Öğrenciler, Kızıl Geyiği Yerinde Gördü
Öğrenciler, Kızıl Geyiği Yerinde Gördü
Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü öğrencileri, Eskişehir’de bulunan Kızıl Geyik Üretme ve Gen İstasyonuna teknik gezi düzenlendi
Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi, Yenişarbademli Meslek Yüksekokulu Avcılık ve Yaban Hayatı Bölümü öğrencileri Öğr.Gör.Selin Tekocak tarafından Korunan Alanlar Yönetimi ve Yaban Hayvanları Sayımı dersleri kapsamında Eskişehir Mihallıççık Orman İşletme Müdürlüğüne bağlı Çatacık Orman İşletme Şefliğine ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Çatacık Kızıl Geyik Üretme ve Gen İstasyonuna teknik gezi düzenlendi. Ziyaret edilen şeflik hakkında bililer alan öğrenciler, yaklaşık 15 bin ha alanda yer alan içerisinde Sarıçam-Karaçam karışık ormanları, yaban hayatı geliştirme sahası, Kızıl Geyik Üretme ve Gen İstasyonu, Orman Genel Müdürlüğü Orman Ekosistemlerini İzleme Programı Seviye 2 Gözlem Alanı, yangın havuzu, orman deposu ve ayrıca işletme şefliği tarafından biyolojik ve ekolojik denge için doğaya bırakılmış ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından anıt ağaç olarak tescillenen 282 yaşında Karaçam Anıt Ağacını gezip görme ve yerinde inleme fırsatı buldu.
Çatacık Orman İşletme Şefi Sayın Akif Burak AYHAN ve Ekibi ile birlikte İşletme ormanı ve yaban hayatı sahalarındaki silvikültürel müdahaleler hakkında bilgiler alan öğrenciler, Kızıl Geyik Üretme ve Gen İstasyonunu ziyaret etiler. 5 hektarlık alanda kurulmuş olan gen istasyonunda 50 Adet Kızıl Geyik bakımında görevli olan Zekeriya Soğuk tarafından geyiklerin yaş, cinsiyet ve biyolojik süreçleri, envanter sayım yöntemleri, üreme dönemleri, taşınma nakil ve oluşması durumda hastalıkları hakkında bilgiler verildi.
Gezi kapsamında, kuş yuvalarının orman içerisine yerleştirilmesi sebepleri ve tekniği, Kırmızı Orman Karıncalarının yuvası ve orman için önemi hakkında bilgiler alan öğrenciler, Sarıçam-Karaçam karışık meşcere oluşturan Çatacık ormanlarında ağaçlar arasındaki morfolojik farklılıklar inceledi. Saha içerisinde ayrıca bulunan Sedir ve Göknar meşcereleri incelenerek ağaçların ekolojik istekleri ve bakım müdahaleleri ve yaban hayatına etkileri hakkında bilgi alındı.
Gezi kapsamında Sarıçam- Karaçam karışık ormanlarından elde edilen orman ürününün sterlenmesi ve ster ölçü kuralları, damga çeşitleri ve örnek damga yapılması gibi silvikültürel çalışmalar hakkında teknik bilgi alında ve uygulama yapıldı. Sıklık bakımı, gençlik bakımı gibi orman bakım müdahaleleri ile galip gövdelerin seçilmesi tohum meşceresi oluşturulması ve deneme sahalarında yapılan işler hakkında teknik bilgi edinildi. Saha içerisinde oluşturulan deneme alanı ziyaret edilerek orman Hasılat Bilgisi, Dendrometri gibi Mühendislik konuları ve işleyiş hakkında bilgi alındı. Ardından saha içerisinde bulunan Orman Ekosistemlerini İzleme Programı Seviye 2 Gözlem alanında tüm gözlem sahası incelenerek yapılan çalışmalar, kullanılan ekipman ve işleyiş hakkında teknik bilgi edinildi.
Sonrasında Yangın Havuzuna gidildi ve Orman yangınları hakkında kısaca bir teknik bilgi alındı ardından orman deposu ve anıt ağaç ziyaret edilerek Orman İşletme Binasına dönüş yapıldı. İşletme Şefi, Muhafaza Memuru ve Tüm çalışanlar ile veda ve teşekkür konuşması yapılarak anı defteri yazılıp alandan ayrılan öğrenciler, Eskişehir Kültür turu da yaptı. Bu tur kapsamında; Sazova parkı, TÜRASAŞ Devrim Arabaları Müzesi, Odun Pazarı Modern Müzesi, Odun Pazarı Evleri, Anadolu Üniversitesi Cumhuriyet Tarihi Müzesi ziyaret edildi ve Hamamyolu, Adalar turu ile gezi sonlandırıldı.