Fikir Isparta Üniversite Öğrencilerinin Sorunlarını Dinledi ve Raporlaştırdı

Fikir Isparta Topluluğu Üniversite Öğrencilerinin Sorunlarını Dinledi ve Raporlaştırdı

Yayınlanma:
Fikir Isparta Üniversite Öğrencilerinin Sorunlarını Dinledi ve Raporlaştırdı

Fikir Isparta Topluluğu, Isparta’nın önemli kurumlarından olan Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğrencileri ile bir araya geldi. Ramazan ayı olması nedeniyle bir iftar programında gerçekleşen buluşmada öğrenciler yaşadıkları sorunları, eksiklikleri ve çözüm önerilerini dile getirdiler. Topluluk üyeleri, bu sorunları kamuoyuna duyurma ve ilgili makamlarla çözümler için görüşme sürecinde aktif rol üstlenerek öğrenci kenti Isparta markasına katkı sağlamak amacıyla bu programı gerçekleştirdiler.

Görüşmede Süleyman Demirel Üniversitesi ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi öğrencileri Isparta’da yaşamanın getirdiği ekonomik, sosyal ve altyapısal zorluklara vurgu yaparak şu hususlara dikkat çektiler.

TEMEL SORUNLAR VE DEĞERLENDİRMELER

2.1. Ulaşım ve Konaklama

✓ Ulaşım maliyetleri ve otobüs seferleri: Öğrenciler şehir içi toplu taşıma ücretlerini yüksek, otobüs sefer sayısı yetersiz olarak değerlendirmektedir. Otobüs ücretlerinin yüksekliği konusunda Isparta ölçeğindeki illerle kıyaslama yaparak bu görüşleri dile getirmektedirler. Ayrıca ulaşım yetersizliği nedeniyle özellikle sabah saatlerinde derslere zamanında yetişme sorunu yaşamaktadırlar.
✓ Otogardan şehre ve üniversiteye ulaşım: Gece geç saatlerde otogara gelen öğrenciler için toplu taşıma seçeneği bulunmamaktadır; yalnızca taksi kullanılabilmektedir.
✓ Kapalı durak eksikliği: Batı Kampüsü’nde kapalı durak bulunmamakta, bu durum özellikle soğuk havalarda öğrenciler için sorun oluşturmaktadır. Doğu Kampüsü’nde kapalı duraklar olmasına rağmen Batı Kampüsü’nde eksiklik devam etmektedir.
✓ Otobüs seferleriyle ilgili dijital uygulama: Öğrenciler otobüslerin düzenli bir şekilde duraklara saatinde gelmediği konusunu gündeme getirdiler. Bununla ilgili otobüs severleri ve güzergahlarıyla ilgili zamanlamanın anlık takip edileceği bir dijital uygulamanın yapılmasının önemli olduğunu belirttiler.
✓ Apart ve yurt fiyatları: Öğrenciler barınma maliyetlerinin yüksek olduğunu dile getirmektedir. Isparta’daki apart kiralarının neredeyse Antalya seviyesine ulaştığını belirtmekteler. Bu durumun öğrencilerin bütçesini zorladığını vurguluyorlar.
✓ Yurt bölgesinde internet erişimi: Öğrencilere göre yurtlarda ve üniversite kampüsünde internet bağlantısı zayıftır. Bu da ders çalışma verimliliklerini ve iletişimlerini olumsuz etkilemektedir.
2.2. Ekonomik ve Sosyal Sorunlar

Toplantıda öğrencilerin dile getirdiği temel sorunlardan biri öğrencilerin ekonomik zorlukları olmuştur. Şehrin gündeminde olan konulardan biri olarak son yıllarda Isparta’da öğrenci sayısındaki azalma ile ilgili konu öğrencilere sorulduğunda; öğrenciler kendi sınıflarından örnekler vererek dönem başında kayıt yaptıran öğrenci sayısı ile dönem sonu ya da sonraki yıllardaki sınıf öğrenci sayılarını örnek vererek konuyu değerlendirdiler. Birçok bölümde neredeyse yarı-yarıya azalmanın olabildiğini dile getirdiler. Bunların sebepleriyle ilgili olarak ise birçok faktörün etkili olduğunu ancak bunlar arasındaki en önemli sorunun ekonomik sebepler olduğunu kayıt donduran ya da sildiren tanıdıklarının hikayeleri üzerinden açıkladılar.

