O İlacı Artık Eczanelerden Alamayacaksınız

Eczacılar Odası Başkanı Saygın Gargın Kanser ilaçlarının eczanelerde satışına yasak getiren ve 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak olan uygulamanın yanlış olduğunu belirtti.

Yayınlanma:
Güncelleme: 01 Temmuz 2015 12:30
O İlacı Artık Eczanelerden Alamayacaksınız

Kanser ilaçlarının eczanelerde satışına yasak getiren ve 1 Temmuz'dan itibaren geçerli olacak olan uygulamanın yanlış olduğunu belirten Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Gargın “yapılan bu yanlıştan acil bir şekilde dönülmesi gerekmektedir” dedi.

Sağlık Bakanlığı yaklaşık 2 ay önce yayınladığı genelgeyle, kanser ilaçlarının eczanelerde satışına yasak getirdi. 1 Temmuz’dan itibaren kanser ilaçlarını hastaneler verecek. 2005 yılından sonra hastanelerden kalkan ve eczanelerde satılan kanser ilaçları, 1 Temmuz’dan itibaren tekrardan hastanelerde verilmeye başlanılacak. Konu ile ilgili açıklamalarını aldığımız Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Gargın “2005 yılında kanser ilaçlarının dışarıda satılması ile birlikte bir çağdaş yaşama geçmiştik. 1 Temmuz itibari ile bunun tam tersi bir uygulamanın yapıldığını görüyoruz ve bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz” ifadelerini kullandı.

DOKTORUN TERCİHİ ÖNEMLİ OLMAYACAK
Vatandaşın ilaca ulaşmasını kolaylaştırmak amacıyla 2005 yılında SSK eczaneleri kapanarak, SSK’lı hastalar serbest eczanelerden ilaç almaya başladılar. Bu durum SSK eczanelerindeki ilaç kuyruklarını bitirdi. Devletin yüksek ilaç maliyeti aşağıya çekildi ve ihale yolsuzluklarının önüne geçildi. Ancak Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) ile kanser ilaçlarının 1 Temmuz’dan itibaren hastanelerden satılacağı duyuruldu. Hastane stokunda bulunmayan, azalan ya da stok fazlası alınan ürünler sebebi ile doktorun tercihi değil, hastanenin elinde bulunan ilaçlara göre tedavi başlayacak.

Kendi kullandığı ilaçları bulamayan ve hastalık nedeni ile hassas olan hasta ve yakınları mecburen kendi ilaçlarını kullanmak isteyecek ve ücretli olarak eczanelerden temin yoluna gidecek. Bu da hastaların ekonomik açıdan karşılamayacağı ekstra bir yükün altına girmelerine, evlerini barklarını satmalarına ve tedaviye ulaşamayarak sağlıklarını tamamen kaybetmelerine neden olacak.

‘KANSER İLAÇLARI ANTİBİYOTİK DEĞİL’
Konuşmasına şu şekilde devam eden Gargın “Türkiye ilaç pazarı yaklaşık 16 milyar lira ve bunun 2 buçuk 3 milyar liralık kısmını kanser ilaçları oluşturuyor. Yani 16’nın 3’ü dersek yaklaşık %20’si ve %17’si gibi düşünebiliriz.

Bundan 1 buçuk ay önce Sağlık Bakanlığı’nın bir genelgesiyle kamuya ait hastanelerde kanser ilaçları artık hastanelerden karşılanacaktı. Tabi bizim sonuçta pazarımız buradan bir pay hastaneye aktarılıyor. Kanser ilaçlarının şöyle bir özellikleri var. Kanser ilaçları yeni teknoloji ilaçlar ve çok hızlı değişen tedavi protokolleri söz konusu. Yani bir basit antibiyotik veya ağrı kesici gibi tanımlamak daha doğru böyle ilaçlar diyip tedavi anında değişebiliyor. Kanser hastaları bu anlamda gerçekten özem gösterilmesi gereken hastalar. Çünkü morallerinin yüksek olması gereken hastalar ciddi bir hastalıkla mücadele ediyorlar” dedi.

‘ÇAĞDAŞ HİZMETİ BİTİRDİLER’
Kanser ilaçlarının 1 Temmuz’dan itibaren hastanelerde satılacak olması tartışma yarattı. Isparta Eczacılar Odası Başkanı Saygın Gargın “Bu çok büyük bir yanlış olacak. 2005 öncesi yaşanan sıkıntılar yine baş gösterecek. Kanser ilaçları çalınacak, merdiven altlarında hastalara yüksek fiyattan satılacak. Belki de hastalarımız ilaçsız kalacak. 2005 yılında SSK hastanelerinden dışarıya çıkmıştı ilaçlar. O zaman SSK’lı vatandaşlar serbest eczanelerden bu ilaçları almak adına ciddi bir mutluluk yaşamışlardı çünkü çağdaş bir hizmetti ama bugün geldiğimiz noktada 1 Temmuz itibari ile bunun tam tersi bir uygulamanın yapıldığını görüyoruz.

Bu sistemin sağlıklı yürüyemeyeceği noktasında da düşüncelerimiz var ve daha önce de ben bunu birçok defa ifade ettim. Kamu hastaneleri olarak hastane bir ilacı ihale ile alır. Diyelim 7-8 marka ilaç varsa birbirinin eş değeri ise bir tanesini alır. Ama bu hastalar özellikle hekimin yazdığı hekimin kullanmak istediği ilacı isterler. Hepimiz öyle olduk hani düşünün bir kanser hasalığında onu önemseriz. Çünkü hekim o ilaca güvenmiştir.

Artık Kamu hastanelerin de bunların yapılması veya bunların olması mümkün gözükmüyor. Biz 1 Temmuz’dan itibaren ilaç bulamayan hastalarla bu ülkenin veya bizlerin karşılaşmasını istemiyoruz. Bu bir yanlıştır. Bu yanlıştan geri dönülmesi noktasın da birçok defa basın açıklamaları veya bununla ilgili duyurular yaptık.

Görünen o ki 1 Temmuz’u göreceğiz. Bakalım 1 veya 2 Temmuz’da akşam haberlerinde ilaçlarını alamayan veya bulamayan hastalarla karşılaşacak gibiyiz. Türkiye Eczacıları Birliği Isparta Eczacılar Odası olarak bu yanlıştan geri dönülmesi noktasında her türlü katkıda bulunmaya hazırız.
Milletin veya bu işi düşünen bizi yönetenlerin bu yanlıştan biran önce dönmesi noktasın da dileklerimizi taleplerimizi iletiyoruz” şeklinde konuştu

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum