Kredi Kartlarında Yeni Değişiklikler
BDDK, kredi kartında yüzde 20 olan kredi kartı asgari ödeme oranını yüzde 40’a kadar çıkaracak. Oran, kart limitine göre belirlenecek.
Kredi kartı kullanımı hızla çoğalırken, asgari ödeme limitleri artırıldı. Eskiden toplam borcun yüzde 20'si ödenirken, yeni uygulama ile bu yüzde 40'a çıkartıldı. Bir yıl içinde kartı borcunu 3 defa dönem borcunun yarısından az ödeyenin nakit çekim hakkı yanacak.
Ekonomideki toparlanmayla birlikte ortaya çıkan riskleri azaltmak için peşpeşe önlemler açıklanıyor. Merkez Bankası’nın önceki günkü faiz indirim kararının ardından dün de Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), hem kredi kartı hem de konut kredilerine yönelik yeni kararlar aldı.
Önceki gün Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada, mevcut konjonktürde iç ve dış talebin büyüme hızlarındaki ayrışma ve hızlı kredi genişlemesinin cari açığı artırdığı, bunun da finansal istikrara ilişkin riskleri gündeme getirdiği vurgulandı. Yani kredilerdeki artışla yükselen tüketim büyümeyi ateşliyor, bu da üretim artışına giden şirketlerin daha fazla ithalat yapmasına neden oluyor.
CARİ AÇIK BÜYÜYOR
Merkez Bankası’nın açıklamasında dikkat çekilen “hızlı kredi genişlemesi” riskine karşılık BDDK, dün kredi kartı ile konut kredilerinde büyüme hızını yavaşlatacak önlemler açıkladı. İşte BDDK’nın kredilerdeki büyümeye yönelik aldığı tedbirler:
1- Kredi kartında asgari ödeme tutarı % 20’den % 40’a çıktı
Kredi kartı asgari ödeme tutarı yüzde 40’a kadar çıkarılabilecek. Kart borcunu 3 defa yarısından az ödeyen, nakit çekim yapamayacak. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’ndan (BDDK), “Banka Kartları ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik”, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlandı.
Yönetmelik ile halen yüzde 20 olarak uygulanan kredi kartı asgari ödeme tutarı, yüzde 40’a kadar yükseltilebilecek.
Yönetmelikte, asgari ödeme tutarları ile ilgili iki ayrı düzenleme yapıldı. Mevcut kredi katları ile yeni alınacak kredi kartlarında farklı asgari ödeme zorunlulukları uygulanacak.
UYUM SÜRESİ UYGULANACAK
Buna göre, ödenmesi gereken asgari tutarın, kredi kartı limiti 15 bin Türk Lirası’na kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 25’inden, limiti 15 bin Türk Lirası’ndan 20 bin Türk Lirası’na kadar olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 30’undan, kredi kartı limiti 20 bin Türk Lirası ve üzerinde olan kredi kartları hakkında dönem borcunun yüzde 40’ından ve yeni tahsis edilen kredi kartlarında kullanım başlangıcı tarihinden itibaren bir yıllık sürenin dolmasına kadar dönem borcunun yüzde 40’ından aşağı olamayacak.
Yönetmelikte yapılan değişikliğe göre, yeni verilecek kredi kartları hariç olmak üzere, asgari ödeme oranlarının bugünden itibaren 24’üncü aya kadar, kredi kartı limitlerine göre en az yüzde 22 ile en çok yüzde 35’e kadar artırılmasını öngören bir intibak süreci uygulanacak.
NAKİTE SINIR 6 AY SONRA
Yönetmelik kapsamında, yapılan bir başka değişiklikle şubeler kanalıyla yapılan kart iptaline ilişkin taleplerde, bu talebin hangi tarihte alındığına dair şube yetkililerince imzalanmış bir belgenin veya doldurulan iptal talep formunun bir örneğinin kart hamiline verilmesi zorunlu tutuldu.
Bir takvim yılı içinde kredi kartı borcunu 3 defa dönem borcunun yarısından az ödeyenin nakit çekim hakkı elinden alınacak. Bu kredi kartlarının limitleri de dönem borcunun tamamının ödenmesine kadar artırılamayacak. Yönetmeliğin, bu maddesi 6 ay sonra yürürlüğe girecek, diğer maddeler ise dünden itibaren yürürlüğe girdi.
2- Kredinin miktarı gayrimenkulün değerinin % 75’ini geçmeyecek
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), bankaların kredilendirme oranlarının yükseldiğinin görülmesi üzerine, 1 Ocak 2011’den geçerli olmak üzere bankaların vereceği konut edinme amaçlı kredilerde, kredi tutarının söz konusu gayrimenkul değerinin yüzde 75’ini; ticari gayrimenkul alımı amaçlı kredilerde ise teminata konu olacak gayrimenkul değerinin yüzde 50’sini aşmaması kararı aldı.
BDDK Başkanı Tevfik Bilgin, bankacılık sektörünün geleceğinde konut kredilerinin önemli olduğunu belirterek, “Bu 2-3 aydır üzerinde çalıştığımız bir konu. Bankalarımızın bu yöndeki trendini dikkate alarak bu sektörün daha da büyümesini ve sağlıklı büyümesini istediğimiz için daha başlangıç aşamasında konut kredilerinde bu tedbiri alma gereğini duyduk” dedi.
Bilgin, “Dünyanın tüm krizlerin temel nedeni büyük çoğunlukla mortgage kredilerinden çıkmıştır. Önemli olan bir iş olduktan sonra değil başlamadan önlemini alabilmektedir” diyerek, bu anlamda sektörün bu tedbirlerle daha sağlıklı büyüyeceğini düşündüklerini ifade etti.
BDDK’dan yapılan açıklamada ayrıca bu sınırın belirlenmesinde esas alınacak teminata konu olan konutların ya da ticari gayrimenkullerin değerinin BDDK veya SPK tarafından yetkilendirilmiş değerleme şirketlerince tespit edilmiş olmasının zorunlu tutulmasına karar verildiği bilgisi yer aldı.
Merkez Bankası kredi kartı faiz oranlarını düşürdü
Merkez Bankası, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişikliğe gitti. Yapılan açıklamada, Türk Lirası cinsinden kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranının yüzde 2.26’ya, aylık azami gecikme faizi oranının ise yüzde 2.76’ya düşürüldüğü ifade edildi. 1 Ocak 2011 tarihinden geçerli olmak üzere kredi kartı işlemlerinde uygulanacak aylık azami akdi faiz oranı, ABD Doları için yüzde 2.02 ve euro için yüzde 1.90 olarak belirlendi.