“KYK Binalarında Yaşanan Sorunun Faturasını Müdürlere Kesmeye Kalkmak Doğru Değil”

MHP Isparta İl Başkanı Ahmet Önder Topçu: “KYK binalarında yaşanan sorunun faturasını müdürlere kesmeye kalkmak doğru değil”

Yayınlanma:
“KYK Binalarında Yaşanan Sorunun Faturasını Müdürlere Kesmeye Kalkmak Doğru Değil”

MHP Isparta İl Başkanı Ahmet Önder Topçu:
“KYK binalarında yaşanan sorunun faturasını müdürlere kesmeye kalkmak doğru değil”
Isparta kamuoyunun gündeminde birkaç gündür yoğun bir şekilde konuşulan ve 4 ilçemizdeki KYK’ya bağlı yurtlarda yapılan deprem analizi sonuçları çerçevesinde yeni kayıt alınmamasıyla ortaya çıkan durumla ilgili olarak Ak Parti Isparta İl Başkanı Sayın Furkan Cem Er tarafından yapılan açıklama bizleri oldukça şaşırtmıştır.

Dört ilçemizde yapılan deprem analiz çalışmalarıyla ilgili talimatın iki ay önce bakanlıklar tarafından il müdürlüklerine gönderildiğini iddia eden Sayın Er, bu talimatın zamansız uygulanması nedeniyle sorumlu müdürleri hedef göstermiş ve onlar adına özür dilemek gibi garip bir açıklamaya imza atmıştır.

Öncelikle şunu belirtmek gerekir, KYK yurtlarının Deprem Performans Analizi’nin yaptırılması ile ilgili talimat, iki ay önce değil, yaklaşık bir buçuk yıl önce bakanlıklar tarafından il müdürlüklerine gönderilmiştir. Gençlik ve Spor Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü tarafından 23.03.2023 tarih ve 4503816 sayı ile Gençlik ve Spor İl Müdürlüklerine gönderilen yazıda, Deprem Performans Analizleri’nin yapılarak, çıkan sonuca göre güçlendirme-bakım onarım maliyeti ile yeniden yapım maliyetlerinin hesaplanarak genel müdürlüğe bildirilmesi istenmiştir.

Bu talimat doğrultusunda yapılan çalışmaların ardından Isparta’ya bağlı Yalvaç, Eğirdir, Sütçüler ve Atabey ilçelerindeki KYK’ya bağlı yurt ve binaların deprem analiz ihalesi 15.04.2024 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Deprem analiz sonuçlarının belli olmasıyla, söz konusu ilçelerimizdeki KYK binalarında güçlendirme ya da yıkım kararı alınabileceği ihtimaliyle bu yıl yeni öğrenci başvurusu alınmamıştır.

Burada ilk olarak şunu söylemek gerekir: Tüm kamu binalarında olması gerektiği gibi binlerce evladımızın barındığı KYK yurtlarında deprem analizlerinden yapılması doğrudur, hatta geç kalmış bir uygulamadır.

İkinci olarak, bu talimatı veren ve uygulanmasını isteyen Gençlik ve Spor Bakanlığı’dır ve Sayın Er’in iddia ettiği gibi 2 ay önce değil, yaklaşık 1,5 yıl önce bu talimat gelmiştir.
Üçüncü olarak, 6 Şubat 2023’te yaşanan depremin bir ay sonrasında verilen bu talimat, doğru bir talimattır ve depreme dayanıksız binalar varsa bunlarla ilgili analizi geciktirmek gibi bir uygulamayı il müdürlüklerinin, “Şimdi zamanı değil” diyerek geciktirmelerinin mümkün olmayacağını Sayın Er’in herkesten daha iyi bilmesi gerektiği açıktır.

Söz konusu binalar, verilen talimatta da belirtildiği gibi, 01.01.2000 yılı ve öncesinde yapımı tamamlanarak açılan binalardır. Bunların yapımında ve deprem analizlerinin bugüne kadar yapılmamasında kurumların yerel idarecilerinin nasıl bir kusuru olabilir.

Ak Parti İl Başkanı Sayın Er’in bu açıklaması, KYK yurtlarında yaşanan bu sorunun giderilmesine katkı sunmak yerine, bu sorundan faydalanarak, kusuru olmadığı net olan bazı idarecilerimizi kamuoyunun ve bakanlığın önüne atmak amacını taşımaktadır. Bu da, sorunların çözümüne odaklanmak yerine, bu sorundan, siyasi bir fırsat çıkarmak gibi bir algının oluşmasına ister istemez zemin hazırlamaktadır.

Depreme dayanıksız binalardan sorumlu olan bugünün idarecileri değildir, deprem performans analizinin yapılmasını isteyen bugünün idarecileri değildir, sorunun müsebbibi bugünün idarecileri değildir. Sorumluluk sahibi siyasetçilerin, yaşanan bu sorunların aşılmasına enerji harcamak yerine, bazı müdürlerimizi, hak etmedikleri biçimde, millete hedef göstermelerinin uygun olmadığını düşünmekteyiz.

Kaldı ki, KYK binalarında yaşanan bu sorunların çözümü için gerekli çalışmaları yapan ve özveriyle çalışanlar da bu arkadaşlarımızdır. Bugün Isparta Valisi Sayın Aydın Baruş ve Isparta Milletvekilimiz Hasan Basri Sönmez’in yaptığı görüşmelerde ilçelerimizde yaşanan sorunların çözümüyle ilgili ciddi mesafeler de alındığı açıklanmıştır. Bunu da siyasi malzeme olarak kullanılması iddiası da en hafif tabiriyle siyasi aymazlıktır. Isparta Kamuoyunun bir kaç gündür yakından takip ettiği ve gerek ilçelerimizdeki vatandaşlarımızın endişelerini gerek şehir dışından ilimize gelecek öğrencilerimizin endişelerini gerekse evlatlarını bizlere emanet edecek olan ailelerin endişelerinin giderilmesi ve bilgilendirmesini siyasi malzeme olarak gören Ak parti il başkanı sayın Furkan Cem Er i bulunduğu makamın sorumluluğuna davet ediyorum.

KYK binalarında yaşanan sorunların çözümü konusunda da devletimizin muktedir olduğu ve gerekeni yapacağı inancıyla, sorunu çözmeye yönelinmesi, konunun başka yerlere çekilmemesini tavsiye eder, Isparta kamuoyuna saygıyla duyururuz.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.