İl Başkanlığını ‘Basamak’ Olarak Kullanma Dönemi Bitti
İl Başkanlığını ‘Basamak’ Olarak Kullanma Dönemi Bitti
Ak Parti’de görevi bırakması istenen il başkanlarının sayısı 30’a çıkarken yerlerine geleceklere de üniversite mezuniyetinin yanı sıra ‘Belediye ve Milletvekili seçimlerinde aday olmamaları’ şartı konuldu.
Belli bir makama yükselebilmek için Ak Parti’de İl Başkanlığı yapmak isteyenlerin önü parti tarafından alınan kararla tamamen kapandı. Ak Parti'de 2019’da yapılacak seçimlere yönelik yaşanan değişim süreci sadece belediye başkanları için değil, il başkanları için de deprem etkisi yarattı. İl kongrelerinden önce görevi bırakması istenen il başkanı sayısı 30’a ulaştı.
AK PARTİ’DEN İL BAŞKANI
OLACAKLARA 3 ŞART!
Konu ile ilgili olarak edinilen bilgiye göre; il kongre sürecine gelmeden önce hakkında iddia olan veya yeni dönemde farklı yerlerde değerlendirilmesi düşünülen il başkanlarıyla, genel merkezin talimatıyla vedalaşıldı. Bu iller için yeni il başkanı adayı belirlenirken, üç şart getirildi. Yeni il başkanlarının, “üniversite mezunu olmaları, 2019’da yapılacak belediye başkanlığı ve milletvekilliği seçimlerine aday olmamaları” istendi. Bu şartları kabul eden il başkanı aday adayları belirlendi.
GÖREVDEN ALINANLARIN DURUMU
Parti yöneticileri, il başkanı adaylarının, il kongrelerinden önce belirlenmesinin amacının, il ve ilçe yönetimlerinde kendi istedikleri ekibi kurmalarına olanak sağlamak olduğunu söylediler. Görevden alınan il başkanlarından bazı isimlerin ise belediye başkanı ve milletvekili adayı olarak değerlendirileceği de belirtildi.
İLLERE ÖZEL EKİP GÖNDERİLİYOR
Partideki değişimin ilk ayağı olan il başkanlarıyla ilgili operasyonda, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a gönderilen notların çok etkili olduğu belirtiliyor. Erdoğan’ın gittiği her ilde kendisine vatandaş tarafından ulaştırılan notlarla, Cumhurbaşkanlığı’na yollanan her türlü bilgi, itiraz ve eleştirinin özel olarak değerlendirildiği dile getirildi. Şikâyetlerin dikkate alınarak bu illere özel ekip gönderildiği, iddia ve eleştirilerin doğru olup olmadığının parti müfettişleri ve anketlerle de ayrıca teyit edildiği belirtiliyor. Başkanların değiştirilmesine ilişkin kararın bu mekanizmadan sonra işletildiği dile getiriliyor.
AK PARTİ’DE DEĞİŞİM
SÜRECİ DEVAM EDİYOR
Ak Parti’de 2018 yılı içinde yapılacak büyük kongre öncesinde, teşkilatlardaki değişim süreci tüm hızıyla devam ediyor. 450 civarındaki ilçenin kongresinin gerçekleştiği Ak Parti’de, Şubat sonuna kadar il kongrelerinin tamamlanması öngörülüyor. Öncelikle büyükşehir olmayan 51 ilde, bu iller tamamlandıktan sonra ise 30 büyükşehirde il kongresi yapılacak. Bir yandan da kongreler beklenmeden il başkanlıkları konusunda değişim sürecinin devam ettiği Ak Parti’de, Cumhurbaşkanı ile yapılan istişareler sonucunda 25 civarında yeni il başkanı ataması gerçekleştirildi.
KILI KIRK YARIYOR
Yeni il başkanlarının belirlenmesi sürecinde ‘Kılı kırk yararak’ hareket ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yurt gezileri sırasında bulunduğu ilin teşkilatı veya belediyesi ile ilgili vatandaşlardan, STK’lardan ve teşkilatlardan gelen bilgi, belge ve notları bizzat değerlendirmeye tabii tuttuğu öğrenildi. Ayrıca, görevden alacağı ve yerine atanacak isimlerle ilgili kendi kurduğu bir ekibin yanı sıra, parti müfettişleri aracılığı ile de çalışma yaptırdığı belirtilen Cumhurbaşkanının, yeni atanacak il başkanı adayları ile bizzat mülakat yaptığı ve son kararı o ilin milletvekilleri ile yaptığı değerlendirmeden sonra verdiği belirtiliyor. Erdoğan’ın, üniversite mezunu olmayan il başkanı adaylarını ise değerlendirmeye almadığı ifade ediliyor.
ADAY OLAMAYACAKLAR
Teşkilatlardaki değişim kapsamında yeni atanan il başkanlarından ise 2019 seçimlerinde belediye başkanlığına ve milletvekilliğine aday olmayacakları garantisi alındığı belirtiliyor. Ak Parti kurmayları “Zaten giden arkadaşların bazıları 2019 seçimlerinde aday olmak istediği için değişti. Yeni gelenler ise, hiçbir şekilde belediye seçimlerinde ve milletvekilliği seçimlerinde aday olamayacaklar. Teşkilatın başında duracaklar” dedi. Önceki dönemlerde yapılan seçimlerde, milletvekilliğine aday olmak isteyen çok sayıda il-ilçe başkanı olması nedeniyle, teşkilatlarda sıkıntılar yaşanmış ve genel merkez yönetimi tarafından aranmayan hiç kimsenin, adaylık için teşkilattaki görevinden ayrılmaması istenmişti.