Güvenli Yapı İçin Denetim Şart
Güvenli Yapı İçin Denetim Şart
İnşaat Mühendisleri Isparta Temsilciliği yönetim kurulu Başkanı Şeref Korkmaz, hazır beton dahil tüm yapı malzemelerinin nitelikli üretiminin sağlanması ve uygulama aşamasının sağlıklı denetlenmesinin güvenli yapı üretimi için şart olduğunu söyledi.
İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanlığına bağlı olarak hizmet veren Isparta Temsilciliği tarafından ‘Beton Teknolojileri ve Doğru Beton Uygulamaları Semineri’ düzenlendi. Kaliteli beton üretimi ve beton uygulamasının doğru yapılması amacıyla Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen Seminere; Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca, ITSO Başkanı Mustafa Tutar, Mecis Başkanı Osman Şahlan ve yönetim kurulu üyeleri, İnşaat Mühendisleri Odası
Antalya Yönetim Kurulu Üyeleri ile Isparta ve çevre illerdeki kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, inşaat mühendisleri, müteahhitler, mimarlar, yapı denetim kuruluşlarının temsilcileri, hazır beton tesislerinin yetkilileri, akademisyenler ve üniversite öğrencileri katıldı.
KORKMAZ; “HAZIR BETONDA TAŞDEMİR
HOCAMIZIN EMEĞİ BÜYÜKTÜR”
Saygı duruşu ve istiklal marşının söylenmesi ile başlayan seminerin açılış konuşmasını İnşaat Mühendisleri Isparta Temsilciliği yönetim kurulu Başkanı Şeref Korkmaz yaptı. Korkmaz konuşmasında; Hepinize seminerimize gösterdiğiniz ilgi için teşekkür ediyor ve hoş geldiniz diyorum. Öncelikle Hazır beton Birliği`ne teşekkür etmek istiyorum.
Odamızla yapılan işbirliği ile hemen hemen bütün şubelerimizde benzer seminerler düzenleyerek, bilgilerini bizlerle paylaştıkları ve bizleri bilgilendirdikleri için, Ancak teşekkür faslını tamamlamadan önce izninizle Mehmet Ali Taşdemir Hocamıza ayrı bir parantez açmak istiyorum. Bilinmesini isterim ki, eğer ülkemizde hazır beton ve inşaat malzemeleriyle ilgili olarak kayda değer bir mesafe alındıysa, bunda Hocamızın emeği, katkısı tartışılmazdır.
“YAPILAŞMADA HAZIR BETON
UYGULAMASI ARTARAK DEVAM EDİYOR”
Biz İnşaat Mühendisleri Odası Isparta Temsilciliği olarak, göreve geldiğimiz günden bu yana odaların asıl görevi olan; “Halkın ve Ülkenin yararı, mesleğin gelişmesi, meslek mensuplarının onur, hak, yetki ve mesleki çıkarlarını korumak, geliştirmek amacı ile faaliyetlerde bulunur “ ifadesine uygun olarak birçok faaliyette bulunduk ve bulunmaya devam edeceğiz. Şu tespite katılacağınıza inanıyorum. Türkiye hazır betonla geç tanışmıştır. Belki de bu nedenle Hazır Beton Birliği büyük bir özveriyle açığı kapatmaya çalışmakta, güvenli yapı üretiminin olmazsa olmazı olarak kabul edilen hazır betonu yapı üretim sürecinin vazgeçilmezi haline getirmeye çalışmaktadır. İnşaat mühendisleri odası olarak; hazır beton dahil tüm yapı malzemelerinin nitelikli üretiminin sağlanması ve uygulama aşamasının sağlıklı denetlenmesinin güvenli yapı üretimi için şart olduğunu düşünmekteyiz.
“ISPARTA DEPREM BÖLGESİNDE OLDUĞU
İÇİN BETON KALİTESİ DAHA DA ÖNEM KAZANIYOR”
Türkiye’nin bir deprem ülkesi olduğunu, Türkiye Deprem Bölgesi haritasına baktığımızda dünyada depremden etkilenen ve etkilenecek ülkeler sıralamasında ön sıralarda olduğumuzu görebiliriz. Bu haritaya göre, yurdumuz topraklarının % 92’ si deprem bölgeleri içerisindedir. Nüfusumuzun % 95’ i bu bölgelerde yaşamakta, büyük sanayi merkezlerimizin % 98’ i bu bölgelerde olup barajlarımızın % 92’si de deprem bölgelerinde bulunmaktadır. Dikkatle değerlendirilmesi gereken bir olgu da ülkemiz topraklarının neredeyse dörtte üçünün 1. ve 2. derece deprem kuşağı içerisinde olduğu gerçeğidir. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, Resmî Gazete’ de 18 Mart 2018 tarihli sayısında yayınlanarak, 01.01.2019 Tarihinde yürürlüğe girmiştir. Türkiye Bina Deprem Yönetmeliği, beton açısından önemli gelişmeler içermektedir.
“SAĞLIKLI YAPILAŞMA, KALİTELİ BETONLA OLUR”
Artık yapılarda sağlamlığın yanında ekonomiyi de düşündüğümüzde, işin başında biz inşaat mühendislerine büyük görevler düşmektedir. Bina statik hesaplarını yaparken en ince ayrıntıyı hesaplayıp, hem sağlam hem de ekonomik çözümler üretmek zorundayız. Burada büyük iş hesapla birlikte, kaliteli betonu üretecek hazır beton tesislerine, yerinde denetimini yapacak, laboratuvar firmalarına, Yapı denetim kuruluşlarına ve Şantiye şeflerine büyük iş düşüyor. Herkes kendi alanında en iyi şekilde gelişir, teknolojik gelişmeleri takip eder ve uygulamasında gerekli şartları yerine getirirse, sağlam, dayanıklı, yaşanabilir ve çevreye duyarlı binalar inşaa edebiliriz. Seminerimize göstermiş olduğunuz ilgi ve alaka için hepinize teşekkür ediyor, saygılarımı sunuyorum” dedi.
Seminerde daha sonra; İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanlığı Yönetim Kurulu Üyesi Umut Turan, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Abdullah Borca da birer konuşma yaptılar.