İş Hayatında Planlama Çok Önemli

Dünyaca Ünlü Şirketlerde Üst Düzey Yöneticilik Yapan, Göltaş ve Orma Şirketlerinin Yönetim Kurulu Danışmanı, Ekonomist Bülent Mazacıoğlu, ITSO üyelerine İş Planı ve Finansal Analiz konularında önemli bilgiler verdi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Nisan 2014 10:36
İş Hayatında Planlama Çok Önemli

Isparta Ticaret ve Sanayi Odası, alanında uzman eğitimcilerin desteği ile üyelerine yönelik bilgilendirme toplantılarına devam ediyor. Vestel, Raks Ado Gruplarında Üst düzey yöneticilik, yurtdışı yatırımlarında etkin rol alan ve halen Göltaş ve Orma Şirketlerinin Yönetim Kurulu Danışmanlığı yapan Ekonomist Bülent Mazacıoğlu, ITSO’da işadamlarıyla tecrübelerini paylaştı. ITSO Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Yönetim Kurulu Üyeleri, Meclis, Komite üyeleri ve oda üyelerine yönelik düzenlenen bilgilendirme toplantısında Ekonomist Mazacıoğlu, İş Planı ve Finansal Analiz konusunda katılımcılara bilgiler vererek yatırım ve büyüme planları konularında soruları yanıtladı.

Şirketlerin yatırım yapacağı konularda detaylı bilgi edinip piyasaları tam araştırmadan işe koyulmaması gerektiğini belirten Mazacıoğlu, piyasaların uzaktan görüldüğü gibi olmadığını belirterek,”Yatırımcılarımız gerek yeni yatırımlar gerekse büyüme düşüncelerini planlı şekilde yapmalı, aksi halde kötü sonuçlar ortaya çıkabilir.”dedi.

ÖNCE İŞ PLANI YAPILMALI
İşe başlamadan önce satış yatırım, üretim girdileri, diğer girdiler ile finansal girdileri içine alan İş Planı yapılması gerektiğine dikkat çeken Ekonomist Mazacıoğlu, özetle şu bilgileri verdi:

“İş Planı Hazırlamanın ana nedeni, yapılacak bir yatırımın projenin önceden planlanarak rakamlara dökülmesidir. Yani bizim en değerli varlığımız müşterimiz, malımızı kim alacak ne şartlarda alacak ödemeler nasıl olacak bunlar çok önemli detaylar. Hangi ürünü hangi pazara ne kadar miktarda satacağımızı bilmemiz gerekiyor. Herkes ürününe göre, yer seçmeli, hedef kitlesine göre hareket etmeli. Önce pazara kendimizi tanıtıp, ürünümüzü tanıtırsak ve en önemlisi çevre edinirsek zorluk çekmeyiz. “

PLANLAMANIN ÖNEMLİ
Ekonomist Mazacıoğlu, nakit akışlarının planlanmasının da önemine değinerek, şu bilgileri verdi: “ İşletmenin döngüsüyle ilgili organizasyonlar kurmalıyız. “Binamızdan üretim yerlerimize kadar her şeyimiz planlı olmalı. Örneğin fabrika kuruyoruz üretim yapıyoruz, öncelikle üretim girdileri planlanacak, (Malzeme, ham madde işçi enerji vs) hedef miktarımıza göre planlama yapıyoruz. Hedef miktarımız büyükse farklı planlama küçükse farklı planlama yapıyoruz.

İŞLETMEDE SÜREKLİLİK
İşletmenin üretimini yaptıktan sonra işimiz bitmiyor. İşletmenin sürekliliğini sağlamamız için de planlar yapmamız lazım. Malın müşteriye intikal etmesi önemli. Ama müşteri varsa dağıtım aşamasını düşünüp planlamak gerekiyor. Müşteriyi artırmak ve müşterinin bağlılığını sağlamak için farklı şeyler yapılması gerekiyor. Reklam çalışmaları yapılması gerekiyor. Tabiki bu işletmenin tercihi. (Ünlü işadamları Para kazanmayı reklam yapmayı öğrendikten sonra öğrendim diyor. )Finansman ve kredileri de iyi düşünüp ödeme planımıza göre değerlendirmeliyiz. İşletme finansmanı tüm masrafları ödememiz gerekiyor. Biz müşteri ile çalışırken müşteri parasını hemen ödemiyor. Herkes sermaye kıtlığından dolayı vadeleri uzun tutmaya çalışıyor. Sattığınız malın tahsilat günü ile aldığınız mal ve hizmetin ödeme günü arasında gün sayısına işletme sermayesi süresi diyoruz. Bu süreçte sizin finansmanınızı çözmeniz gerekiyor.

Genelde bu unutulur ama çok önemli bir şey. Örneğin ithal malzeme girdisi olan bir üretim yapıyorsunuz. Çin’den malzeme getiriyorsunuz, malzemeyi sipariş verdiğiniz gün, Çinli sizden öncelikle bir avans istiyor. Örneğin 1 ayda 15 günde malzemeler yola çıktı, malzemeyi aldığında ödeme yapmanız gerekiyor. Üretime geçtiniz, bu süre ortalama 3 ay sürer 3 ay içinde siz malı sattığınız, vadeli satış yaptınız geri dönüş bekliyorsunuz ve bu süreçte işletmenin sermayeye ihtiyacı var yani hepsi bir süreç. Bunları önceden planlayıp zor duruma düşmemek gerekiyor. Yaptığınız işin ne durumda olduğunu anlamanız için sizin tablolara ihtiyacınız var. Gelir Tablosu, Bilanço ve Nakit akış tablosu hepsinin birbiriyle ilişkisi var. Gelirleri giderleri hepsini iyi hesaplayıp planları o şekilde yapmak zorundayız. “
Ardından Ekonomist Mazacıoğlu, ITSO üyelerinin sorularını yanıtladı.

YENİLİKLERİ TAKİP ETMEK ZORUNDAYIZ
Bilgilendirme toplantısı sonunda bir konuşma yapan ITSO Başkanı Başdeğirmen, üyelerin bilgilendirilmesi konularını önem verdiklerini belirterek, “Ticaretle, sanayiyle, hizmet sektörüyle iştigal eden üyelerimizin yenilikleri takip etmesini istiyoruz. Dünya’da ticaret şekilleri her geçen gün değişiyor ve bizler de bu değişimime ayak uydurmalıyız. Bu kapsamda üyelerimizi çeşitli konularda bilgilendirme ihtiyacı hissediyoruz. Üyelerimizin talepleri ve ilgi alanları konusunda zaman zaman düzenlediğimiz, eğitim, konferans ve bilgilendirme toplantılarına katılımlarını bekliyoruz. “dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.