Isparta’yı 3 Harfliler Ele Geçirdi!

Isparta’yı 3 Harfliler Ele Geçirdi!

Yayınlanma:
Isparta’yı 3 Harfliler Ele Geçirdi!

Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Sinan Aydın, ‘Isparta’da neredeyse 250 tane üç harfli diye tabir ettiğimiz marketlerden var. Bunlar küçük esnafı etkiliyor. Üç harfli yada rakamlı marketler, sadece bakkal esnafını değil, bütün iş sektörlerine dönem dönem etkiliyor’ diye konuştu. Başkan Aydın, hükümetin bu konuyla ilgili bir düzenleme yapmasını beklediklerini de ifade etti.

Isparta Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Sinan Aydın, başta bakkal esnafları olmak üzere küçük esnafların yaşadığı birçok konuyu tekrar gündeme getirdi.

Cadde ve sokak aralarına kadar açılan üç harfli marketlerden, banka komisyonlarına kadar birçok konuya değinen Başkan Aydın, ‘En Önemli Sorunlarımızdan Biri Kredi Kartı Post Oranları’ dedi.

SİGARA SATIŞINDA SIKINTILAR YAŞANIYOR

Isparta Bakkallar ve Bayiler Odası Başkanı Sinan Aydın, esnafların sorunlarını dile getirerek şunları söyledi; “Şu anda en önemli sorunlarımızdan bir tanesi kredi kartı post oranları. Bankalarda çok yüksek oranların olması, özellikle sigara alırken üyelerimizle vatandaş arasında çok ciddi sıkıntılar yaşanmaktadır’ Dedi.

Başkanı Sinan Aydın; “Bankalar üç harfli yada rakamlı marketlere farklı komisyon uygulaması yapıyor. Ama bizim küçük esnafa geldiği zaman 3.96 kredi kartı post oranı ortaya çıkıyor. Sigara alımında kredi kartı kullandığında banka, bakkalın kazancına el koyuyor. Bunu vatandaşa bildirdiğin zaman ise vatandaş tepki gösteriyor. Cinayetle sonuçlanan kavgalar oldu. Biz vatandaşla bunun sıkıntısını yaşıyoruz. O firma baktığımız zaman bunu üç harflilere komisyon olarak yazmıyor.

Biz bunu Türkiye genelinde, Ticaret İl Müdürlüklerimize şikayette bulunduğumuzda hiçbir sorun çözüme ulaşmadı. Ulaşmamamızın sebebi ise karşımıza büyük holdingler çıkıyor. Ticaret İl Müdürlüğünü göreve davet ediyoruz. Bizler nasıl ki CİMER’e şikayet edildiğinde koştur koştur gelip denetliyorlarsak ve cezai işlem yiyorsak, holdinglere de aynı şeyleri bekliyoruz. Bizde şikayet ediyoruz. Türkiye genelinde hiçbir çözümümüz yok şu an için. Yerel bir tekel firmamız şu an kredi kartına post ücretini uyguluyor ama bunu direk post olarak uygulamıyor faturada uyguluyor. Yerelde görevli olan arkadaşları göreve davet ediyorum” Dedi.

Küçük esnafın diğer sorunlarını da sıralayan Sinan Aydın; “ Diğer bir sıkıntı yaşadığımız olay ise üç harfliler. Isparta’da neredeyse 245 – 250 arasında üç harfliler var. Bunlar da küçük esnafı tabi ki etkiliyor. Bu sadece bakkal değil bütün iş sektörlerine dönem dönem etkiliyor. Okullar açılacağı dönemde kırtasiyelere, mevsimi geldiğinde oto lastiğine kadar satış yapıyorlar. Büyük şehirlere baktığımız zaman gemiye kadar kampanya yapıyorlar. Sattıkları ürünler şehirden şehir değişiyor. Bunun yanında esnafımızın derdi olan dükkân kiraları çok fazla. Şu anda vatandaşla, esnaf arasındaki kira olayları aldı başını gitti. Bu durumda esnaflar için en büyük handikaplardan biri.

