Esnafımız Borcunu Ödeyemez Halde
Esnafımız Borcunu Ödeyemez Halde
CHP Isparta İl Başkanı Yalım Halıcı, kentte esnafın yaşadığı sorunları parti heyetinin bire bir ziyaretleri sonrasında tek tek tespit ederek, rapor haline getirdiklerini ve bu raporu parti genel merkezine ilettiklerini kaydetti. CHP Isparta İl Başkanlığı’nın hazırladığı esnaf raporu şimdi Kılıçdaroğlu’nun Masasında…
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Isparta İl Başkanı Yalım Halıcı, partisi tarafından oluşturulan ekibin kentteki esnafları tek tek ziyaret ederek yaşadıkları sorunları tespit ettiğini belirtti. Özellikle salgın sürecinde eğitimin parçası olan sektör temsilcisi esnafların yaşadıkları sıkıntılarla ilgili bir rapor hazırladıklarını kaydeden Halıcı, “Aylardır oluşturduğumuz ekipler kentte esnaf ziyaretleri yapıyor. Ekonomimizin bel kemiği esnafımızın yaşadığı sıkıntıları bir bir tespit ediyor. Bu tespitlerden yola çıkarak bir rapor hazırladık. O rapor şu anda genel merkezimize iletildi ve Genel Başkanımızın masasında” ifadelerini kullandı.
CHP İl Başkanı Halıcı, “Esnafımızın durum vaziyeti şudur: Esnafımız salgın sürecinde destek adı verilen bir takım paketlerle borçlandırılmış, borçların ödeme günleri gelmiş ya da yaklaşmış. Ama esnafımız borcunu ödeyemeyecek durumdadır. Kira, elektrik, Bağ Kur, sigorta primi gibi yüklerin altında ezilen esnafımızın sesini ne acıdır ki iktidar sahipleri duymamakta, duymazlıktan gelmektedir. Eğitim sürecinde yaşanan aksaklıklar, okulların açılamaması özellikle bu alanda hizmet veren esnafı içinden çıkılmaz bir duruma düşürmüştür” dedi.
İŞTE O RAPOR
Başkan Halıcı, partisi tarafından hazırlanan ve Genel Merkez’e gönderilen ‘Esnaf Raporu’nu basın ve kamuoyu ile paylaştı:
İlimiz yaklaşık olarak 80.000 öğrencisi olan Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesinin bulunduğu bir şehirdir. Isparta ticari hayatını ağırlıklı olarak öğrencilere hitap eden esnaflar yönlendirmektedir.
* İlimizde MEB’e bağlı 120 okul kantini var. Pandemi nedeniyle eğitim ve öğretime ara verildiği için bu yıl Eylül-Haziran döneminde kantinci esnafının yalnızca 119 çalışma günü faaliyet gösterebilmiş.
* Isparta’da öğrenci servis taşımaya yetkili 110 servisçi, 181 kırtasiyeci esnafı bulunmaktadır.
* Okulların pandemi dönemiyle birlikte kapanması sonrası, 6 aydır iş yapamayan kantinci esnafı ,okul servisçileri ve kırtasiye esnafı mağdur durumda. Kantinci, kırtasiye ve servisçi esnafımız birikmiş iş yeri ve ev kirasını, elektrik, su, ısınma, vergi ve işçi ücreti, Bağ-kur, SGK ve diğer borçlarını ödeyemez durumdadır.Güz döneminin de online olarak geçeceğinin açıklanmasıyla birçok servisçi servislerini satmaya çalışmaktadır. Kantinler açılmayacaktır ,öğrenci yurtları ve Isparta ticari hayatına büyük katkı sağlayan Apart işletmecileri maliyetlerin altında çaresiz durumdadır.
* Servisçi esnafımız araç sigortasını, vergisini, vize, Bağ-kur ve SSK ödemelerini yapmak zorunda. Aynı zamanda Diğer önemli bir konu ise bazı servisçilerimiz araçlarının yaşı dolduğu için kredi ile yeni servis aracı alan esnafımız borçlarını ödeyemez haldedir.
* Zor günlerden geçen kantinci ve servisçi esnafımızın Bağkur SSK borçlarıyla Pandemi dönemi verilen 6 ay ödemesiz kredilerin (Ekimde ödemeler başlayacak) ötelenmesi / faiz alınmaması veya faizsiz uzun vadeli taksitlendirme yapılmasını bekliyorlar.
* Kantin kiralarına 1 yıl süreyle artış yapılmamasının, kantinci esnafının ayakta kalması için 1 yıl süreyle devlet okul kantinlerinden kira alınmamasını talep ediyorlar.
* Bu durumda acilen devlet bankaları faizsiz yeni kredi vererek özel bankalara olan borçlar kapatılmalı. Ayrıca ticari akaryakıt desteği sağlanmalıdır
* 31 Ağustos 2020 tarihi itibariyle yüz yüze eğitimin başlayacağı bildirildiğinden Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan taşımalı eğitim ihalelerine giren esnafımız bir de teminat mektubu vermek zorunda. Servisçi esnafı çalışmadığı halde verilen teminat mektupları için bankalara faiz ödüyor.Bu faizin alınmaması ve borçların taksitlendirilmesini talep etmekteler.
* Kırtasiyeci esnafına sıfır faizli uzun vadeli kredi desteği sağlanmalı. Kira ve nakit desteği verilmelidir.
1. Eğitim süreçleri ile sınırlı olmayacak şekilde, tüm esnaflarımızın yaşadıkları ekonomik sorunlar ve bu sorunların çözümüne dair önerileri ve siyasi partilerden beklentileri nelerdir?
* Ekonomik İstikrar Kalkanı paketiyle esnafımıza ertelemeli kredi imkanı sunuldu. Mart, nisan ve mayıs aylarına ait SGK primleri ile nisan, mayıs ve haziran döneminin muhtasar ve KDV ödemelerinin 6'şar ay süreyle ertelendi. Kısa çalışma ödeneği hane başına gelir desteği gibi destekler verildi. Ancak esnafımızın sorunları çözülmediği gibi güz dönemi ile bu sorunlar katlandı.
* Esnaf ve sanatkârlarımıza kefalet kooperatifleri aracılığıyla kullandırılmış olan kredilerin, geri ödeme tarihlerinin faizleri hazinece karşılanmak kaydıyla, yıl sonuna kadar ötelenmesini,
Esnafımızın Sosyal Güvenlik Primleri, ödemelerinin 2020 yılı sonuna kadar devlet tarafından karşılanmasını, ödeme günü gelen borçların yıl sonuna kadar ertelenmesini, Esnaf ve sanatkârlarımızca ödenen işyeri kira stopajı uygulamasına son verilmesini, Esnaf ve sanatkârlara doğrudan nakit desteği sağlanmasını,
*Esnaf ve sanatkârların 2020 yılı Mart ayından yıl sonuna kadar olan vergi ve sosyal güvenlik primi borçlarına, 2021 yılı Ocak ayından başlamak ve gecikme zammı ve faizi alınmamak kaydı ile 36 ayda geri ödenmek üzere yeni bir yapılandırma getirilmesini
*Kış aylarına da yavaş yavaş girerken, elektrik ve doğalgazda kayda değer bir indirim yapılmasını talep ediyoruz.