Madenciler Gününde İnönü Mağarasına Girdiler

Madenciler Gününde İnönü Mağarasına Girdiler

Yayınlanma:
Güncelleme: 07 Aralık 2016 12:50
Madenciler Gününde İnönü Mağarasına Girdiler

Isparta Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Kulübü Derneği (ISTUDAK) Dünya Madenciler Gününde Sarıidris Kasabası’nda bulunan İnönü Mağarasına girdiler.

Dünya Madenciler Günü nedeniyle bir dizi etkinlik düzenleyen ISTUDAK üyeleri Sarıidris Kasabası’nda bulunan İnönü Mağarasını keşfettiler. Mağarada yaklaşık 150- 200 metre ilerleyen ekip mağaranın eşsiz güzelliklerini fotoğraf makineleriyle ölümsüzleştirdi. Madenciler günü nedeniyle düzenledikleri etkinlikte maden şehitlerini anan ekip Belediye Başkanı Ramazan Pala ve ekibine gösterdiği konukseverliğinden dolayı teşekkür ettiler.



ISTUDAK’ın Madenciler Günü nedeniyle düzenlediği etkinliğe ev sahipliği yapmaktan onur duyduklarını belirten Sarıidris Belediye Başkanı Ramazan Pala, “beldemizde keşfedilmeye hazır bir mağaramız var. ISTUDAK ekibine böyle anlamlı bir günde beldemizdeki mağarada yaptıklarını keşif gezisinden dolayı teşekkür ediyorum. Hedefimiz beldemizde bulunan mağaramızın turizme kazandırılarak bu eşsiz güzellikleri tüm halkımızın görmesidir” dedi.

İnönü Mağarası’nın Özellikleri
227 m. toplam uzunlukta yatay ve kuru bir mağaradır. Yağışlı mevsimlerde Mağara'nın bazı kollarında küçük göletler oluşmaktadır. Genellikle kurudur. Mağara içinde ısı 16ºC dir. Hava nemi ise yüzde 82 dir.

İnönü Mağarası, İnönü Tepenin üzerinde takke gibi oturan Jura-Kretase yaşlı kireç taşları içinde değişik yönlü kırıklar boyunca gelişmiştir. Bu kireçtaşlarının altında Triyas yaşlı dolomit ve yer yer marn tabakaları yer alır. Mağara bu karstlaşmayan katmanlar nedeni ile derine doğru gelişememiştir.



İnönü Mağarası girişten itibaren dar galeriler halinde ve yatay bir şekilde gelişmiştir. Sadece giriş kısmında geniş bir salon vardır. Burada kalın bir toprak tabakası ve içinde bol miktarda iskelet parçaları vardır. Bundan da anlaşılıyor ki, mağaranın giriş kısmı ya iskan edilmiş ya da mezar olarak kullanılmıştır. Galerilerin büyük kısmı boş olmasına karşın, bazı kollarda bol miktarda damlataş oluşumları vardır.

Yerli halk tarafından eskiden beri bilinen mağaranın girişe yakın kısımlarda toprağa gömülü olarak çok sayıda iskelet parçaları bulunmuştur. Bu konuda henüz bir araştırma yapılmamıştır.




HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.