Hayatta Kalma Teknikleri Kursu Uygulamalı Olarak Doğada Gerçekleşti

Hayatta Kalma Teknikleri Kursu Uygulamalı Olarak Doğada Gerçekleşti

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Kasım 2020 17:34
Hayatta Kalma Teknikleri Kursu Uygulamalı Olarak Doğada Gerçekleşti

TÜBİTAK tarafından desteklenen Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal’ın yürütücülüğü yaptığı TÜBİTAK, BİDEB 2237-A “Fen ve Doğa Bilimleri Alanında Araziyi Tanıma ve Hayatta Kalma Teknikleri Kursu” doğada uygulamalı olarak gerçekleştiriliyor.

Proje kapsamında Doğada Hayatta Kalma Uzmanı Aslan Ayhan ve konusunun uzmanı 7 farklı üniversitede görev yapan 10 eğitmen 19-25 Kasım 2020 tarihleri arasında Antalya’da 15 farklı ilden gelen 20 kursiyere doğada hayatta kalma eğitimi veriyor.Proje açılış konuşması Dr. Öğr. Üyesi Yasin Ünal tarafından yapıldı. Açılışa Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Mahmut Temel,  Doğa Koruma ve Milli Parklar 6. Bölge Müdür Yardımcısı Osman Yöntem, Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Antalya Şube Müdürü İsmail Kaya, Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Isparta Şube Müdürü Hasan Eryiğit katıldı ve davetliler katıldı.Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürü Mahmut Temel, “Bu bilimsel etkinlik, inşallah güzel sonuçlanır ve ürün olarak da geleceğe yansır.

Güzellikleri insanlarımıza anlatmamız lazım, daha önce Sudan’da bir dönem görev yaptım. Çok sıkıntıları olması rağmen insanlar enteresan bir şekilde mutluydu. Bizim insanımız şehirlerde bunaldı. Sürekli stres altında yaşıyoruz. Güzellikleri yaymak lazım. Doğada güzelliklerden en güzeli. Elimizde hazır. Bizim bu güzelliği insanlarımızla buluşturup insanlarımızı mutlu etmemiz lazım. Bu tür çalışmalar çok güzel ve faydalı. Bu tür etkinliklerin artarak devam etmesini diliyoruz. Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge olarak buradayız ve her zaman yanınızda destek için hazırız” dedi.ISUBÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Diler ve Hayatta Kalma Uzmanı ve Doğa Belgeselcisi Serdar Kılıç, kursun ilk gününde online olarak katılımcılarla bir araya geldi. Serdar Kılıç, tecrübelerini anlattı, kendisine yöneltilen soruları içtenlikle yanıtladı. Tabiatla insanın bağlarını yeniden kurmasını gerektiğini belirten Serdar Kılıç, “Yaşadığımız çevreyi ve doğayı korumak çok önemli.

Aslında tabiata ne kadar zarar verdiğimizi konuşarak değil, tabiatın bize neler verdiğini anlatarak korumak gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca geri dönüşümü de istikrarlı bir şekilde sağlamak gerekiyor. Dünyanın bütünü bir birine her yönüyle bağlı. Nerede ve nasıl yaşadığın önemli değil. Dünyayı kurtaran adımları, sizin atmanız önemli. Hep birlikte dünyayı kurtarma akınına katılalım ve çevremizi doğamızı hayatta tutalım geleceğimize temiz bir şekilde aktaralım.” dedi. Rektör Prof.Dr. İbrahim Diler, projenin yürütücü ISUBÜ Orman Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal başta olmak üzere emeği geçen herkese teşekkür etti, başarılarının devamını diledi. Dünyanın en gelişmiş ülkesi de olsa pandeminin gösterdiği gibi kendine yeten ülke olmanın önemli olduğuna dikkat çeken Rektör Diler, “esas olan hayatta kalabilmek ve kendi kendine yetebilmek. Çok şükür ülkemiz kendi kendine yetebilen hatta kardeş ve dost ülkelere yardım eden bir ülke konumunda.” dedi.

1-003.jpg
Rektör Diler, projenin Mart 2021 tarihinde yapılacak ikinci kısmına bizzat katılacağını da ifade etti.Proje hakkında bilgi veren Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Orman Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Yasin Ünal, “TÜBİTAK tarafından desteklenen Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi tarafından yürütülen Projede Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü bize destek vermektedir. Projemize 7 farklı üniversiteden 10 eğitmen ve Türkiye’nin 15 farklı ilden yüksek lisans öğrencileri genç bilim adamları ve coğrafya, fen bilgisi ve doğa bilimleri alanında çalışma yapan genç araştırmacılar katılmaktadır. 

