Isparta Tarımına Fuar Dopingi

Isparta Tarımına Fuar Dopingi

Yayınlanma:
Güncelleme: 02 Kasım 2018 10:02
Isparta Tarımına Fuar Dopingi

Bu yıl 14’üncüsü gerçekleştirilen Tarım ve Hayvancılık Fuarı Gökkubbe Fuar ve Kongre Merkezinde açıldı. Pazar gününe kadar açık kalacak fuar ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu günlerde Isparta Tarımı için moral oldu.
Işıkkent Mahallesindeki Gökkubbe Fuar ve Kongre Merkezinde dün saat 14.00’de gerçekleştirilen 14’üncü ‘Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın açılış törenine Vali Yardımcısı Okan Leblebicier, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen ve Oda Meclis Başkanı Osman Şahlan, MHP İl Başkanı Nail Bayram, Ziraat Odası Başkanı Müstahattin Can Selçuk, çevre il ve ilçelerden Ticaret Borsası Başkanları ve çok sayıda davetli katıldı.
1 – 4 Kasım tarihleri arasında açık olacak fuara 90 dolayında firma katılırken ziyaretçi sayısının 45 bin kişiyi bulması bekleniyor. Fuarda Damlama sulama sistemleri, gübre, fide ve fidan laboratuarları, meyvecilik, ambalaj ve paketleme, soğuk hava depoları, hayvancılık, süt sağma makineleri, bankalar, ihracatçı firmalar, süt sanayi, organik tarım, tarımsal yayıncılık konusunda faaliyette bulunan firmalar tarım ve hayvancılık sektöründe ziyaretçilere sektördeki yenilikler sunuluyor.

ADAR; “TARIMLA SANAYİLEŞEN ISPARTA
HEDEFİMİZDEN HİÇ VAZGEÇMEDİK”
Fuarın açılış töreninde ilk konuşmayı ev sahibi sıfatıyla Isparta Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Adar yaptı. Adar konuşmasında; “Isparta Ticaret Borsası olarak Isparta’nın ilk ve tek sektörel organizasyonu olan Göller Bölgesi Yayla şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı’nın 14’üncüsünü açmanın gururunu ve mutluluğunu yaşıyoruz. Tarımla sanayileşen Isparta hedefimiz doğrultusunda çalışmaya devam ediyoruz. Isparta tarımına ve ürünlerine katma değer sağlamak için büyük gayret sarf ediyoruz. Ulusal ve uluslararası organizasyonlarda, sosyal medyada ve televizyon programlarında ilimiz ürünlerinin tanıtımın sağlıyoruz. İlimiz ürünlerinin tanıtımı için hazırladığımız ve uzun zamandır yayınlanan Tarım Aktüel ve Tarım Haberleri kuşağı büyük ilgi görmüştür. Alanında ülkemizdeki tek örnektir. Özellikle gül ve lavanta turizminin gelişimine büyük katkı sağlamıştır. Ekonomik büyümemiz için önemli olan ihracat konusunda tüccarlarımızın yurtiçinde ve yurtdışında ikili görüşmelerle dünyaya açılmasına destek olduk ve olmaya devam ediyoruz.

“BU FUARLA İLİMİZ KATMA DEĞERİNE
KATKIDA BULUNMAK İSTİYORUZ”
Isparta, tarımsal üretimde kendisini kanıtlamış bir şehirdir. Markalaşma konusunda da son yıllarda birçok girişim olmuştur. Bu girişimlere destek olmak için Borsa olarak son dönemde önemi artan coğrafi işaretleme çalışmalarına hız verdik. İlimizin sembolü; gülden elde edilen en büyük katma değer olan gülyağına Türk Patent ve Marka Kurumundan ‘’Isparta Gülyağı” adı ile coğrafi işaret tescili aldık. Bu çalışma gülyağımızın kalitesinin tescil edilmesi ve marka değerinin kaybına engel olunması açısından büyük önem arz etmektedir. Bundan sonra dünyadaki en kaliteli gülyağı Isparta Gülyağı adı ile bilinecektir. Bu çalışmanın sektöre katma değer olarak geri döneceğine inanıyoruz. Benzer çalışmaları diğer ürünler için de yürütüyoruz. Böylelikle üretimin ve piyasanın standartlarının belirlenmesini hedefliyoruz. Nihai hedef ise ilimiz ürünlerinin katma değerini artırmaktır.



“FUARIMIZIN İÇERİĞİNİ
GENİŞLETECEĞİZ”
Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı küçük bir fikir ve hayalle 2002 yılında bir panel olarak başladı ve bugün 14 yaşındadır. Fuarımız Isparta’nın tarımdaki iddiasını ve gücünü ortaya koyan bir organizasyon haline gelmiştir. Bu süreçte hiçbir zorluk karşısında yılmadık ve meyve veren bir ağaç misali mücadelemize devam ettik. Bu fuar artık Isparta’nın her yıl daha da büyüyen bir markasıdır. Bugün, Göller Bölgesi Yayla Şartlarında Tarım ve Hayvancılık Fuarı Isparta’ya kazandırdığı 35 bin m2’lik modem bir fuar merkezi ile yoluna devam etmektedir. Mevcut yapıya ek olarak yeni alanların inşaatı da başlamış durumdadır. Yeni alanlarında bitirilmesinden sonra yeni firmalar ve yeni aktivitelerle fuarımızın içeriğini genişleteceğiz. Sayın Belediye Başkanımıza bu güzel eserinden ve katkılarından dolayı çok teşekkür ederim.

“YENİ YILDAN İTİBAREN YENİ HİZMET
BİNAMIZDA HİZMET VERMEYE BAŞLAYACAĞIZ”
Kuruluşumuzdan bu yana ‘Tarımla Sanayileşen Isparta’ sloganıyla ilimiz tarım ekonomisini geliştirmek için çalışıyoruz. Tarımsal ticareti daha sağlıklı zemine oturtmak için uğraş veriyoruz. Bu kapsamda Yalvaç ilçemize temsilciliğimizi ve bünyesinde Hububat Satış Salonunu ve Eğirdir İrtibat Büromuzu açtık. Şarkikaraağaç ve Gelendost ilçelerimize mobil hizmet veriyoruz. Son olarak Keçiborlu ilçemize de mobil tescil hizmeti vermeye başladık. Yine üyelerimize daha iyi hizmet verebilmek amacıyla Ticaret ve Sanayi Odası ve Kalkınma Ajansımız ile birlikte Ekonomi Kampüsü Projesinde ortak olduk. İnşallah yeni yıl itibariyle yeni yerimizde hizmet vermeye başlayacağız. Üyelerimize en iyi hizmeti vermeye devam ediyoruz. Yine Bakanlar kurulu kararı ile kuruluşu onaylanan Türkiye Ürün ihtisas Borsası Anonim Şirketinin ortağı olan borsalardan biriyiz. Ayrıca TOBB ve TMO’nun öncülüğünde kurulan Lisanslı Depoculuk A.Ş.’ye de ortak olmak için başvurumuzu yaptık. Gerek Isparta’da gerekse Ankara’da Borsamıza desteğini esirgemeyen Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanımız sayın Süreyya Sadi Bilgiç’e ve tüm milletvekillerimize teşekkür ederim. 14. Fuarımızın açılış töreninde yanımızda olan Sayın Valimize, Sayın Belediye Başkanımıza, Oda ve Borsa Başkanlarımıza ve tüm katılımcılara teşekkür eder, saygılar sunarım” dedi.



BAŞDEĞİRMEN; “ISPARTA,
TÜRKİYE’NİN MEYVE BAHÇESİ OLDU”
Isparta Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şükrü Başdeğirmen de törende yaptığı konuşmasında “Isparta, tarımla büyümesi gereken, tarımla daha büyük yerlere gidebileceğine inandığımız güzel bir şehrimiz. Bir meyve bahçemiz. Aynı zamanda hayvancılıkta da çok ileri gitmiş bir şehrimiz. Meyvecilik bizi çok farklı yerlere getirdi. Örneğin elmada yaptığımız çalışmalar bizi hem ülkeye hem de dünyanın bir çok ülkesine tanıtma imkânı sağladı. Tarım sektörümüzdeki ana aktör elma. Türkiye, dünyada 3.büyük elma üreticisi bir ülke. Isparta ise Türkiye’de en fazla elma üreten bir il. Isparta’da yüzde 70’in üzerinde sulanabilir arazimizin olması tarımda nereye geldiğimizi çok iyi gösteriyor. Bunun da hakkını veriyoruz. Su akıp biz bakmamışız ve çok güzel şeyler yapmışız” dedi.

