Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Şu an 11 milyon işçinin sadece yüzde 8'i tazminat alabiliyor. Fon sistemine geçeceğiz" dedi.
Çalışma hayatında önemli değişimler yaşayan Türkiye, kıdem tazminatı ile ilgili de yeni bir döneme giriyor.
Çalışma Bakanlığı, uzun süredir üzerinde çalıştığı Kıdem Tazminatı Fonu ile ilgili yasal düzenlemeyi önümüzdeki günlerde sosyal tarafların görüşüne açacak. Hükümet programında da yer alan fon tasarısı daha sonra da Meclis gündemine gelecek. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, kurulması planlanan Kıdem Tazminatı Fonu'na ilişkin önemli açıklamalar yaptı.
Çelik, "Kıdem tazminatı ile ilgili yasayı çalışıyoruz. İş güvenliği yasasından sonra bu konuyu sosyal taraflarla görüşeceğiz. Kıdem tazminatı ile ilgili bireysel fon hesabını öngörüyoruz. Hükümet programı fonun kurulması yönünde. Mevcut haklara dokunulmayacak. Mevcut haklar aynen kalsın istiyoruz" dedi.
YÜZDE 8 YARARLANIYOR
Türkiye'de kıdem tazminatı uygulamasında ciddi sorunlar yaşandığını kaydeden Çelik, çalışanların yalnızca yüzde 8'inin kıdem tazminatından yararlanabildiğinin altını çiziyor. Buna karşın yüzde 92'inin kıdem tazminatı hakkından yararlanamadığının altını çizen Çelik, "Bu tabloya kim ne diyecek, kim karşı çıkacak. 11 milyon işçi var. Yüzde 8'i 800 bin işçi yapar. Bu 800 bin kişi kıdem tazminatını alacağını varsayıyor. Dolaysıyla işçinin kıdem tazminatı garantisi yok. Devlette çalışıyorsa garantisi var. Onun da sayısı 350 bin kişi" diye konuştu. Bakan Çelik, bunun yerine çalışan herkesin hak ettiği ölçüde yararlanabileceği bir sistem kurmak istediklerini belirtti.
KAZANILMIŞ HAKLAR KORUNACAK
Kazanılmış hakların korunması üzerine bir sistem kuracaklarını aktaran Faruk Çelik, kıdem tazminatı miktarının ise düşebileceğinin altını çizdi. Çelik, şunları söyledi: "Oransal olarak en yüksek bizde. En az işçinin yararlandığı ama kullandığında da en yüksek tazminatı aldığı bir sistem. Bunu yaygınlaştırıp 1 ay bile çalışanın yaralandığı bir sistem kuracağız. Bu iş kavga konusu değil."