✓ Üniversite yemek fiyatları: Öğrenciler üniversite yemek ücretlerinin, diğer şehirlerdeki devlet üniversitelerine kıyasla yaklaşık iki kat daha pahalı olduğunu söylemektedirler. Bu konu öğrenciler tarafından yoğun bir şekilde dile getirilmiştir. Dolayısıyla toplantıya katılan öğrencilerin dile getirdiği ortak sorunlardan biri üniversitedeki yemek ücretleridir. Diğer devlet üniversiteleriyle kıyaslama yapan öğrenciler Süleyman Demirel Üniversitesi’nde yemek fiyatlarının çok yüksek olduğunu, bununla ilgili imza toplama gibi girişimlerde bulunduklarını ancak kendilerine ikna edici bir bilginin verilmediğini belirtmişlerdir. Isparta’ya göre gıda fiyatlarının daha pahalı olduğu İstanbul, Ankara gibi büyükşehirlerde bile devlet üniversitelerinin yemek fiyatlarının neredeyse Isparta’dakinin yarı fiyatında olduğunu dile getirmişlerdir.
✓ Öğrencilerin düşük çalışma ücretleri: Öğrencilerin ifadelerine göre Part-time çalışan öğrenciler, düşük ücretlerle çalıştırılmakta ve emekleri yeterince karşılık bulmamaktadır. Öğrenciler ekonomik koşullar nedeniyle çalışmak zorunda kalmaktadır. Ancak bu durum şehirdeki bazı işletmeler tarafından bir fırsat olarak değerlendirilmekte ve öğrenciler mağdur edilmektedir.
✓ Esnaf fiyat politikaları: Öğrenciler şehirdeki bazı esnafların öğrencilere yönelik fahiş fiyatlandırma yaptıklarını dile getirmektedir. Bununla ilgili esnafın daha duyarlı olması gerektiği görüşünü gündeme getirmektedirler.
✓ Staj imkanları: Öğrencilerin ifadesine göre şehirde staj yapabilecek işletmelerin sayısı azdır. Mevcut işletmeler de öğrenci kabulünde isteksiz davranmaktadır. Staj organizasyonu konusunda ciddi bir eksiklik bulunmaktadır.
✓ Elektrik ve su kesintileri: Öğrencilere göre yurtlarda sık sık elektrik kesintileri yaşanmaktadır. Bu durum özellikle yüksek katlara ulaşımı zorlaştırmakta, asansör kullanımını engellemektedir. Ayrıca, içme ve kullanma suyunun kalitesi son zamanlarda düşmüş olup, arıtma sisteminin eksikliği hissedilmektedir. Musluklardan akan suyun bulanık aktığını belirtmişlerdir.
2.3. Eğitim, Kültürel ve Sportif Alanlar

✓ Spor tesisleri: Öğrencilere göre üniversite bünyesindeki spor alanları yetersiz ve mevcut alanlar genellikle Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu öğrencilerine tahsis edilmektedir. Bazı spor tesislerinden ücret karşılığında yararlanılması öğrencileri zor duruma sokmaktadır. Genel kullanım için uygun alanlar yeterli değildir.
✓ Sosyal etkinlik eksikliği: Öğrencilere göre gerek üniversitede ve gerekse şehirde öğrencilerin yararlanabileceği etkinlikler yetersizdir. Tiyatro gibi olan bazı etkinlikler de öğrenci bütçesini zorlamaktadır.
✓ Teknik geziler ve şehir tanıtımı: Öğrenciler Isparta’nın coğrafi, tarihi, kültürel ve sosyal güzelliklerini yeterince tanıyamamaktadır. Bu anlamda Üniversite tarafından “Keşif Isparta” ismiyle organize edilen bir program bulunmaktadır. Ancak öğrenciler bu hizmete çok az sayıda öğrencinin ulaşabildiğini söylemektedirler. Bazı öğrenciler yaptıkları başvuruya dönüş bile olmadığını belirtmişlerdir. Öğrencilerin Isparta’yı daha yakından tanıması adına, il merkezine ve ilçelere bir program dahilinde geziler düzenlenerek ilin coğrafi, tarihi, kültürel, turistik ve ekonomik yönlerinin öğrencilere tanıtılması talep edilmektedir. Öğrenciler eğitimleri sonrasında da Isparta için bir gönül elçisi olacaklarını belirterek bu hizmetin Isparta’ya katma değerinin oldukça yüksek olacağını belirtmişlerdir.
Davraz Kayak Merkezi’ne erişim: Öğrenciler Davraz Kayak Merkezi’ne düzenlenen organizasyonlar yalnızca spor bilimleri ile ilgili belirli bölümlerle sınırlı olduğunu belirtmişlerdir. Pahalı bir spor olan kayağın tüm öğrencilerin erişimine imkan verecek şekilde desteklenmesi talep edilmektedir.
2.4. Sağlık ve Güvenlik