ÖZCAN; “ŞEHİRLER
FUARLARLA MARKALAŞIYOR”
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği (TDSYMB) Genel Başkan Kamil Özcan ise konuşmasında şunları söyledi; “Ben aynı zamanda Burdur Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği başkanıyım ve bu yörenin insanıyım. Dünyada şehirler artık fuarlarla markalaşıyor. Onun için fuarların önemli işlevliği var. Bu manada bu yörenin insanı olarak bu fuarın daha işlevsel olması için farklı düşüncelerim var. Fuarın hayırlı uğurlu olmasını temenni ediyorum” dedi.

GÜNAYDIN; “DAHA BÜYÜK
FUAR ALANLARI YAPACAĞIM”
Törende daha sonra kürsüye Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın geldi. Başkan Günaydın da konuşmasında; “Bu fuar değişecek, büyüyecek ve çeşitli yerlere gidecek. Biz bunun başlangıcını yaptık. Fuarlar 40-50 sene içerisinde gelişiyor. Bir zamanlar Süleyman Demirel Kongre Merkezi’nde bu fuar yapılıyordu. 12’incisine kadar orada bu fuar yapıldı. Her konuşmada fuar merkezi yapacağımızı söylemiştik. Sonunda yaptık ve geçen yıl da ilk fuarımızı gerçekleştirdik. Burası 100 metre uzunluğundadır. Geçen sene bu fuarda bir şey söylemiştim. Burası bize yetmeyecek büyük fuar merkezi yapacağız, şehrin bin, 2 bin yıllık ilerisine gidecek meydanlar yapacağız. Geçen yıldan bu yana büyük yol kat ettik. 268 dönüm arazide meydan projesi ve yapıları olacak. Karşısında büyük ulu cami ve kamu binaları olacak. Meydan 114 dönüm üzerine oturacak. Şuan ki Hükümet Meydanı 4 dönüm. 114 dönümün altı otopark olacak. Toplamda yaklaşık 600 dönüm alan olacak. Geçen yıldan bu yana 600 dönüm yer hazırlandı. Şehrin çıkış noktasında binaların bittiği yerin sağ tarafında. Bunun projeleri de çiziliyor. 1 kilometre uzunluğunda fuar binası yapılacak. Etnografya Müzemiz 160 metre boyunda. Bunu 480 metre ileriye uzattık, eni de 40-50 metre var. 550 metre şuanda bina yapıyoruz. Bu bir vizyon meselesidir” dedi.



LEBLEBİCİER; “FUARIMIZ HAYIRLI OLSUN”
Törende son konuşmayı Vali Yardımcısı Okan Leblebicier yaptı. Leblebicier de konuşmasında; “Fuarın konusunu oluşturan tarım tüm ülkeler için stratejik ve vazgeçilmez bir sektör. Isparta son zamanlarda kırsal turizm ve tarımda çok iyi gelişmeler kaydetti. Bu faaliyetlerimizi daha iyi taşımanın yolu da bu fuarlardan geçiyor. Bu tip fuarlarımıza katılım arttıkça ve halkımız ziyaret ettikçe amacına daha çok uyduğunu düşünüyorum. Halkımızı bu fuara davet ediyorum” dedi.

VALİ YARDIMCISI LEBLEBİCİER VE
BERABERİNDEKİLER FUARI GEZDİ
Törende yapılan konuşmaların ardından, fuarın açılış kurdelası törene katılan Vali Yardımcısı Okan Leblebicier, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın ve diğer protokol üyeleri tarafından kesildi ve protokol üyeleri ile diğer davetliler daha sonra fuarı gezerek incelemelerde bulundular.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.