Detaylar belli oldu: Taşeron işçilerle yapılacak sözleşmeler 3 yıldan kısa süreli olamayacak; kıdem tazminatları, yıllık izinleri ve ücretleri garanti altına alınacak...
Çalışma hayatına ilişkin yeni düzenlemeyle taşeron işçilerin asgari sözleşme süreleri 3 yıla çıkarılırken, kıdem tazminatı yolu açılıyor. Yaklaşık 1 milyon taşeron işçiyi ilgilendiren düzenleme 30 Mart seçimlerinden hemen sonra Meclis'e getirilecek. Taşeron işçilerin keyfi bir şekilde işten çıkarılmasının da önüne geçilirken, sosyal hakları da iyileştiriliyor.
SEÇİMDEN HEMEN SONRA
Kamuda ve özel sektörde çalışan taşeron işçilerinin gözü kulağı Ankara'ya çevrildi. Sosyal güvenlik alanında köklü adımlar atan hükümet, Bağ-Kur borcu olanlardan taşeron işçilere kadar geniş bir yelpazede önemli düzenlemeler yapmaya hazırlanıyor. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nca hazırlanan tasarı, Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldı. Tasarı ile taşeron işçilerin asgari sözleşme süreleri 3 yıla çıkarılıyor.
İŞ KAYBETME KORKUSU BİTİYOR
Tasarıya göre; taşeron işçilerin yıllık izinleri, ödenmeyen ücretleri de güvence altına alınıyor. Her yıl girdi-çıktı yapılması nedeniyle kıdem tazminatı hakkı kazanamayan işçilerin mağduriyeti bitiriliyor. Bugüne kadar 1 yıldan kısa tutulan ve bu yolla kıdem tazminatı almaları önlenen taşeron işçilerle yapılacak sözleşmeler 3 yıldan kısa olmayacak. Niteliği gereği süreklilik arz eden hizmetlerin teminine yönelik ihaleler, 3 yıllık bir süre için yapılacak. Böylece işçiler, her yıl işini kaybetme korkusu yaşamayacak.
İŞ HAYATINDA ESNEKLİK
Bakanlık, kiralık işçi düzenlemesi konusunda da çalışma yaptı. İzne ayrılan bir çalışanın yerine alınacak geçici işçinin ücreti de önceki ile aynı olacak. Düzenleme, firmaların geçici işler için istihdam bürolarından işçi talep etmesini getiriyor. İşçi kiralama sisteminde çalışanın maaş, tazminat, sigorta primi gibi yükümlülüklerini işveren yerine özel istihdam büroları üstleniyor.
'KÖKTEN ÇÖZÜYORUZ'
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, taşeron işçilerle ilgili düzenlemenin detaylarını açıkladı. Aynı işyerindeki çalışma farklılığını ortadan kaldırmak istediklerini dile getiren Çelik, şunları kaydetti:
TIBBİ SEKRETER ASIL İŞÇİ OLACAK: Taşeronla ilgili bir sıkıntı var, bunun farkındayız. Bu meseleyi kökten çözüyoruz, bundan sonra 2 işçi bir işyerinde farklı statüde çalışmayacak, bunu kaldırıyoruz. Örneğin; Karayolları'nın 10 bin kişiye, Sağlık Bakanlığı'nın 10 bin kişiye ihtiyacı varsa orada taşeron işçi değil, asıl işçi çalışacak. 'Hiç hizmet alımı olmasın' diyorsanız bu doğru olmaz, hizmet alımında eşitsizlik olmaması lazım. Hastanede 2 kişi çalışıyor, biri tıbbi sekreter taşeron işçisi, diğeri ise hastane personeli ve aralarında statü farkı çok fazla. Demek ki hemşireyi, tıbbi sekreteri, hasta bakıcıyı asıl işçi olarak çalıştıracaksın, bunu kesinlikle çözeceğiz.
KANUN ÇİZGİYİ ÇİZİYOR: Taşeron uygulaması çile uygulamasına dönmüştür. Onun için Sayın Başbakan'ın talimatıyla bu çalışmayı tamamladık. Hizmet nerelerde alınacak belli olacak, hizmetin alınmayıp asıl işçi olarak kimler çalışacak bu çizgi net olarak kanun tarafından çiziliyor.
SENDİKAL HAKLAR: Yıllık izni kullandırılacak ve asgari 3 yıllık sözleşme yapılacak. Diyelim hizmet alımı ihtiyacı var belediyenin, 5 yılda hizmet alımı şeklinde sözleşme yapabilecek ama 'asıl iş' dediğimiz yerde taşeron işçi çalıştırılamayacak. Alt işveren işçileri asıl işçiler gibi sendikal haklarını aynen kullanacak. Sendikaya üye olacaksınız, toplu sözleşme hakkı elde edeceksiniz.