Isparta’da Aspir Üretimine Rağbet Arttı
Isparta’nın bir çok bölgesinde aspir üretimi artış gösterdi. Hasat sonrası yağ çıkarma işlemi için ise girişimciler halka destek amaçlı sistem kurmaya başladı.
Kuleönü Kasabasında aspir üretimi ile uğraşan çiftçilerin en büyük sorunlarından birisi olan, hasat sonrası tarladan alınan mahsulü çalkalatmak ve çıkartılacak yağ idi. Konuyla alakalı son sistem hizmet veren Bekir Saraç, yağ çıkartmak için ücret almadığını belirtti.
Aspirin yağ üretiminin yanı sıra hayvan yemi ve yakıt olarak ta kullanıldığını belirten Bekir Saraç "Aspir bitkisi, yağı alındıktan sonra posası küspe olarak hayvanlara yem oluyor. Bu küspe, içerdiği % 40' a varan ham protein oranıyla hayvancılıkta iyi bir yem kaynağıdır’ dedi.
Sadece Kasaba halkına değil yağ çıkartmak isteyen herkesi beklediğini belirten Saraç şu açıklamalara yer verdi. ‘Aspirden elde edilen yağ, yemeklik olarak kullanılmaktadır ve çok kalitelidir. İnsan sağlığı açısından önemli olan doymamış yağ asitleri oranı çok yüksektir. İlimizde aspir yağının önemi bilinmemekte ve halk tarafından tanınmamaktadır.
Bu da aspir yağına olan talebin az olmasına yol açmaktadır. Yağışlara bağlı olarak aspir tohumlarından 3 - 4 kilodan 1 litre yağ çıkmaktadır. Aspir bitkisinin gerek iklim isteklerinin gerekse toprak isteklerinin diğer yağ bitkilerine göre daha az seçici olması, değişik koşullarda üretim imkanını ortaya koymaktadır. Kurağa dayanıklı ve sulanmadan yetiştirilmesi, özellikle yarı kurak bölgelerdeki nadas alanlarını değerlendirilmelidir diyen Saraç, aspir için devlet desteklerinin artırılması gerektiğini de vurguladı. Aspir bitkisinin ekimi dikimi ve bakımı kolay, bu yüzden üretim maliyeti düşüktür’ dedi.