Geri Dönüşü Olmayan Bir Yok Oluşa Sürükleniyor
Geri Dönüşü Olmayan Bir Yok Oluşa Sürükleniyor
Isparta Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Şevket Karahan, covid-19 salgını nedeniyle yerel basının zor günler geçirdiğini söyledi. Başkan Karahan yerel basının ivedilikle desteklenmesini talep etti.
Covid-19 salgınının şüphesiz en çok mağduriyet yarattığı sektörlerin başında yerel basın geliyor. Bu konu ile alakalı açıklama yapan IGC Başkanı Şevket Karahan, yerel gazetelerin ve televizyonların yaşadığı ekonomik sıkıntının ortadan kaldırılması için destek beklediklerini ifade etti.
Yazılı açıklamasında talepleri sıralayan Şevket Karahan: "Ülkemizde yaşanan pandemi yerel medyayı geri dönüşü olmayan YOKOLUŞA getirmiştir.
Yerel medya ülkemizin ekonomik koşulları nedeniyle zaten mali yönden iyi durumda değildi, coronovirüs pandemisi sonrası alınan geniş kapsamlı birçok önlem yerel basın açısından şartları daha da ağırlaştırmıştır.
Mahkeme, icra ilanları yok, birçok iş yeri kapalı, reklam geliri yok; yerel basın acil destek istiyor. Bu bağlamda, yerel basın mensupları ve dernek yöneticileri tarafından da talep edilen bazı düzenlemelerin acil yürürlüğe girip medya emekçilerinin yok olup gitmeleri engellenmelidir.
Yapılması gereken düzenlemeler şunlardır.
1) Yerel medya şirketleri, en az 4 işçi çalıştıranlar KOBİ kapsamında ve KOSGEB'den kredilendirilmelidir.
2) Resmî kurumlara olan ödemeler en az bir yıl süreyle istisnasız ertelenmelidir.
3) Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payı yüzde 5'e düşürülmelidir.
4) Yerel radyo televizyon kuruluşlarının telif bedelleri başta olmak üzere, RTÜK payı ile frenkans bedelleri de bir süre alınmamalıdır.
5) TÜRKSAT uydu bedeli ödemelerinin bir süre ertelenmesi ve döviz üzerinden değil, Türk lirası üzerinden indirimli olarak ödenmesi.
6) Dernekler, kulüpler ve partilerin duyuru, tüzük değişikliği ve genel kurul ilanları yeniden mecburi yerel gazetelerde yayınlanmalı.
7) Medya sektörü çalışanlarının tamamına, işsiz kalanlara Basın İlan Kurumu vasıtasıyla bir defalığına nakdî yardım yapılmalı; ayrıca, tüm medya çalışanlarına devlet bankalarından veya fonlardan bir yıllık maaşlarının yarısı kadar beş yıl ödemeli, faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır.
8) Belediye meclisi veya encümen kararları ile il genel meclisi ve hizmet birlikleri karar ve duyuruları resmî ilan olarak her şehirde yerel gazetelerde yayımlanmalıdır.
9) Toplumsal mesaj içeren devletin duyuruları, ilgili Bakanlıkça resmî ilan olarak yayımlatılmalıdır.
10) Kamu kurumlarının resmî ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30'u yerel medyaya ayrılmalıdır.
11) Yerel medyaya, dijital dönüşümde kullanılmak üzere, teknolojik altyapı için düşük faizli kredi imkânı sağlanmalıdır.
12) Gazete basımında kullanılan kâğıt, kalıp, mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi için gümrük vergileri ve KDV'si tamamen sıfırlanmalıdır." dedi.