Şehir merkezinde ana caddelerde olan dükkânların çok büyük maliyetleri var. Yüksek kiralar üyelerimiz belini büken sorunlar. Bunun yanında en büyük sorunumuz, sigara satışından dolayı bütün basit usul hadlerinde olması gereken esnaflarımızın %90’nı şu an 1. Sınıf defter. Bu 1. Sınıf defter hadlerine baktığımız zaman esnaflarımızın Ticaret Odasına geçmesi gerekiyor kanun uygulanırsa. Bunun yanında deftere geçtiği anda 1. Sınıf bilanço olduğunda Muhasebe ücreti şu an 1000 bin TL ise en kötü aylık 5000 – 6000 bin TL oluyor. Bunu yanında her ay damga vergisi, kurumlar vergisi maliyetler o kadar çok artıyor ki. Devletten isteyeceğimiz en büyük olay sigara girdi çıktıların muhasebe kaydına girmemesi gerekiyor. Muhasebeleştirilsin onun vergisi ödensin ama bu defter hadlerine girerken sigara muaf olması gerekiyor. Yoksa küçücük bakkal bile açmış olsan sigara hadlerinden dolayı bir yıl sonra direk deftere geçiyor. En büyük sorunlarımızdan biri de bu.

KÜÇÜK ESNAFLARIN HİÇ BİRİ YAPMIYOR

IBAN’a para gönderme olayı bizim bakkallarımızda çok yapılan bir şey değil. Bunu zaten resmi olan küçük esnafların hiç biri yapmıyor. Bunu ek iş yapanlar genelde kendi üstünden değil de aile bireylerinin üstünden yapanlar, çünkü fatura kesemiyor. Bunda da devletin çöze bileceği en güzel şey bu işlemler sonuçta yapılıyor. Devletimiz en son maliye bakanımız geldiğinde bütün KDV oranlarını yükseltti. Bunlar eski dönüşe geçildiği an işte %20 çıkanlar %8’lerde %8 -%10 olanlar %1 gelirse hiçbir kimse fatura kesmekten kaçmaz. Buna önlem almak çok basit direk olarak eski sisteme vergi oranlarını döndürdüğün an bütün vatandaşımız faturasını fişini keser. 1 liralık bir şey yapsan %20 KDV’sini ödeyeceksin insanlar fatura kesmemek için bunu yapıyorlar. Bunun tek çözümü ibana atılmasından kurtulmak için fatura oranlarını düşürdüğümüz an çözülür. Devletin borç ödenecek ama bütün bunları da küçük esnafa yük binerek zor olur. borç ödersin ama küçük esnafta hiç bir şeyimiz kalmaz.

FİYAT YILDA İKİ ÜÇ DEFA ZOR DEĞİŞİRDİ

Her günümüz fiyat değiştirerek geçiyor esnafta bıkıyor artık. Çoğu arkadaşlarıma bakıyorum biri bilgisayar başında fiyat etiket değiştireceğim diye uğraşıyor. Bizim küçük esnafımızda problem yok olanlarda vardır ama diğer büyük markerlere gittiğimizde bununla çok karşılaşıyoruz. Raflarla kasa hiçbir zaman tutmuyor. Çoğumuz da bunlara çok dikkat etmiyoruz. Bunu kasiyere söylediğimiz zaman da; ‘güncellememişiz’ diyor. Kasa da ise gözünüzden kaçarsa zamlı fiyattan almış oluyorsunuz. Küçük esnaf için bu durum çok zor, eskiden iki üç yıl öncesine kadar bir fiyat yılda iki üç defa zor değişirdi.

Şimdi çocuğuna para veriyorsun, dün bunu aldım diyorsun ertesi gün fiyat değişmiş oluyor. Bir yerde baktığınız zaman bu durum iyi, devletimiz bunu stokçuluk için yapıyor. Bizim stok yapacak küçük esnafımız kalmadı. Büyükler için iyi olur ama o da sıkıntı yaşar, markete gittiğin zaman bir üründen 5 – 6 çeşit fiyat olacak bu durumda. Üç yıl önce aldığın ürün tarihi geçmediyse fiyat ayrı, iki yıl önce aldığı ayrı, şimdiki ayrı olacak. Orada da yine vatandaşla esnaf arasında çok büyük sıkıntı olacak. Yani olan bütün her şeyde sıkıntı bizim küçük esnaf olacak. Çünkü vatandaş üç harflilere gittiği zaman hiçbir şey yapamıyorsun. Küçük esnafa gittiğin zaman 1 liran çıkmasa alıyorsun sonra vereceğim diye biliyorsun. Ama üç harflilere gittiğin zaman paran nakitse nakit, değilse kredi kartı ile alıp geçmek zorundasın” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum