Kurban Bayramında Beslenmeye Dikkat
Kurban Bayramında Beslenmeye Dikkat
Kurban Bayramında artan kırmızı et ve tatlı tüketimi, yağ ve kolesterolde ani yükselişlere neden olduğunu belirten Devlet Hastanesi Diyetisyeni Sema Sönmez “Özellikle ailesinde kalp ve şeker hastalığı bulunan kişilerin ve mide rahatsızlığı olanların daha dikkatli olmalarında fayda var” dedi.
Sönmez, ailesinde kalp hastalığı, hipertansiyon ve diyabet gibi kronik sorunlar olanların; gastrit, ülser gibi mide rahatsızlığı bulunanların ve ileri yaşlardakilerin bayram beslenmesine daha fazla dikkat etmesini öneriyor.
Pişirme sırasında etin yağsız kısımlarını tercih etmek ve pişirme yöntemi olarak ızgara, haşlama ve fırında pişirme yöntemlerini kullanmak gerektiğini belirten Sönmez, “Et, kavrularak veya kızartılarak pişirilmemeli ve pişirme sırasında kuyruk yağı, tereyağı gibi doymuş yağlar kullanılmamalı. İçerisindeki doymuş yağ oranı yüksek olan kırmızı et yanında, dengeli bir karışım sağlamak için az miktarda zeytinyağı eklenmiş salata tüketilmeli” diyor ve et tüketiminde dikkat edilecek diğer noktaları şöyle sıralıyor:
KAVURMAYA YAĞ KOYMAYIN, SAKATATI KONTROLLÜ TÜKETİN
Ülkemizde kurban bayramlarında yapılması gelenek haline gelmiş olan kavurmanın içine tereyağı ve kuyruk yağı konulmadan, kendi suyu ile kısık ateşte pişirilmelidir. Etin içeriğinde bulunan yağ, yemeğin lezzeti için yeterli olduğundan ayrıca yağ eklemeye gerek yoktur. Mangal sırasında etlerin kömürleşmemesine, dışı pişen, içi çiğ kalan etlere dikkat edilmelidir. Ayrıca bağırsak parazitlerine neden olmasından dolayı çiğ köfte tüketiminden kaçınılmalı. Kurban bayramlarında genelde sakatat tüketimi de arttığı için özellikle kolesterolü ve kalp-damar hastalığı riski yüksek olan kişilerin sakatat tüketiminden kaçınmaları gerekiyor
BAYRAM BESLENMESİNDE BUNLARA DİKKAT
Güne hafif bir kahvaltı ile başlanmalı ve aşırı miktarda yemekten kaçınıp az ve sık yemek yenmesi gerekiyor. Yemek pişirme yöntemi olarak kızartmalar yerine, ızgara veya haşlama tercih edilmeli. Ağır hamur tatlıları, şeker, aşırı yağlı, çok tuzlu, kalori açısından yoğun yiyecekler yerine, sebze ve meyve tüketimine ağırlık verilmeli. Bayram ziyaretlerinde ikram edilen hamur tatlılar tadımlık miktarlarda yenmeli. Bir sonraki yapacağınız ziyarette yine ikram yapılacağı ve bunun büyük olasılıkla tatlı olacağı unutulmamalı. Sağlık problemi olmayan birisi için günlük en fazla 2 dilim baklava yeterlidir
Konuşmasına şu şekilde devam eden Sönmez “Ayrıca çikolataya ve şekere alternatif olarak vitamin, mineralden zengin olan ve posa içeriği yüksek olan kuru meyveler, ceviz, fındık gibi kuruyemişler ikram edilebilir. Çay, kahve gibi kafeinli içecekler fazla tüketilmemeli. Bayramda bilinçsizce çikolata ve tatlı tüketilir. Fazla çikolata ve tatlı tüketimi, mide yanması, bağırsak bozuklukları gibi şikâyetlere neden olur. Bu nedenle alternatif olarak kuru meyveleri tercih edebilir. Diyabetliler, kalp hastaları, yüksek tansiyonu olanlar ve özel beslenme tedavisi uygulayanlar bu tedavilerini bozmamalıdır” dedi.