Kurbanlık hayvan alırken nelere dikkat edilmeli

Kurban bayramının yaklaştığı şu günlerde, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz kurbanlık seçerken dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

Yayınlanma:
Güncelleme: 08 Ekim 2013 14:05
Kurbanlık hayvan alırken nelere dikkat edilmeli

Kurbanlık hayvan alırken, göz önünde bulundurulacak basit noktaların hem dini şartlara uygunluk, hem de sağlık açısından önemli olduğunu belirten Prof. Dr. Gürbüz, kurbanlık hayvanın mutlaka belediyelerce tescil edilmiş satış noktalarından alınması gerektiğini ifade etti.

Kurbanlık hayvanda aranacak olmazsa olmaz özellik ise, hayvanın resmi evraklarının bulunması. Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ümit Gürbüz, yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle uyarıda bulundu. Kurbanlık hayvan satın almaya hazırlananların dikkat etmeleri gereken noktaları sıraladı.

Prof. Dr. Gürbüz “Dini bayramlarımızdan biri olan Kurban Bayramı’nı kutlamaya hazırlanıyoruz. Kurban gerek fert, gerekse toplum açısından sosyal boyutları olan mali bir ibadet olarak kabul ediliyor. İnsanlık tarihi boyunca bütün dinlerde kurban uygulaması mevcut olmakla birlikte şekil, düşünce ve amaç bakımından önemli farklılıklar bulunuyor” dedi.

Dinimizin emri gereği, koyun, keçi, sığır, manda ve devenin kurban olarak kesilebileceğini belirten Prof. Dr. Ümit Gürbüz, “Hangi tür hayvan kurban olarak seçilirse seçilsin iki önemli hususa dikkat edilmelidir. Bunlar, hayvanın dini bakımdan şartlara uygunluğu ve sağlıklı olup olmadığıdır. Kurbanlık hayvanlar kurban satışı için ayrılmış olan ve belediyelerce duyurulmuş yerlerden alınmalıdır.

Özellikle Veteriner Hekim kontrolünün etkin bir biçimde uygulandığı alanlar seçilmelidir”şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Ümit Gürbüz, kurbanlık hayvan alırken dikkat edilmesi gereken noktaları da sıraladı:

Resmi evrakları bulunan (Pasaport, sağlık raporu, Kulak küpesi vb, Duruşları normal olan, Vücut ağırlığını ayaklarına eşit bir biçimde dağıtmış olan, Hareket ve bakışı canlı olan, hareketlere karşı tepki veren, Derisi kolayca yerinden oynatılabilen ve oluşan kıvrımları çabuk kaybolan, Tüyleri düzgün ve parlak olan, Burun uçları soğuk ve nemli olan, İştahlı ve geviş getiren, Kulak ve kuyruklarını sık sık hareket ettiren hayvanlar satın alınmalıdır.

Prof. Dr. Ümit Gürbüz satın alınmaması gereken hayvanların özelliklerini ise şöyle belirtti:
• Resmi evrakları ve kulak küpesi bulunmayan
• Fiziki kusuru bulunan
• Sallantılı yürüyen ve topallayan
• Düşkünlük gösteren
• Gergin ve kasılmış durumda olan
• Sabit bakışlı olan
• Ağız ve burun akıntısı bulunan
• Yattığı yerden zor kalkan veya kalkmakta zorlanan
• Solunum güçlüğü çeken hayvanlar satın alınmamalıdır.

Prof. Dr. Ümit Gürbüz “Şüpheli durumlarda en yakın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri ile irtibata geçilmesi veya bir Veteriner Hekim gözetiminde alımın yapılması en sağlıklı yol olarak düşünülmelidir” diye ekledi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum