Encümen Kararı Yok, İhale Yok; Ama Satış Var!
60 Yıllık Borular Gelendost’u Karıştırdı! Encümen Kararı Yok, İhale Yok; Ama Satış Var!
Demokrat Gazetesi'nin Haberi...
1950’li yıllarda Gelendost’un su ihtiyacını karşılamak için ilçe merkezine yapılan 150 tonluk su deposunu beslemek amacıyla Hacılar Köyü’ndeki bir pınardan söz konusu depoya su aktarımı yapan yaklaşık 15 kilometrelik demir döküm boruların ömrünü doldurması sebebiyle hurdaya satışı ilçede olay oldu. Bir vatandaş Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulundu.
1950’li yıllarda Gelendost’un su ihtiyacını karşılamak için ilçe merkezine yapılan 150 tonluk su deposunu beslemek amacıyla Hacılar Köyü’ndeki bir pınardan söz konusu depoya su aktarımı yapan yaklaşık 15 kilometrelik 150’lik diye tabir edilen penk döküm demir boruların ömrünü doldurması sebebiyle hurdaya satışı yapılmak istendi. Benzeri durumda olan Yenice köyünden gelen 200’lük borularda ömrünü doldurduğu için hurdaya satılmak istendi. Buraya kadar her şey normal. Ancak, satışı yapılacak olan boruların ağır tonajlı olması ve ciddi maddi değer oluşturuyor olması ilçede ortalığı karıştırdı.
CUMHURİYET BAŞSAVCILIĞI’NA
SUÇ DUYURUSUNDA BULUNDU
Konuyla ilgili encümen kararı olmaması ve ihaleye çıkılmaması sebebiyle kamu zararı oluştuğunu ileri süren ilçe sakinlerinden Ali Aktürk, konuyu Cumhuriyet Başsavcılığına bir dilekçeyle şikayet etti.
Demokrat Gazetesi’ne açıklamalar yapan Ali Aktürk, satışın belediye başkanı tarafından sözlü bir ifadeyle ve ciddiyetsiz bir şekilde gerçekleştiğini ileri sürerek, süreci şöyle anlattı;
BORULAR ATIL DURUMDA
“Gelendost ilçe merkezinin su ihtiyacını karşılamak amacıyla 1945-1950 yıllar arasında Gelendost Hacılar Köyü sınırı içerisinde bulunan bir pınardan Gelendost İlçe Merkezi’ne yakın yüksek bir tepeye 150 tonluk depo yapılmak ve pınardan depoya su akışını sağlamak üzere 13 kilometre mesafeye 150’lik diye tabir edilen penk döküm borular döşenmiş ve kullanılmıştı. Daha sonra Hacılar Köyündeki pınarın yetersiz gelmesi üzerine Yenice Köyü göl kenarından 15 kilometre mesafede 200’lük penk boru döşendi. Burası da yetersiz kaldı ve DSİ tarafından 1995 yılında sondajla içme suyu temin edilmeye başlandı. Hal böyle olunca döşenen borular atıl durumda kalmış oldu”
BU KADAR AĞIR TONAJLI OLDUĞUNU BİLMİYORDUM
“Daha sonra Kazım Ş. Ve İsmail E. Boruların bir hurdacıya satılabileceği ve elde edilecek gelirin bir bölümünün Spor Kulübüne aktarılabileceği yönünde Belediye Başkanı Mehmet Sezgin’i ikna etti. Süreç içerisinde borular yerinden söküldü ve Akşehir’e plakasız bir kamyonla götürülerek hurdacıya satıldı. Ben durumu öğrenince Belediye Başkanına bir dilekçe yazarak yapılan işin yanlış olduğunu anlattım. Çalışmanın durdurulmasını istedim. Dilekçeme cevap alamayınca 16 Temmuz tarihinde Belediye Başkanı Mehmet Sezgin’in makamına çıktım. Durumu sözlü izah ettim. Belediye Başkanı bana ‘ben sökülen boruların bu kadar tonajlı olduğunu bilmiyordum. Bu kadar para tutacağından da haberim yoktu’ dedi”
KAMU ZARARI OLUŞTU
Ali Aktürk, herhangi bir encümen kararı olmadan ve ihale edilmeden bir tanesi 4 metre uzunluğunda olan ve 400 kilogram ağırlığında gelen boruların hurdaya satılmasıyla kamu zararı oluştuğunu ileri sürerek Yalvaç Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunduğunu söyledi.
Konuyla ilgili olarak Gelendost Belediye Başkanı Mehmet Sezgin’e gazetemiz baskıya girene kadar ulaşamadık. Kendisinin söz konusu iddialarla ilgili cevap hakkını dilediği şekilde kullanabileceğini belirtiriz.
Kaynak: