Hayat Kurtaran Tedavi ISPARTA’DA
Isparta Devlet Hastanesi kanser hastalarının umudu oluyor. Hastane bünyesinde açılan kemoterapi ünitesi sayesinde, kanser hastaları tedavi görmeye başladı.
Hastaneye Tıbbi Onkoloji Uzmanı olarak atanan Dr. Ahmet Dirican , 1 buçuk ay önce faaliyete geçen ünite sayesinde başka illere tedavi görmeye giden hastaların kendi memleketinde tedavi görme imkanı sağladığını söyledi.
20 KANSER HASTASI TEŞHİSİ KOYDUK
Hasta sayımızda giderek artmakta. Buraya muayene için gelen hasta sayımız oldukça fazla ancak bizim resmi olarak tedaviye aldığımız şu anda kayıtlı 20 kanser hastamız var. Tam donanımlı yataklı servisi, kemoterapi hemşireleri ve yardımcı personelle vatandaşımıza hizmet vermekteyiz.
Isparta Devlet Hastanesi bundan böyle kanser hastalarının umudu olacak. Hastane bünyesinde açılan kemoterapi ünitesi sayesinde, kanser hastaları kemoterapi tedavisi görmeye başladı.
KENDİ MEMLEKETİNDE TEDAVİ İMKANI
Yaklaşık 1 buçuk ay önce faaliyete geçen kemoterapi ünitesi, kanser hastalarının umudu oldu. Başka illere tedavi olmaya giden hastaların artık memleketlerinde tedavi olabileceklerini ileten Isparta Devlet Hastanesi Tıbbi Onkoloji Uzmanı Dr. Ahmet Dirican, şöyle konuştu:
“Daha önce kemoterapi tedavisi hastanemizde uygulanmıyordu. Biz de yeni açılan kemoterapi Ünitemizle her türlü kanserin tedavisini gerçekleştirebiliyoruz. Daha önce bu sadece ünite Isparta’da SDÜ Tıp Fakültesi’nde vardı. Çok yoğunluk görüyordu ve hastalar zor durumda kalıyordu. Hatta başka illerde dahi tedavi görmeye gidiyorlardı. Ama artık yeni ünitemiz sayesinde kanser hastalarımız memleketinde tedavilerini görebilecekler.”
20 KANSER HASTASI TEŞHİSİ KOYDUK
Kemoterapi ünitesinin tam donanımlı bir şekilde yataklı servisi, kemoterapi hemşireleri ve yardımcı personelleriyle hizmet vermekte olduğunu anlatan Dr. Dirican, “Hasta sayımızda giderek artmakta. Buraya muayene için gelen hasta sayımız oldukça fazla ancak bizim resmi olarak tedaviye aldığımız şu anda kayıtlı 20 kanser hastamız var” dedi.
KANSERİ YENMEK MÜMKÜN
Kanser hastalığının tedavisinin çok uzun bir süreç olduğuna değinen Dirican, tıbbın ilerlemesiyel bu hastalığı yenmenin mümkün olduğuna dikkat çekti. Dirican, “Kanseri genel olarak tanımlayacak olursak, vücuttaki organ ya da dokulardaki hücrelerin anormal bir biçimde çoğalması ve yer kaplaması olarak tabir edebiliriz. Herkesin bildiği gibi ölümcül bir hastalıktır. Ama eski yıllara göre kanser insidansında bir artma görülse de yeni tedavi sistemlerinin gelişmesi, erken tanıların oldukça ilerlemesi nedeniyle de hastalara erken tanı konulabiliyor. Tabi bu erken tanı ile de kanser hastalarının tamamen hastalıktan kurtularak iyileşmesi de mümkün” diye konuştu.
BU 4 KANSER TÜRÜNE DİKKAT
Isparta’da en çok görülen kanser çeşitlerinin akciğer, meme, prostat ve kalın bağırsak kanserinin olduğunu kaydeden Dirican, akciğer kanseri dışındaki kanser türlerine yakalanan hastaların erken tanı ile ameliyat, radyoterapi ve kemoterapi tedavi yöntemleriyle sağlıklarına kavuşabildiklerini açıkladı.
AİLESİNDE KANSER OLAN VARSA TARAMADAN GEÇSİN
Belirli yaştan sonra vatandaşların taramadan geçmesi gerektiğine işaret eden Dirican, özellikle ailesinde kanser hastası olanların taramadan geçmesini tavsiye etti. Dircan, “Özellikle ailesinde kanser öyküsü bulunan kişilerin biraz daha dikkatli olması gerekiyor. Kanserin belirtilerine bakacak olursak, semptomlarda halsizlik, iştahsızlık, kilo alamama, gece terlemeleri, vücudun belirli yerlerinde sürekli ağrı, kusma, bulantı gibi etkiler saptanabiliyor. Tabi bu haller kanserin bulunduğu yere de bağlı. Tabi bu gibi semptomlarda ailede de birinci dereceden kanser hastası bulunanlar varsa ihmal etmeden tam donanımlı bir tarama merkezine giderek testler yaptırmaları gerekmektedir” görüşlerine yer verdi.
Kaynak: