Judo Spor'u Çalışmalarına Başladı
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü tarafından başlatılan judo kursuna şimdiden yoğun katılım var.
Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, uzak doğu spor dalları arasında yer alan Judo’da çalışmalarına başladı. Kadrolu olarak atanan Gülşen Sönmez ile birlikte eski Keçiborlu Spor İlçe Müdürü Antrenör Ali Demirbaş, Isparta’da bu alanda çalışmalarının startını verdi.
6 Mart Spor Salonu’nda bulunan jimnastik salonunda Antrenörler Sönmez ile Demirbaş nezaretinde çalışan sporcular, geleceğe hazırlanıyor. Minikler, Yıldızlar, Gençler ve Büyükler kategorilerinde çalışmaların yapılacağını belirten Antrenör Gülşen Sönmez, “Isparta’da bu spor dalını yeniden başlattık. Judo sporunda yeni yetenekler keşfetmek için bu yola baş koyduk. Çok yetenekli sporcular var. Isparta judo sporunda kısa sürede söz sahibi olacaktır. Şu an 26 kaydımız var. Ramazan Bayramı sonrasında bu sayısının çok daha artacağına inanıyorum” dedi.
Judo sporuyla da ilgili konuşan Sönmez, “JUDO, yumuşaklık yoludur. JU’nun içinde teknik ve fizik eğitim vardır. Binlerce kez tekrarlanan teknikler refleks hale gelmedikçe kolay uygulanamaz. Judo’da kaba kuvvete yer yoktur. DO, eğitimin tamamen felsefesidir. Ruh eğitimini içerir. Judo ustaları, öğrencilerine eğitimin süreci içinde doğruluk, nezaket, sabır, sevgi ve saygı kavramlarını öğretir. Sporcusunun zekasını geliştirir ve kendi başına hareket etme yeteneğini kazandırır.
Böylece kendine güven, nefse hakimiyet ve konsantre olabilme duyguları gelişir. Judo’da beden ve ruh gelişimi beraberce ele alınır. Teknik çalışmalarda başlıca prensip “rakibe mukavemet etmeme” ve “kuvvete karşı koymama”dır. Bu arada kaldıraç, merkezkaç, moment gibi az kuvvetle çok iş yapma esasına dayanan fizik kurallarından ve en önemlisi “denge bozma” ve “rakibin kuvvetinden yararlanma” kuralını uygulamaktır. Judo’da kuvvet yoktur.Bütün şiddet hareketleri yasaktır. Judoka, hasmına acı vererek değil, onu acı sınırının yanına getirerek üstünlük sağlar.
Judo’nun eğitimi belirli bir sıra takip eder. Önce, düşmeler ve alçak seviyeli düşüşlere dayalı atış teknikleri öğretilir. Duruş, yakalama, vücut dönüşleri ve hareketinden denge bozma ile 4 ana prensibe dayalı atışın şekilleri tamamen bilimsel yöntemlere dayalıdır” bilgilerini verdi.
Öte yandan Judo’nun tarihçesi ise şöyle: “Judo, Jujutsu’dan doğan spor dallarından biridir. Jujutsu ve Judo Çin karakteri ile yazılan kelimeler olup Juher ikisinde de ‘Yumuşaklık’ veya ‘Yolverme’, Jutsu ‘Sanat Çalışma’, ‘Do’ ise ‘Prensip’ veya ‘Yol’ anlamına gelmektedir. Jujutsu ‘Yumuşaklık Yolu’, Kodokan ise ‘Yolu Çalışma Okulu’ demektir.
Judonun amacı, zihinsel ve ahlaki disiplin yoluyla sağlam karakterli insan yetiştirirken vücudu kuvvetli, faydalı ve sağlıklı yapmaktır.
Judoda birinci kural, kuvvete karşı koymadan rakibin kuvvetinden yararlanmak, ikinci kural ise şiddet kullanmamaktır. Judo bu tür kuralları bedensel ve zihinsel enerjiden en üstün ve en uygun bir şekilde kullanabilme yöntemini öğretirken, bunu yaşamın her döneminde de kullanmasını sağlar.”