İlaçlarınızı Kontrol Edin

15’nci Bölge Isparta Eczacı Odası Başkanı Saygın Gargın, Eczacılık Haftası nedeniyla yaptığı açıklamada, evde bulunan ilaçların düzenli kontrol edilmesi gerektiğini hatırlattı.

Yayınlanma:
İlaçlarınızı Kontrol Edin

Kendiniz gibi ilaçlarınızı da düzenli olarak kontrol etmeyi ihmal etmeyin diyen Gargın, “Toplumun en yakın sağlık danışmanları olan eczacılar olarak bizler, bu yıl 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü içine alan Eczacılık Haftası’nda evde bulunan ilaçlarımızın düzenli kontrol edilmesi gerektiğini hatırlatmak istiyoruz.

Adı ister besin takviyesi, ister bitkisel ürün, ister vitamin olsun, her ilaç doğru kullanılmadığında bir zehir niteliğindedir ve size yarardan çok zarar getirir.

Bu nedenle tüm hastalarımıza sesleniyoruz:
İlaç tedaviniz hakkında konuşmak ve aklınıza takılanları sormak, İlaçlarınızı doğru kullanıp kullanmadığınızdan emin olmak, Evinizdeki ilaçları ne için ve nasıl kullanmanız gerektiğini öğrenmek, Eski ve gereksiz ilaçlarınızdan kurtulabilmek, Ecza dolabınızı düzenlemek ve mevcut ilaçlarınızı gözden geçirmek, İlaçlarınızı nasıl saklamanız gerektiğine ilişkin bilgi almak, İlaçlarınızdan en yüksek faydayı sağlayabilmek, Yani ilaç tedaviniz ve sağlığınıza ilişkin her türlü konuda doğru bilgilenmek ve doğru yönlendirilebilmek için mutlaka eczacınıza danışmalısınız!
Eczacılar, birinci derece sağlık hizmeti sunumu gerçekleştiren kimseler olarak halk sağlığının korunmasında temel bir öneme sahiptir. Eczacıların hastaların doğru ilaçları doğru şekilde kullanmalarını sağlamak adına hastalara ilaçlarını sunmalarının yanı sıra bilgi vermek, öğretmek ve bazı durumlarda destek olmak gibi sorumlulukları bulunmaktadır.

Eczacının sağlık ekibine katkısı, hem tedavinin daha sağlıklı yürümesi, hem de ilaç tedavisinden kaynaklı sorunları en aza indirme bağlamında son derece önemlidir. İlaç tedavisinde yanlış ilaç kullanılması, doğru ilacın yanlış yoldan uygulanması, doğru ilacın yanlış oranda kullanılması, hasta ile sağlık profesyonelleri arasındaki iletişim sorunlarından dolayı ilacın yanlış kullanımı, ilaç yazımında hata, reçeteleme hatası, ilacın eksik kullanımı gibi hataları tanımlamak ve engellemek, ilaç kullanımından iyi sonuç alınmasını sağlamak eczacının yükümlülüğündedir.

Ayrıca insanların eczanede hazırlanan ilaçlardan maksimum terapötik faydayı elde etmelerini sağlamak, güvenli ve bilinçli kişisel bakım için öneri sunmak ve etkin sağlık eğitimleri ile hastaların sağlıklı yaşam tarzlarını desteklemek eczacının sağlık sektörü içerisinde belirginleşen rolleri haline gelmiştir.

İlaçların faydalarını artırmak sisteme katılan tüm paydaşların ortak çabasını gerektirir. ilaç tedavilerinin gittikçe daha karmaşık hale gelmesi ilaç rejimlerinin yönetimini gittikçe daha karmaşık hale getirmektedir. İlaç rejimi yönetimi uzmanlık ister ve ilacın uzmanı eczacıdır.

İlaç Kontrolü Hizmeti, tüm dünyada özellikle çoklu ve karmaşık ilaç rejimi olan hastalara eczacıların yaygın olarak vermekte oldukları hizmetlerden birisidir. Eczacının genellikle eski ya da gereksiz ilaçlarla dolup taştığı bilinen ecza dolaplarını temizlemeyi ve düzenlemeyi önermesi ile ilgilidir.

Eczacı bu hizmette hasta ile diyalog içerisinde ilaç kullanımına yönelik sorunları tespit edebilir, çözebilir veya bu ilaçlardan kaynaklanabilecek yanlış veya kötü niyetle kullanımını önleyebilir. Bu şekilde hastanın yaşam kalitesini yükseltmiş ve tedavinin daha verimli olmasına katkı sunabilir. İlaçla ilgili bu hizmetler, uyum ile ilgili sorunların çözümünde eczanenin belirleyici bir rol oynadığını da ortaya koymaktadır.

Söz konusu hizmet her geçen gün önemi giderek daha da artmakta olan akılcı ilaç kullanımını desteklemek, tedaviye uyumu geliştirmek sadece bakımın kalitesini arttırmakla kalmamakta, aynı zamanda maliyetleri azaltma açısından da yardımcı olmaktadır.

Bizler de bu 14 Mayıs’ta, Bilimsel Eczacılığın 174üncü yılında hastalarımıza en yakın eczanede kendi sağlıkları gibi ilaçlarını da kontrol ettirmeleri gerektiğini, bunun da tedavinin çok önemli bir parçası ve eczacının yükümlülüğü olduğunu hatırlatmak istiyoruz.

Eczacılar olarak bizlerin, hasta danışmanlığı, ilacın hastaya ulaştırılması, hastaların tedavilerinin izlenmesi gibi çoklu görevlerimizi yerine getirirken, sürekli zorluklarla karşılaştığımızı da biliyorsunuz.
Eczanede bizleri hasta ile karşı karşıya getiren uygulamalar, ilaç ile hastanın arasına çeşitli adlar altında paranın girmesi, eczacının içinde bulunduğu ekonomik darboğaz, yeni açılan eczacılık fakültelerinin mezunlarına serbest eczane açmaktan başka şans tanınmaması; ilaç şirketlerinin umarsız, duyarsız tutumları sonucu eczacıya hakkı olanı dahi vermek istememeleri; ilaç fiyatları baskılanmaya çalışılırken eczacının emeğine el konulması gibi sorunları sürekli olarak yaşıyor ve bu sorunlarımıza akılcı, ortaklaştırıcı çözümler üretmeye çalışıyoruz.

Bizler eczacının emeğinin görünür olması için sürekli olarak yeni alanlarda yeni emekler ortaya koyarken, eczacının hasta sağlığı ve kamu açısından aldığı rolü genişletmeye çalışırken, bu emeğin karşılığını almaya da hakkımız olduğu inancındayız. En yakın halk sağlığı danışmanları olan eczacılarımızın Bilimsel Eczacılık Haftası'nı kutluyoruz” dedi.

Kaynak:Haber Kaynağı

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum