Dünyada 6 Kişiden Biri Açlıkla karşı karşıya

Dünyada 6 Kişiden Biri Açlıkla karşı karşıya

Yayınlanma:
Güncelleme: 15 Ekim 2021 16:28
Dünyada 6 Kişiden Biri Açlıkla karşı karşıya

 

Süleyman Demirel Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Gül Karahan, küresel açıdan önemli bir noktada bulunan gıda ve tarımsal sorunlara işaret ederek dünyadaki her 6 kişiden birinin açlık sorunu yaşadığını kaydetti.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) kuruluş günü olan 16 Ekim, “Dünya Gıda Günü” olarak kutlanıyor. Bu etkinlikler çerçevesinde dünyada gıda üretimi, tüketimi ve gıda güvencesine ilişkin konuların yanı sıra küresel açıdan önem arz eden gıda sorunları ve tarımsal sorunların gündeme taşındığını belirten Üniversitemiz Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aynur Gül Karahan, gıdanın önemini anlattı.

AÇLIK SORUNUNDAN EN ÇOK ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR

FAO verilerine göre, dünyadaki her 6 kişiden birinin açlık sorunu ile karşı karşıya kaldığını Prof. Dr. Karahan, “Ne yazık ki bu sorun en çok çocukları etkilemektedir. Dünyada günde 17 bin, yılda 6 milyon çocuk, açlık ve yetersiz beslenme nedeni ile yaşamını yitirmektedir. Bu nedenle açlık ve yoksulluğa karşı alınacak önlemler hayati önem taşımaktadır. Modern ve yerel gıda üretim sistemleri, tarım ve kırsal gelişim, yoksullara yönelik yatırım gereksinimleri ve sürdürülebilir doğal kaynak yönetiminin önemi artmaktadır.” dedi.

COVİD-19 YETERLİ VE DENGELİ BESLENMEYE İHTİYACINI GÜNDEME GETİRMİŞTİR

Ülkemizin iklim koşulları, toprak yapısı, üretim çeşitliliği ile açlık ve yoksulluğun gündeminde olmaması gereken bir tarımsal potansiyele sahip olduğunu kaydeden Karahan, şunları kaydetti: “Günümüzde dünya ölçeğinde yaşanan Koronavirüs salgını (Covid-19), insanların sağlık hakkı kadar, yeterli ve dengeli beslenmeye ihtiyacını gündeme getirmiştir. İnsanların bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi ve sağlıklı yaşayabilmesi için temiz su ile yeterli ve sağlıklı gıdaya erişiminin gerekliliğini ortaya koymuştur. Bunlara ilave olarak iklim değişikliği, su kaynaklarının kirlenmesi, ormanların, sulak alanların ve ekosistemlerin tahrip edilmesi, tarım alanları ve meraların amaç dışı kullanılması, yoğun girdi kullanımına dayalı endüstriyel tarım, artan nüfus gibi sorunların yakın gelecekte su krizine, toprak kıtlığına ve dolayısıyla gıda krizine neden olacağı gözden uzak tutulmamalıdır. Ayrıca çağımız hastalığı olarak tanımlanan obezite aşırı tüketim alışkanlığı, gıdaya adil ulaşmanın önündeki en büyük engellerden biri olarak görülmektedir. Diğer yandan dünyamızda yılda 1,3 milyar ton gıda çöpe atılmaktadır. Bu miktar gıda ile dünyamızda açlık çeken 821 milyon insanı doyurabilmek mümkündür. Türkiye’de ise 1 yıl içinde 1,7 milyar ekmeğin çöpe atıldığı ve 214 milyar liralık gıda israfı yapıldığı hesaplanmaktadır. Çöpe atılan gıdalar sebebi ile sağlık sorunları artmakta, biyoçeşitlilik azalmakta, iklim krizi derinleşmekte, emekler heba olmakta ve kırsalın sorunları çoğalmaktadır.”

ÜLKEMİZDE “TARIMSAL ÜRETİM SEFERBERLİĞİ” BAŞLATILMALIDIR

Günümüzde sağlıklı, güvenilir ve yeterli gıdaya ulaşmadaki çarpıklıklar, adaletsizce paylaşımlar, açlık sebebiyle yaşanan hastalıklar ve ölümlerin tüm dünyanın sorunu olduğunu vurgulayan Karahan, “Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın yeterli beslenerek sağlıklı gençler ve yetişkinler olabilmeleri için ortak akıl ile daha etkin politikaların uygulanmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Öncelikle gıda egemenliği, gıda güvenliği ve gıda güvencesi için ülkemizde “Tarımsal Üretim Seferberliği” başlatılmalıdır. Tarımın vazgeçilmez bir ekonomik alan olduğu gözden uzak tutulmamalıdır.” diye konuştu.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.