İşte Isparta'nın Ölüm Raporu
Kaç Kişi Hangi Sebeplerden Öldü?
TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Isparta’da geçen yıl toplam 3 bin 67 kişi hayatını kaybetti. Bunların 1189’u dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanırken, 481 kişi ise iyi ve kötü huylu tümörler(kanser) sonucu yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerin 504’ü solunum sistemi rahatsızlıklarına bağlı olurken, 174 kişi ise sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları sonucu yaşamını kaybetti.
Isparta’da ölümlerin 1189'u dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklandı.
Kısa adı TÜİK olan Türkiye İstatistik Kurumu 2018 yılına ilişkin ölüm istatistiklerini açıkladı. TÜİK Antalya Bölge Müdürü Abdi Öncel, yaptığı açıklamanın ilk bölümünde öncelikle ölüm istatistiklerinin tarihçesine ilişkin şu bilgileri verdi;
“Ülkenin nüfus yapısını doğrudan etkileyen ölüm olaylarının sayısal, ölüm nedeninin ise ayrıntılı olarak bilinmesinin halk sağlığı hizmetlerinin gerek koruyucu ve gerekse tedavi edici hekimlik olarak yerine getirilmesinde önemli bir yeri bulunmaktadır. Ölüm nedeni istatistikleri; ölümlülük modellerini yer ve zaman ayrımında açıklamada, nüfus projeksiyonlarının oluşturulmasında, halk sağlığı programlarının desteklenmesinde ve araştırmalar için hipotez kurulmasında önemli bir veri kaynağıdır.
Ayrıca, halk sağlığı değerlendirmeleri için gerekli bir veri olup, halk sağlığı istatistikleri sisteminin temelini oluşturmaktadır. Ölüm nedeni istatistiklerine ilişkin bilgiler, TÜİK tarafından 1931 yılından itibaren derlenmeye başlanmış ve 1949 yılı sonuna kadar, nüfusu en fazla olan 25 il merkezi, 1950-1956 yılları arasında bütün il merkezleri, 1957 yılından itibaren ise bütün il ve ilçe merkezleri kapsam içine alınarak yayımlanmıştır. 1957-2008 yılları arasında il ve ilçe merkezleri için ölüm istatistikleri ayrı bir yayın olarak sunulmuştur. 2009 yılına kadar ölüm istatistikleri ile birlikte üretilen ölüm nedeni istatistikleri, 2009 yılından itibaren ayrı bir istatistik olarak yayınlanmaya başlanmıştır.
Türkiye İstatistik Kurumu ile Sağlık Bakanlığı; Avrupa Birliği (AB) uyum sürecinde, ölüm nedeni istatistiklerinin AB standartlarına uyumlu hale getirilmesi amacıyla 2005 yılından itibaren Ölüm Nedeni İstatistikleri konusunda bir proje yürütmektedir. Proje ile, ölüm nedeni istatistiklerinin kalite ve güvenirliğinin artırılması, ülkelerarası karşılaştırılabilirliğin sağlanması ve uluslararası standartlarda ölüm nedeni istatistiklerinin üretilmesi amaçlanmıştır.
Bu kapsamda; öncelikle Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) standartlarında, yeni bir Ölüm Belgesi geliştirilerek, elektronik ortamda web üzerinde çalışan Ölüm Bildirim Sistemi (ÖBS)de kullanılmaya başlanmıştır. ÖBS 01/01/2013 tarihinden itibaren yürürlüğe girmiştir. Bu sistem ile ölüm nedenine ilişkin istatistiklerde kapsam ve kalitenin artırılması hedeflenmiştir.”
Öncel, 2018 Yılı Ölüm Nedeni İstatistiklerinin Antalya, Isparta ve Burdur İli sonuçlarını şu şekilde açıkladı:
Ülkemizde ölüm nedenlerinde ilk üç sıra 2018 yılında da değişmedi. Ölüm vakalarının %38,4'ünü oluşturan dolaşım sistemi hastalıkları ilk sırada yer aldı. Bunu %19,7 ile iyi ve kötü huylu tümörler, %12,5 ile solunum sistemi hastalıkları izledi.
Antalya’da ölümlerin %36,9'u dolaşım sistemi hastalıklarından, %22,2'si iyi huylu ve kötü huylu tümörlerden, %9,9'u solunum sistemi hastalıklarından, %5,9u endokrinden (iç salgı bezi, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar), %5,6'sı sinir sistemi ve duyu organları hastalıklarından, %7,2si dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler ve %12,3ü diğer nedenlerden kaynaklandı.
Isparta'da ölümlerin %38,8'i dolaşım sistemi hastalıklarından, %15,7si iyi huylu ve kötü huylu tümörlerden, %16,4'ü solunum sistemi hastalıklarından, %5,5i endokrinden (iç salgı bezi, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar), %5,7si sinir sistemi ve duyu organları hastalıklarından, %4,5i dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler ve %13,4ü diğer nedenlerden kaynaklandı.
Burdur'da ölümlerin %43,3'ü dolaşım sistemi hastalıklarından, %16,1i iyi huylu ve kötü huylu tümörlerden, %11i solunum sistemi hastalıklarından, %7,4ü endokrinden (iç salgı bezi, beslenme ve metabolizmayla ilgili hastalıklar), %6,5i sinir sistemi ve duyu organları hastalıklarından, %6sı dışsal yaralanma nedenleri ve zehirlenmeler ve %9,8'i diğer nedenlerden kaynaklandı.
İŞTE ISPARTA’DAKİ ÖLÜMLERİN
SEBEPLERİ VE SAYILARI….
TÜİK’in açıkladığı verilere göre, Isparta’da geçen yıl toplam 3 bin 67 kişi hayatını kaybetti. Bunların 1189’u dolaşım sistemi hastalıklarından kaynaklanırken, 481 kişi ise iyi ve kötü huylu tümörler(kanser) sonucu yaşamını yitirdi. Hayatını kaybedenlerin 504’ü solunum sistemi rahatsızlıklarına bağlı olurken, 174 kişi ise sinir sistemi ve duyu organları hastalıkları sonucu yaşamını kaybetti. 169 kişi ise endokrin ve metabolizmaya bağlı rahatsızlıklar sonucu öldü. 130 kişi dışsal yaralanma ve zehirlenmeler sonucu, 211 kişi de diğer nedenlere kaynaklı rahatsızlıklar sonucu yaşamını yitirdi.