Parmaklarımın Ucundaki Şiirler
Parmaklarımın Ucundaki Şiirler
Senirkent Dr. Tahsin Tola MTAL proje kapsamında işitme engelli okullarının öğrencileriyle sıcak bağlar kurup onların öz güven kazanmasını, diğer okullarda ise gibi bilişime yönelik gelişmelerin yanında öğrencilerin işaret dili öğrenerek sosyal hayatta işitme engelli vatandaşlara yardımcı olmalarını hedefliyor.
Senirkent Dr. Tahsin Tola Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Öğrencileri; 2017-2018 eğitim-öğretim yılında “Bana Göz Kulak Ol” adlı eTwinning projesiyle Görme Engelliler Okullarının faydalanması için 20 kitap seslendirerek Engelsiz Kütüphaneye kazandırmışlardı. Öğrenciler, 2018-2019 Eğitim-öğretim yılında da işitme engellilere yönelik “Parmaklarımın Ucundaki Şiirler” isimli bir proje yazmak için Cansu Tekin yürütücülüğünde çalışmalara başladı. Proje ile ilgili yapılan açıklamada şu görüşlere yer verildi:
“Parmaklarımın Ucundaki Şiirler” adındaki yeni projemiz, işitme engelli okullarıyla ortaklık kurup öğrencilerin belirledikleri şiirlerin okunması, video haline getirilmesi ve işaret diline çevrilmesini hedefleyen bir sosyal sorumluluk projesidir. Projemiz eTwinning platformu üzerinden yürütülmektedir. Senirkent Dr. Tahsin Tola MTAL olarak bu proje kapsamında işitme engelli okullarının öğrencileriyle sıcak bağlar kurup onların öz güven kazanmasını ve işaret dilindeki yetkinliklerini geliştirmelerini, diğer okullarımızda ise web2 araçları gibi bilişime yönelik gelişmelerin yanında öğrencilerimizin işaret dili öğrenerek sosyal hayatta işitme engelli vatandaşlarımıza yardımcı olmalarını sağlamayı hedefledik.
“Parmaklarımın Ucundaki Şiirler eTwinning Projesi” kapsamında öğrencilerin işaret dili öğrenmeleri ve sosyal sorumluluk bilincini kazanmaları için Senirkent Halk Eğitim Merkezinde işaret dili kursu açılmasına öncülük edilerek seminerler ve eğitimler verilmesi sağlandı. Ortak okullarla mektuplaşma ve tebrik kartı gönderme etkinlikleri gerçekleştirildi, Panolar hazırlandı, sınıflarda uygulamalı olarak web2 araçları eğitimi verildi. 20 farklı şiir işaret diline çevirerek işitme engellilere yönelik videolar oluşturuldu. Projenin final ürünü olan engelsiz şiirler programı 17 Nisan 2019 tarihinde ilçe çapında sahnelendi. Öğretmen ve öğrencilerin aylar süren çalışmalarının sonucunda 16 şiirden oluşan bir şiir dinletisi protokole ve Senirkent’teki okullara sunuldu. Senirkent MTAL toplantı salonunda gerçekleştirilen şiir dinletisi için arka plan oluşturacak yağlı boya manzara resmi yapıldı. Öğrencilerle atık kâğıtlardan süsler hazırlandı. Monotonluğu kırmak için okulun öğrencileriyle “Sosyal Sorumluluk” ve “eTwinning Aşkına” adlı videolar çekildi. Programa; şiirlerin yanı sıra çekilen bu videolar, şarkılar ve küçük drama sahneleri eklendi.
Projenin sonunda gerek öğrencilerin ilçede aldığı eğitim gerekse sene başından beri yürüttüğü çalışmalar neticesinde büyük ilgi gören projenin Isparta’nın örnek projelerinden biri haline geldiğini belirten yetkililer; “Projemizi ve programımızı hazırlarken asıl hedefimiz toplumda farkındalık oluşturmak ve işaret dili öğrenimi üzerinde toplumu bilinçlendirmek ve işitme engelli bireylerin sosyal hayata bağımsız olarak katılmalarına yardımcı olmaktı. İşaret dili destekli videolarımız ve programımızla hedefimize ulaşmayı başardık” dediler.