Bu bilimsel etkinliğimizde genç araştırmacı ve lisansüstü öğrencilerinin arazi temelli bilimsel bir çalışmanın her aşamasında ihtiyaç duyacakları teorik ve uygulamalı bilgileri teorik ve uygulamalı olarak sağlayacaktır. Etkinliğin ilk gününde Güllük Dağı (Termessos) Milli Parkı’nda Kampçılık, Doğada Hayatta Kalma Tekniklerine yönelik uygulama planlanmıştır ve bunun için Termosos Milli Parkındayız. Bu alanda hayatta kalma, kampçılık, kamp teknikleri, kamp yaparken dikkat edilmesi gereken hususlar konusunda uygulamalı eğitimler yapılıp kamp yapacağız çadırda kalacağız. Daha sonraki günlerde ise faunayı tanımaya yönelik etkinlikler, zehirli- zehirsiz yılan, böcek, yenilebilir bitkiler, ilkyardım teknikleri, harita okuma ve yön bulma sanatı, doğada ilk yardım teknikleri gibi direk doğada ihtiyaç ölçüsünde her türlü bilgiyi etkinlik kapsamında sunulmaktadır. Teorik ve uygulamalı eğitimler 7 gün sürecek etkinlik kapsamında çeşitli günlere serpiştirilmiştir.

Teorik etkinlikler ATGV Antalya Eğitim ve Sosyal Tesisinde, gerçekleştirilmektedir” dedi.Arazide uygulamalı eğitim alan katılımcılardan Ziraat Mühendisi Mestan Hisarkaya, “Antalya Termesos’tayız, oldukça verimli bir projedeyiz. Şuanda yağmur yağıyor ve biz arazideyiz.  Kendi işimizde özellikle tez döneminde oldukça zor arazi koşullarında çalışacağımızdan dolayı bu proje bizim için bulunmaz bir nimet oldu. Arazide karşılaşabileceğimiz durumlarda nelere yapabileceğimiz konusunda bizlere burada uygulamalı olarak bilgiler veriliyor. Projeyi destekleyen TÜBİTAK ve diğer kuruluşlara teşekkür ediyorum” dedi.Katılımcılardan Fen Bilgisi Öğretmeni Gülsen Altınbilek,  “Yüksek lisans öğrencisiyim. Fen ve Doğada kalma üzerine yüksek lisans tezimizin konusuydu. Öğrencilere çocuklara doğayı nasıl sevdirebilir diye tezimizi hazırlıyoruz. Yasin hocama bu konuda çok teşekkür ediyorum. Öncelikle bize sevdirecek, eğitecek ve bizde gelecek nesillere aktaracağız” dedi.

Proje kapsamında katılımcılar 5’er kişilik gruplara ayrıldı ve gerekli ihtiyaç malzemeleri verildi. Her grup kendilerine verilen malzemeleri 3 öğün yetirecek şekilde yemeğini yaptı. Doğada, kendileri korumak için barınak yapan gruplar, doğada nasıl besleneceklerini, nasıl ateş yakacaklarını ve suyu nasıl bulacaklarını uygulamalı olarak öğrendiler.Proje kapsamında ilk olarak Doğada Hayatta Kalma Uzmanı Aslan AYHAN tarafından yön bulma, ateş yakma, su bulma gibi konularda uygulamalı eğitimler verildi.

2-003.jpg
Projedeki Eğitmenler şu isimlerden oluşuyor, Aslan AYHAN-Doğada Hayatta Kalma Uzmanı, Prof.Dr. Hasan ALKAN- Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Doç.Dr. Ahmet MERT-Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Dr. Öğr.Üyesi Hakan KARAARDIÇ –Alaaddin Keykubat Üniversitesi, Doç.Dr. İsmail ŞEN-Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Doç.Dr.Medet KORKMAZ- İnönü Üniversitesi, Dr. Öğr. Üyesi Akın KIRAÇ- Çanakkale 18 Mart Üniversitesi, Dr.Öğr.Üyesi Erkan DİŞLİ- Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi, Dr. Öğr. Üyesi İlker ÇİNBİLGEL- Akdeniz Üniversitesi, Dr.Öğr.Üyesi Özkan EVCİN- Kastamonu Üniversitesi Orman Fakültesi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.