Isparta Tarihiyle Buluşuyor!
Isparta Tarihiyle Buluşuyor!
460 yıllık geçmişe sahip olan Üzüm Çarşısı Restorasyonunda 11 iş yerini kapsayan ilk etap tamamlandı. Isparta’nın tarihle buluşması anlamlı bir törenle taçlandırıldı. “Tarihimizi canlı tutmalıyız” diyen Başkan Başdeğirmen, Isparta’yı tarihiyle buluşturacak adımların devam edeceğini söyledi.
Tarihi Üzüm Çarşısı’nın restorasyonu için yaklaşık 4 ay önce başlayan çalışmalarda 11 iş yerini kapsayan ilk etap tamamlandı. Dün düzenlenen törenle hizmete açılan işyerlerinde birkaç gün içerisinde faaliyetin başlaması bekleniyor.
Kentin orta noktasında 460 yıllık geçmişe sahip Tarihi Üzüm Çarşısı’ndaki restorasyon çalışmalarının ilk etabı tamamlandı. Bu kapsamda 4’ü tescilli toplam 11 dükkanın restorasyonları yapılarak, camları ve kepenkleri tek tip hale getirildi. İlk etapta yer alan dükkanların sahiplerine anahtarları düzenlenen törenle verildi.
“TARİHİMİZİ CANLI TUTMAK ZORUNDAYIZ”
Isparta Valisi Ömer Seymenoğlu, Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen, TBMM Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, AK Parti YSK Temsilcisi Recep Özel, Belediye eski Başkanı Mehmet Aybatılı, İl Genel Meclisi Başkanı Serkan Keskin ve çok sayıda protokol üyesinin katıldığı törende konuşan Isparta Belediye Başkanı Şükrü Başdeğirmen “Burası yapılırken aynı yılda Bedesten’in ve Üzüm Çarşısı’nın yapıldığını bilmek zorundayız. Buralar tam 460 yıl önce yapılıp, bugünlere gelen yapılar. Bunları ayakta tutmak zorundayız. Tarihimizi canlı tutmak zorundayız. Burası 460 yıl önceki vatandaşlarımızın üzüm bağlarındaki üzümleri toplayıp gelip sattıkları pazar. Biz bunları bilmek zorundayız” dedi.
MİLLET BAHÇESİ İHALESİ 10 HAZİRAN’DA
Isparta’da tarihin gün yüzüne çıkarılması için önemli çalışmalar yapıldığının altını çizen Başkan Başdeğirmen, “Dışarıdan bir misafirimiz geldiğinde Isparta’da nereye götüreceğiz diye düşünüyoruz. Ama şuan başladığımız projede öncellikle millet bahçesini yapıyoruz. İhale tarihi 10 Haziran olarak belirlendi. Millet bahçesine misafirlerimiz geldikten sonra üzüm çarşısını gezdireceğiz. Damgacı Sokak’ta 29 evin restorasyonuna başlıyoruz. Projelerimiz hazırlandı, ihalelerine çıkıyoruz. Biz bunları yaparken sayın milletvekillerimiz büyük gayretler sarf ediyorlar. Sayın milletvekillerimiz biz Ankara’ya gittiğimizde ilgili bakanlıklarla bizleri görüştürerek, buraların yapımları sağlanıyor” diye konuştu.
DEVLET DESTEĞİ İLE RETORE EDİLİYOR
Restorasyon çalışmaları için devletten destek alındığını kaydeden Başdeğirmen, “Sayın valimizin KUDEB dediğimiz birimden aktarmış olduğu parayla burayı yaptık. Bizlerin ve diğer belediyelerin tarihi binaların onarılması için yatırılan bir havuzumuz var. O havuza yatırdığımız paralardan ilçe, köy ve şehirlerimizdeki tarihi yapıları restore ediyoruz. O restore için sayın milletvekillerimiz ve sayın valimizin desteğiyle ilk etapta 2 milyon lira verildi. Devletimizin de desteğiyle bu yapıları güzel hale getireceğiz. Amacımız şehrimizdeki tarihi ayakta tutmak ve o geçmişi bilmeyen geleceği imar edemez dediğimiz sözlerin arkasında durmaktır.” Dedi.
TARİHİ YAPILAR AYAĞA KALKACAK
Başkan Başdeğirmen, “2 kilisemizi sayın valimizden istedik. Onlar da tarihi yapı. Onları da restore edip tarihe kazandırmamız lazım. Gelecek misafirlerimizi millet bahçesi, üzüm pazarı, damgacı sokak, kiliseler oradan da kirazlıdere, andık deresindeki piknik alanımız ve oradan da Gölcük, Eğirdir’e götürebiliriz. Buradaki kiracılarımız ile dükkan sahiplerine teşekkür ediyorum” diye konuştu.
ELEŞTİRİLERE CEVAP VERDİ
AK Parti Yüksek Seçim Kurulu Temsilcisi ve Isparta Milletvekili Recep Özel de konuşmasında “Isparta’nın eski halini hep biliriz. Mehmet Aybatılı başkanımız ilerideki meydanı büyük cesaretle açmıştı. Meydanın oluşmasında büyük katkısı var. Kendisine teşekkür ediyoruz. Bu işleri daha önce halletmemiz gerekiyordu. Tarihi mekanları gün yüzüne çıkarma noktasında bazı iller çok hızlı hareket etti. Bir yerde bir fon var o fondan kullanılarak restore edilebiliyor. Özel mülki olanların yapılarını neden devlet eliyle restore ediyorsunuz gibi bir eleştiri oluyor. Buradaki yapılar tescilli. Buraları kendileri yapmak isteseler yapamazlar. Eleştirenlerin bu açıdan da bakmasını istiyoruz. Burası 460 yıllık bir geçmişe sahip. Mimar Sinan Camii yapılırken bu tür pasajlar yapılmış ve giderlerinin karşılanması istenmiş. Tarihi ve tescilli binanınız varsa devlet 30 bin lira ila 200 bin lira arasında destek veriyor. Buradaki güzelliğin ortaya çıkarılması gerekiyor. Diğer iller hızlı şekilde yaptı. Biz daha yeni yapmaya başladık. Şükrü başkanımızın döneminde tarihi yapıların ortaya çıkarılmasını sağlamak istiyoruz. Isparta keşfedilmemiş iller arasında. Güzelliklerimizin kıymetini bilebilirsek çok turist geleceğine inanıyorum” ifadelerine yer verdi.
BAŞKA ŞEHİRLERİ KISKANIYORDUK
Törende son olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanvekili ve Isparta Milletvekili Süreyya Sadi Bilgiç konuştu. Bilgiç, “Isparta için son derece önemli bir gün. Bu sadece üzüm pazarı meselesi değil. Bir Sayın Aybayılı başkanının başlattığı kent meydanı açısından Şükrü başkanla yeni bir başlangıç olur. İnşallah üzüm pazarındaki yüzyıllara dayanan tarihi eseri ortaya çıkarmış oluruz hem de bununla beraber Isparta’daki kent meydanını daha da genişlettiririz. Başka şehirlere gittiğimizde gördüklerimizi kıskanıyoruz. Geçen hafta Sivas’a gittim. Sivas’ın muhteşem kent meydanını, tarihi dokunun nasıl açığa çıktığını gördüğünüzde ibretlikle bakıyorsunuz. Şükrü başkanla bu meseleyi Isparta’da halletmiş olacağız” ifadelerini kullandı.
Konuşmaların ardından Tarihi Üzüm Çarşısı’nın tamamlanan ilk etabı kesilen kurdele ile hizmete açıldı. Açılışın ardından dükkan sahiplerine anahtarları teslim edildi.