Öner’den Meclis Araştırma Önergesi

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, TBMM’ye verdiği araştırma önergesiyle, kaçırılan pilotlar konusunda yaşanan sürecin açıklığa kavuşturulmasını istedi.

Yayınlanma:
Güncelleme: 23 Ekim 2013 13:56
Öner’den Meclis Araştırma Önergesi

CHP Isparta Milletvekili Ali Haydar Öner, "Lübnan'da kaçırılan pilotlarımızın kaçırılma ve alıkonma nedenleri ile serbest kalma süreçlerinde yaşanan olayların açıklığa kavuşturulması, ülkemizin dış politikası ve Suriye'ye yönelik uygulamaların diplomatik açıdan gelecekteki olası sonuçlarının araştırılması amacıyla" TBMM Başkanlığına Meclis Araştırması önergesi verdi.

Önergesinde, Beyrut'ta kaçırılan Türk Hava Yolları'nın pilotları Murat Akpınar ve Murat Ağca'nın, kaçırılmalarının üzerinden 71 gün geçtikten sonra özgürlüklerine kavuşmuş olmalarının en büyük teselli olduğunu ifade eden Öner, "Olayın mağdurları, esaretten kurtulmanın ve ailelerine kavuşmanın sevinç ve heyecanı ile olaya neden olanlarla kendilerini kaçıranlara, özgürlüklerinden yoksun bırakıp hayati tehlike altında tutanlara teşekkür ve minnet duygularını ifade eder hale getirilmişlerdir" diyerek şöyle devam etti:

"Psikolojik harekat ve emsalsiz medya desteği ile olayın mağdurları olayın müsebbiplerini över konuma düşürülmüşlerdir. Bu tam bir A-K-P', yani bir Aldatmaca Kandırmaca Projesi'dir: Büyük bir Usta'lık işidir. Olayda birbirlerine arka çıkan kişi ve gruplarla birbirinin kanını döken kişi ve gruplara birlikte teşekkür edilmektedir. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'na Şii hacıları kaçıran Kuzey Kasırgası Tugaylarına, bazı mahkumları salıveren Esad'a aynı anda teşekkür edilmesi açıklanmaya ve izaha muhtaç çelişkiler yumağıdır. Mağduriyete neden olanlar sorumluluklarını, beceriksizliklerini ve basiretsizliklerini unutmakta, unutturmaya çalışmakta, bunu maharete dönüştürmeye, kahramanlık destanı yazmaya çalıştırmaktadırlar.
Kaçırılan pilotlarımızın, Suriye'de Kuzey Kasırgası Tugayı adlı muhalif silahlı grup tarafından alıkonulan 9 Lübnan vatandaşının Türkiye marifetiyle serbest bıraktırılması karşılığında özgürlüklerine kavuştuğu ifade edilmektedir. Ayrıca Suriye hapishanelerinden salıverilen bazı kişilerin bu olayla bağlantıları da gizemini kurumaktadır. Ulusal ve uluslararası basında yer alan haberlerde pilotlarımızın ve 9 Lübnan vatandaşının serbest bırakılması sürecinde Türkiye ya da Katar tarafından 150 milyon USD fidye ödendiği iddia edilmiştir. Öte yandan, pilotlarımızın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından bizzat karşılanması ya da bu sonucun Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu tarafından Türkiye'nin uluslararası bir başarısıymış gibi takdim edilmesi; dış politikamızın bugünü ve geleceği açısından kaygı uyandırmakta, bu vahim olaylar silsilesinin araştırılması zorunluluğunu ortaya koymaktadır. Türkiye'nin desteklediği bilinen bazı grupların hatalı uygulamalarının da rehin almaya ve takas girişimine neden olduğu iddia edilmektedir. Yani, yaşanan bu vahim olay, Türkiye'nin izlediği Suriye politikasının olası sonuçlarından biridir ve artık Türkiye'nin dış politikası, Ortadoğu özelinde ve dünya genelinde rehin alma, fidye ve şantaj girişimleri tehditleriyle karşı karşıyadır."

Öner önergesinde ayrıca "Gerek ülkemiz kamuoyu gerekse iktidar-muhalefet fark etmeksizin tüm TBMM üyeleri, bu ve benzeri kritik olaylar konusunda daha çok dolaylı yoldan bilgi edinebilmektedirler. Türkiye'nin dış politikasının geleceği açısından hayati öneme sahip olan bu olayın bütün aşamaları ve boyutlarıyla TBMM çatısı altında araştırılması, TBMM'nin millet adına kullanacağı iradenin gereğidir" dedi.

HABERE YORUM KAT
Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum