“Emek Bizim Söz Bizim Sağlık Hepimizin” Mitingi Gerçekleştirildi
Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde “Emek Bizim Söz Bizim Sağlık Hepimizin” mitingi, 29 Mayıs tarihinde Ankara Anıtpark’ta gerçekleştirildi. Mitinge Isparta-Burdur Tabip Odası da yoğun bir katılım sağladı.
“Emek Bizim Söz Bizim Sağlık Hepimizin” mitingi, 29 Mayıs 2022 tarihinde Ankara Anıtpark’ta gerçekleştirildi.Türk Tabipleri Birliği (TTB) öncülüğünde, sağlık emek meslek örgütlerinin katılımı ile Türkiye’nin dört bir yanından yola çıkan hekimler ve sağlıkçılar Ankara’da “Çok Ses, Tek Yürek” oldu.
Isparta-Burdur Tabip Odası adına mitinge Başkan Prof. Dr. Nermin KARAHAN, Genel Sekreter Dr. Erdal ÖZKES, Dr. Ramazan ZEYBEK, Prof. Dr. S. Serhat GÜRPINAR, Dr. İbrahim OLACAK, Dr. İlknur OLACAK ve beraberlerindeki hekimlerden oluşan heyet ile katıldılar.
Mitinge katılmak üzere Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen hekimler sağlık çalışanları, sabah saatlerinden itibaren Anıtpark’ta toplanmaya başladı. ”Emek Bizim Söz Bizim Sağlık Hepimizin“, “Susmuyoruz Korkmuyoruz Hiçbir Yere Gitmiyoruz” yazılı pankartlar ve dövizler taşıyan topluluk sık sık “Sağlık haktır satılamaz” vb slogan attılar.
TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı’nın konuşmasının ardından sağlık emek meslek örgütü temsilcileri miting alanını selamladılar. Kardeş Türküleri’nin konseriyle miting sona erdi.
Memleketimizin sağlık sisteminin toplum yararına değiştirilmesi, hekimlerin yaşama, çalışma ve ekonomik koşullarının düzeltilmesi için:
Sağlık Sisteminin Temelini Koruyucu Sağlık Hizmetleri Oluşturmalıdır!
Birinci basamak sağlık hizmetleri güçlendirilmeli, hastalık değil, hastalanmama üzerine kurulu politikalara öncelik verilmelidir. Sağlık sisteminin temelini birinci basamak sağlık hizmetleri oluşturmalı, basamaklı bir sağlık sistemi modeline geçilmelidir.
Beş Dakikada Sağlık Olmaz!
Hekimlerin hastalarına yeterli süre ayırmalarını sağlayacak uygun çalışma koşulları sağlanmalı; nüfus başına hekim ve sağlık çalışanı sayısı nitelikli sağlık hizmeti için gerekli ve yeterli düzeye getirilmelidir.
Şehir-Şirket Hastaneleri Politikasından Vazgeçilmelidir!
Geleceğimizi ipotek altına alan şirketleşmiş hastanelerden vazgeçilmelidir. İkinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetleri bilime ve toplum sağlığına uygun yapılandırılmış kamu ve üniversite hastanelerinde sunulmalıdır.
Sağlığa Ayrılan Bütçe Artırılmalıdır!
Sağlık herkes için parasız olmalı, hekimler emeğinin karşılığını almalıdır. Katkı payları adı altında kalem kalem ücretlendirmeye derhal son verilmelidir. Hekimlerin gelirleri, emeğinin karşılığı, insanca yaşanabilir, emekliliğe yansıyacak tek ödeme olarak sağlanmalı, 7200 ek gösterge uygulanmalıdır.Etkili bir sağlıkta şiddet yasası çıkarılmalıdır!Çalışma alanları şiddetten arındırılmalı, uygulamada da güvenli hale getirilmelidir.
COVID-19 Meslek Hastalığı Sayılmalıdır!
Meslek hastalığı yasası ön koşulsuz çıkarılmalı, tüm sağlık çalışanlarına, pandemi süresince çalışılan her yıl için 120 gün yıpranma payı uygulanmalıdır.