaşmayı arttırmasının kentsel dönüşümün gerekliliğini ortaya çıkardığını ifade etti. Korkmaz, acil olarak Deprem Master Planının da hazırlanması gerektiğini söyledi.

İnşaat Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Şeref Korkmaz, yaptığı yazılı açıklamada; “Ülkemiz dünyanın aktif deprem kuşaklarından biri olan Alp-Himalaya deprem kuşağı üzerinde yer alır. Ülkemizin yüz ölçümünün %42’si 1. derece deprem kuşağı üzerindedir. 20. yy’ın başlarından beri yapılan istatistiki çalışmalar Türkiye’de yaklaşık olarak her iki yılda bir yıkıcı deprem, her üç yılda bir de pek çok yıkıcı deprem olduğunu göstermektedir. Bu durum Türkiye’de kaçınılmaz bir doğal afet olduğunu ortaya koymaktadır.Türkiye’de yaşanan deprem tehlikesinin yanı sıra hızla artan nüfus ile köyden kentlere yapılan göçün kaçak yapılaşmayı arttırması kentsel dönüşümün gerekliliği ortaya çıkmıştır” dedi.

NEDEN KENTSEL DÖNÜŞÜM
Kentsel Dönüşümü zorunlu kılan bir etkenin de deprem olduğuna işaret eden Korkmaz, “Ülkemizde kentsel dönüşümü zorunlu kılan diğer bir önemli faktör ise depremlerdir. Acı tecrübelerle fark edilen deprem gerçeği, kentsel yenilenmenin bir zorunluluk olduğunu gözler önüne sermiştir. Zira sağlıksız yapı stoklarının deprem öncesinden tespit edilerek bertaraf edilmesi olası bir depremde can ve mal kayıplarını en aza indirecektir. Ülkemizin çok büyük bir kısmının birinci derece deprem alanında bulunması durumun daha ciddiyetle ele alınmasını zorunlu kılmaktadır.Ülkemizdeki kaçak yapılaşma, niteliksiz yapı stoğunun varlığı ve başta deprem olmak üzere değişik nedenlerle bunlardan kurtulma gerekliliği kentsel dönüşüm fikrini öne çıkarmaktadır” ifadelerini kullandı.

YENİ YERLEŞİMLERE YÖNELİK PROJELER ŞART
1999 Marmara Depremini hatırlatan Korkmaz, “Ülkemizde ise Kentsel Dönüşüm kavramı 1999 Marmara depreminden sonra ortaya çıkmıştır. Bu tarihe kadar yapılan yapılar depreme dayanıklı güvenilir yapılar değildi. Bu tarihten sonra yapılan yapılarda deprem dayanıklılığına dikkat edilmiştir fakat 2012 yılında çıkan 6306 sayılı yasa ile yapıların depreme olan dayanıklılığının arttırılması zorunlu hale getirilmiştir. Yaşanan deprem felaketleri sonrasında yapı denetiminin önemi daha da iyi anlaşılmış ve yapı Denetim Sistemi, Zorunlu Deprem Sigortası uygulamalarına geçilmiştir. Ancak söz konusu uygulamalara işlerlik kazandırılamamaktadır. 4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun’da ciddi eksiklikler bulunmaktadır Gayrimenkul Yatırım Ortaklıklarının yanısıra, ülkemizde, yönetmeliği bulunmasına rağmen, uygulanmayan Gayrimenkul Sertifikası ile özellikle gecekondu alanlarının geliştirilmesinde kullanılabilecek Gecekondu Dönüşüm Sertifikası ve deprem riskini de dikkate alan, kentsel dönüşüm projelerinin uygulanmasına yönelik, İmar Hakkı Toplulaştırma ve Transfer Sertifikası vb. benzer menkul araçları gündeme getirilmiştir. Ülkemizde özellikle, son olarak Marmara depreminden sonra ortaya çıkan bilanço, kentlerimizin hızla Dönüşüm ile Yeni Yerleşimlere yönelik proje ve uygulamalara ihtiyacı olduğunu ortaya koymaktadır. Bunun için yurt dışında Deprem Master Planları hazırlanmış ve uygulamaya konulmuştur” dedi.

DEPREM MASTER PLANININ AMACI NEDİR?
Deprem Master Planı hakkında bilgiler veren İnşaat Mühendisleri Odası Isparta İl Temsilcisi Şeref Korkmaz, “Deprem Master Planın Amacı; ülkemizde çarpık kentleşmeyi önlemek, olası bir depremde hasar görebilecek binaların dayanaklılığını arttırarak planlı ve şehirciliğe uygun, yaşanabilir kent alanları oluşturmaktır.Son yıllarda meydana gelen yıkıcı depremlerden sonra İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile dört büyük üniversite (İTÜ, YTÜ, BU ve ODTÜ) tarafında Deprem Master Planı hazırlanmıştır. Deprem Master Planı çalışmaları ilk olarak riskli olan İstanbul ve İzmir’de başlatılmıştır. İstanbul’da özellikle Zeytinburnu, Fikirtepe, Esenler, Ataşehir, Kartal ve Gaziosmanpaşa’da kentsel dönüşüm alanı olarak kabul edilmiş ve çalışmalara başlanmıştır. Isparta’mızda halihazırda yapılmış bir çalışma bulunmamakta olup, buradan bu konunun paydaşı olan tüm resmî kurumlara sesleniyoruz. “Isparta’nın Deprem Master Planını hep birlikte hazırlayalım, İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliği olarak göreve hazırız.” Diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.