Isparta Bir Başka Olacak
Isparta Bir Başka Olacak
Isparta Belediyesi kurduğu ve 5 yıldan buyana hizmet veren Etnografya Müzesinin yanına inşa ettiği Ergenekon Müzesinde çalışmalarını son hızıyla sürdürüyor. Bir yandan müzenin inşaatı devam ederken, diğer taraftan da içerisinde yer alacak objelerin yapım ve oluşturulma çalışmaları da devam ediyor. Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın, müzede yer alacak eserlerden bahsederken, “Ergenekon Müzesinde 600’ün üzerinde çok kıymetli masa saatleri ve köstekli saatler de yer alacak. Bu Isparta’mızda çok kıymetli bir arkadaşımızın eserleri, daha sonra da ismini açıklayacağız. Şimdiden kendisine de teşekkür ediyorum” dedi. Günaydın ayrıca Dede Korkut Müzesinin de yapılacağını duyurarak, “Türkiye’yi ve Türk devletlerini temsil edecek müzeler yapılıyor. Bittiğinde Isparta’nın kültür, gelecek, tarih bakımından şerefiyesi olacak” görüşlerinde bulundu.
Isparta Belediyesinin Gökçay Kavşağında Etnografya Müzesinin devamında sürdürdüğü Ergenekon Müzesi inşaatı zigzaglı, kırma sistemle odalar şeklinde çayın her iki tarafında yer alıyor. Yeni müze Türk mimarisinin hem çağdaş geleceği, hem de geçmişini yansıtacak. Müzede mermere işlenen Ergenekon Destanı, Ahşap Sanat Merkezinde işlenen dünyaca ünlü ressamlara ait 3 boyutlu tablolar, Orta Asya’dan, Anadolu’ya kadar gelen Türk kıyafetlerinin mermerden işlenmiş heykelleri, ISMEK bünyesinde üretilen ve Anadolu motiflerini üzerinde barındıran ipek iplikten, ipek kumaş üzerine bayanlar tarafından işlenen değerli eserlerin yanı sıra Cumhuriyet öncesi 550 yıllık Isparta tarihi de müzede yer alacak. Müzede ayrıca son olarak 600’ün üzerinde masa saati ve köstekli saatler de bulunacak.
Ergenekon Müzesinin inşaat çalışmalarını yerinde inceleyen Isparta Belediye Başkanı Yüksek Mimar Yusuf Ziya Günaydın incelemelerinin ardından yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:
“İnşaatımızın sıvaları bitmek üzere. Yakın bir tarihte inşaat çalışmalarımız bitecek. Bu müzede bazı düşünceleri ortaya atmıştık. Burası uluslararası bir müze olacak. Türkiye’yi temsil ediyor, dolayısıyla Isparta’da Türkiye’yi temsil ediyor. İçerisinde bizim tarihimiz olan Ergenekon Destanı var. Yine 550 yıllık Isparta’nın Osmanlı tarihine ait belgeleri, tabloları olacak. Müzemizin bir bölümünde de Anadolu medeniyetinin nakışla ilgili etnografyası bulunacak. Sandıklarda bulamadığımızı 32 cumhuriyet kadınımızın işlemiş olduğu eserleri tarihimize teslim etmek istiyoruz. Türk milleti çok büyük bir medeniyettir. Medeniyetimiz birbirine ulanarak Osmanlı, Selçuklu, 16 devlet. Tüm bu medeniyetlerini de ayriyeten Türkiye Cumhuriyeti temsil etmesi gerekiyor. Bu müzemizde Isparta’yı, Türkiye’yi izah ediyoruz ve yapı formuyla da hareketli bir Türk mimarisi. Her biri farklı ama hepsinin başında da Türk Mimarisi var. Yaşayan Otogar ve çarşısı da Türk mimarisidir. Bakıldığı zaman birbirine benzemez. Bu zenginliğimizi Türk mimarisine de göstermemiz gerekiyor. Zengin bir halk mimarimiz var. Yapı kendisini ortaya çıkarmaktadır. Yine Türk mimarisiyle Kirazlıdere’de Dede Korkut Müzesi yapacağız. Dede Korkut Müzesinde de ileri çağdaş Türk mimarisi kullanıyoruz. Dede Korkut Müzesinde milattan sonra 400 yılındaki Dede Korkut’umuzu canlandırıyoruz. Cumhuriyetin içerisinde Dede Korkut’la bağdaştırmış oluyoruz. Dede Korkut, Ergenekon Müzelerimiz de Türk devletlerini temsil ediyor. Bununla beraber bazı etnografya anlamını taşıyan orijinallikler var. Ergenekon Müzesinde 600’ün üzerinde çok kıymetli masa saatleri ve köstekli saatler de yer alacak. Bu da Isparta’mızda çok kıymetli bir arkadaşımızın eserleri, daha sonra da ismini de açıklayacağız. Şimdiden kendisine de teşekkür ediyorum. Onun ismini de bu eserleri sergileyeceğimiz odaya vereceğiz. Ergenekon Müzesi hareketli bir proje, zigzaglı bir yapı. Bu müzemizin başında da Etnografya Müzemiz var ve 5 yıldan buyana çalışıyor. Türkiye’yi ve Türk devletlerini temsil edecek bir müze yapılıyor. Bittiğinde Isparta’nın kültür, gelecek, tarih bakımından şerefiyesi olacak. Bu müzemizin temelleri atılmadan, müzenin içerisinde yer alacak objelerin yapımlarına başlamıştık. Müzenin izi yokken biz objelerini hazırlamaya başlamıştık. Yaptığımız bu obje çalışmaları ve derleme çalışmaları her bir büyük müzede 15 yılı alır, ama biz bunu üç yıla sığdırıyoruz. Bu üretkenlik de bizde. Şimdiden Isparta bir başka olacak. Diğer çok çeşitli projelerimiz var, onları da önümüzdeki günlerde halkımıza anlatacağız. Isparta’mıza hayırlı uğurlu olsun”