Mimarlardan Anadolu’da Dönüşüme Tam Destek
Isparta Mimarlar Odası, kentsel dönüşüme giren Anadolu Mahallesi’nde iyi bir denetimle burada 9 katlı bina yapılaşmasının mümkün olacağı görüşünü ileterek, dönüşüm projesine destek verdiler.
Isparta’da ada bazlı kentsel dönüşümün ilk örneğini teşkil edecek olan 29 hektarlık alanda uygulanacak Anadolu Mahallesi kentsel dönüşüm projesine Isparta Mimarlar Odası’ndan destek geldi. Oda Başkanı Yüksek Mimar Caner Ataseven, “2025 yılında hala 9 katlı inşaat yapacak bilgi, tecrübe ve teknolojimiz yoksa yazık bize” dedi.
BİNALAR ÖMÜRÜNÜ TAMAMLAMIŞ DURUMDA
Son günlerde ilimizde konuşulan konuların başında gelen Anadolu Mahallesi kentsel dönüşüm ve 9 kat uygulaması üzerine Odaya kamuoyundan çok sayıda soru geldiğini kaydeden Ataseven, bunun üzerine bu basın açıklamasını yapma ihtiyacı hasıl olduğunu söyledi. Ataseven “ Yaptığımız açıklama siyasetten bağımsız ve sadece teknik açıdan oluşmaktadır. Anadolu Mahallesinde bulunan bodrum dahil 6 katlı tip proje binalar ekonomik ve teknik ömrünü doldurmuştur. Asansörü bile bulunmayan ve eski mimari ihtiyaçlara göre tasarlanmış binalar günümüz insani yaşam şartlarından uzaktır. 1975 deprem yönetmeliğine göre tasarlanmış bu binaların yürürlükte olan 2018 deprem yönetmeliğine göre can güvenliği riski taşıdığı aşikardır. Isparta’da beklenen büyük depremde ayakta kalmaları çok zordur.
DÖNÜŞÜMÜ DESTEKLİYORUZ
Bu açılardan bu mahallenin hızla dönüşümünü önemsiyoruz ve destekliyoruz. Anadolu Mahallesinin yeni yapılan imar planının, 25 metreye kadar genişletilen yolların, sosyal donatı alanlarının olumlu olduğunu düşünmekteyiz. Mahallede emsal dediğimiz KAKS (inşaat yoğunluğu) arttırılmamıştır, eskiden beri emsal 2.0’dır. Oluşturulan parseller 5bin m2’yi geçtiği için yasal olarak %20 ilave emsal kazanmakta ve yeni emsal 2,40 olmaktadır. 1. Derece deprem bölgesinde bulunan ve zemin büyütme değeri çok yüksek olan ilimizde herkes gibi biz de az katlı bina yapılmasını arzu ederiz. Lakin; Mahalle sakinlerinin cebinden para vermeden ve oturduğu alan kadar yeni daire alabilmesi için kat artırımı zaruridir, aksi taktirde hiçbir müteahhit bu inşaatlara talip olmayacaktır ve bu mahallede yaşayan binlerce insanımız ölüme terkedilmiş olacaktır.
DENETLENDİKTEN SONRA 9 KAT YAPILABİLİR
Kat adetini eleştirenlerin iyi niyetli olduğundan şüphemiz yoktur, deprem endişesi nedeniyle bunu eleştirmektedirler. Depreme dayanıklı yapıda tek kriter binanın kat adeti değildir. Yönetmeliklere uygun tasarlandığında, buna göre proje çizildiğinde, inşaatı yerinde de çok hassas denetlendikten sonra tabi ki 9 kat yapılabilir. 2025 yılında hala 9 katlı inşaat yapacak bilgi, tecrübe ve teknolojimiz yoksa yazık bize. Zemin bilimcilerin tespitlerine göre Isparta merkez ilçe zemininin çoğunluğu olumsuz parametrelere sahiptir, yani oldukça zayıf bir zeminde yapılaştığımız doğrudur. Fakat dünyada da çok örneklerini gördüğümüz üzere her zemine bina yapılabilir, yeter ki o zemine uygun tasarım ve imalat yapılsın, iyi denetlensin.
TEKNİK İNSANLARIN KATILIM SAĞLAYACAĞI BİR KOMİSYON KURULMALI
Anadolu Mahallesi’nde gerçekleşecek kentsel dönüşüm için Mimarlar Odası Isparta Temsilciliği olarak önerilerimiz şunlardır: Anadolu Mahallesi tüm ülkeye örnek teşkil edecek çok başarılı kentsel dönüşüm uygulaması olabilir.
-Bunun için bu mahalleye özel her kesimden tarafsız teknik insanların katılım sağlayacağı bir komisyon kurulmalı. Çizilen projeler ruhsattan önce bu komisyonun onayından geçirilmelidir.
-Bu komisyon hem depreme dayanıklı yapı tasarımı hem de estetik komisyonu olarak çalışmalıdır. Komisyona üniversitelerin ilgili bölümlerinden, ITSO’dan, Belediyeden, Özel İdare’den, Şehircilik Müdürlüğünden, ilgili meslek odalarından, partilerdeki teknik insanlardan vb. temsilciler davet edilebilir.
– Anadolu mahallesine özel plan notu ve lejantlar oluşturulmalıdır.
– Yine yukarda bahsettiğimiz bu mahalleye özel kurulan estetik komisyonu tasarlanan binaların Isparta kimliğine, çevreye uyumlu olması ve parseller arası tasarımların birbirinden çok aykırı olmaması noktasında kontrol mekanizması görevini üstlenebilir.
– Bodrum katlar tamamen yer altında olmalıdır ve dış duvarları betonarme perde olmalıdır. – İnşaata başlamadan önce zemin iyileştirilmesi önerilmektedir.
– Temelde demirli ve derin fore kazık temeller kullanılmalıdır.
– Tasarımlarda tüm katlara çıkan x ve y yönünde yoğun şekilde betonarme perde kullanılmalıdır. – Yangın yönetmeliğine harfiyen uyan bir tasarım yapılmalıdır.
– Yağmur suyu depolama sarnıçları büyük kapasitelerde yapılmalıdır.
– Güneş enerji santrali ile elektrik üretimi baştan düşünülmelidir.
– Mahallenin yıllar sonrasını bile kaldırabilecek bir otopark sistemi hesaplanmalıdır.
– Yeni yapılacak caddeler yeraltı galeri sistemli olarak yapılmalıdır.
– Tüm bu uygulama ve maddeler, Ispartamızda ki diğer mahallelerde de ada bazında uygulanmalı ve vatandaşlarımızın evlerinin brüt alanı (bire bir) m2’lerine göre hakları verilmelidir.
Anadolu mahallesindeki bu yüksek emsal ve kat oranını duyan diğer mahallelerde ikamet eden vatandaşlarımız da bir kentsel dönüşüm çözümü bulunmasını beklemektedirler.”