Memur Yükselmek İçin Sözlü Sınava Da Girecek

Yükselme sınavlarında yapılan değişiklikler nedeniyle 2.5 milyon memur bundan böyle yazılının yanında sözlü sınava da girecek.

Yayınlanma:
Güncelleme: 03 Eylül 2013 10:38
Memur Yükselmek İçin Sözlü Sınava Da Girecek

Kamu kurum ve kuruluşlarında uygulanan görevde yükselme sınavlarında, radikal değişiklikler yapıldı. Memurlar artık yükselebilmek için sözlü sınava da girecek. Ayrıca daha önce zorunlu olarak sorulan, anayasa, ulusal güvenlik, inkılap tarihi gibi konular da çıkartıldı. Kurumlar kendi konularında sorular hazırlayacak.

ALT GÖREVLERDE ÇALIŞMA ŞARTI KALDIRILDI
Yönetmelikte yapılan değişiklik ile görevde yükselme yönetmeliğinin uygulanmayacağı hallerin düzenlendiği 2'nci maddedeki ilçe müdürü ifadesi, "ilçe idare şube başkanlıkları ile bunlarla aynı düzeydeki diğer görevlere" şeklinde düzenlendi.

Ayrıca, avukat kadro pozisyonundan hukuk müşaviri kadrosuna atanma, görevde yükselme kapsamı dışına çıkartıldı. Getirilen düzenleme ile görevde yükselme mahiyetindeki atamaların yapılabilmesi için bulunduğu kurumda veya diğer kurumlarda alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süre arama zorunluluğu kaldırıldı. Ancak, isteyen kamu kuruluşu alt görevlerde çalışmış olma şartı ve süresi arayabilecek.

SÖZLÜ SINAVDA DA BAŞARILI OLMAK ZORUNDA

Şube müdürü, müdür ve bunlarla aynı düzeydeki görevde yükselme suretiyle atanacaklarda yazılı ve sözlü sınavda başarılı olma şartı aranacak. Müdür dışındaki diğer alt görevlerde ise yazılı sınav yeterli olacak. Şube müdürü ve müdür kadroları için yapılacak sözlü sınava ilan edilen kadro ve pozisyon sayısının 5 katına kadar aday sözlü sınava alınacak. Sözlü sınav notu bu kadrolar için başarı notu sayılacak. Müdür dışındaki kadrolar için ise yazılı sınav notu başarı notu sayılacak.

ARANACAK ÖZELLİKLER

Sözlü sınavda müdürler için şu özellikler aranacak: a) Sınav konularına ilişkin bilgi düzeyi, b) Bir konuyu kavrayıp özetleme, ifade yeteneği ve muhakeme gücü, c) Liyakati, temsil kabiliyeti, tutum ve davranışlarının göreve uygunluğu, d) Özgüveni, ikna kabiliyeti ve inandırıcılığı, e) Genel kültürü ve genel yeteneği, f) Bilimsel ve teknolojik gelişmelere açıklığı.

DERS KONULARI DEĞİŞTİ

Görevde yükselme Sınavının ders konuları arasında yer alan, 1982 Anayasası, Atatürk İlkeleri, İnkılap Tarihi, Ulusal Güvenlik, Etik Davranış İlkeleri, Türkçe Dilbilgisi ve Halkla İlişkiler zorunlu ders kapsamı dışına çıkartıldı. Kamu kurum ve kuruluşları yazılı sınava ilişkin konu başlıklarına istediği şekilde ve konuda yapacağı duyuruda yer verecek.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.