✓ Hastane randevularında yaşanan sıkıntılar: Öğrenciler kamu hastanelerinde randevu almakta zorlandıklarını ve sağlık hizmetlerine erişim konusunda sıkıntılar yaşadıklarını belirtmektedirler.
✓ Aydınlatma eksikliği: Öğrencilere göre kampüs ve yurt bölgelerinde yaya yollarının aydınlatmaları yetersizdir. Bu durum, özellikle gece saatlerinde güvenlik açısından risk oluşturmaktadır.
✓ Başıboş köpekler: Öğrenciler kampüs içerisindeki başıboş köpeklerden dolayı riskli durumlarla karşılaşabildiklerini belirtmişlerdir. Özellikle geç saatlerde kampüs içi yurtlarında kalan öğrencilerin başıboş köpeklerden dolayı zor durumda kaldıklarını belirtmişlerdir.

ÖNERİLEN ÇÖZÜMLER

Öğrencilerin temel sorunlarıyla ilgili olarak eksikliklerin giderilmesi açısından yapılması gerekenleri şu şekilde sıralanmışlardır.

✓ Ulaşım konusunda iyileştirmeler:
• Kampüs içinde ve yurt-kampüs hattında ring seferler talep edilmektedir.
• SDÜ Batı Kampüsü’ne kapalı durak yapılması istenmektedir.
• Gece saatlerinde otogardan toplu taşıma imkânı sağlanması talep edilmektedir.
✓ Ekonomik destekler ve denetimler:
• Apart kira fiyatlarının denetlenmesi için ilgili kurumlar tarafından kontrol mekanizmaları oluşturulması ve öğrencilerin bu konudaki mağduriyetini gündeme alarak konuyla ilgili toplumsal duyarlılığın artırılması talep edilmektedir.
• Üniversite yemek fiyatlarının, diğer devlet üniversitelerinde olan fiyat aralıklarına göre yeniden düzenlenmesi talep edilmektedir.
• Şehirdeki staj imkanlarının artırılması için ilgili kurum ve kuruluşların iş birliği ile staj imkanlarının artırılması talep edilmektedir.
✓ Sosyal ve sportif alanların genişletilmesi:
• Öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı bir bölge olan eski otogar bölgesinde spor tesisleri, inovasyon merkezi, kütüphane ve şehir merkezindeki Atatürk Parkında olduğu gibi bir fiyatlama politikasına sahip öğrenci kafeteryaları ve benzeri projelerin hayata geçirilmesi talep edilmektedir.
• Kampüs içinde ya da şehir genelinde öğrencilere yönelik ücretsiz ya da düşük ücretli sosyal etkinliklerin düzenlenmesi istenmektedir.
• Üniversite öğrencilerinin yoğun olarak yaşadığı bölgelerde yürüyüş yollarının, bisiklet yollarının ve çeşitli spor alanlarının olduğu parklar talep edilmektedir.
✓ Sağlık ve güvenlik önlemleri:
• Üniversitede ya da diğer kamu hastanelerinde öğrencilerin sağlık hizmetine erişimini kolaylaştırıcı uygulamalar talep edilmektedir.
• Kampüs ve yurt bölgelerindeki aydınlatmalar güçlendirilerek güvenlik önlemlerinin artırılması talep edilmektedir.
• Yurt bölgelerinden hastaneye doğrudan ulaşımın sağlandığı bir otobüs hattı oluşturulabileceği ifade edilmektedir.

SONUÇ

Bu rapor, Fikir Isparta Topluluğu’nun kendisini öğrenci şehri olarak tanımlayan Isparta’nın öğrenci gözüyle değerlendirilmesi amacıyla öğrencilerle yaptığı toplantıda öğrencilerin isteklerini içermektedir. Raporda ortaya konan sorunlar ve çözümler bütünüyle öğrenci gözüyle ifade edilen değerlendirmelerden derlenmiştir. Bu bağlamda raporda Isparta’daki üniversite öğrencilerinin karşılaştıkları temel sorunlar ele alınarak, öğrencilerin çözüm önerileri yer almaktadır. Öğrenciler tarafından üniversite yemek fiyatları ve ulaşım konusu en fazla tekrarlanan sorun olarak kaydedilmiştir. Öğrencilerin ekonomik, sosyal ve akademik gereksinimlerinin karşılanması, hem Isparta’nın tercih edilen bir üniversite kenti olmasını sağlayacak hem de öğrencilerin eğitim hayatlarını daha verimli geçirmelerine katkı sunacaktır.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.