Yeni İlaç Fiyat Kararnamesi eczacıları ayaklandırdı. Yeni kararname eczacıların ilaçlardan aldıkları kâr payını azaltırken firmalarınkini artırıyor.
Eczacılar, henüz taslak olan karanamenin yürürlüğe girmesi halinde 12 bin eczanenin kapanacağını söyledi. 54 eczacı odası bir bildirge yayınlayarak eczacıların yeni kararnameye tek ses, tek yürek karşı çıkacaklarını açıkladı.
Kâr payını yasaklıyor
Taslak eczanelerin varlığını sürdürebilmesi için büyük önemi olan mal fazlası ve ticari iskonto uygulamalarını yasaklıyor. Mal fazlası, örneğin eczanenin bir ilaçtan 10 kutu sipariş etmesi durumunda 1 kutunun firma tarafından verilmesi anlamına geliyor. Bu oran bazı ilaçlarda 20 kutuda 1 kutu. Mal fazlasının kaldırılmasıyla aylık 50 bin TL ve altı ciro yapan eczanelerin kapanması bekleniyor.
Eczacının cebinden alıp firmaya veriyor
Çağdaş Eczacılar Derneği İzmir Başkanı Eczacı Levent Budak, ilaç firmalarının euro ve dolarda yükselme olduğu zaman zam isteme hakkı olduğunu söyledi. Budak, “Sanayici bakanlıktan yine zam istedi. Devlet de sanayiciye, ‘Mal fazlası ürün verme’ dedi. Yeni taslakla eczacının mal fazlasıyla kazandığı yüzde 10 kâr elinden alınıyor. Eczacı mağdur oluyor” dedi.
Türk Eczacıları Birliği Merkez Heyeti, Denetleme Kurulu ve 54 Eczacı Odası başkan ve yöneticileri, 29 Nisan’da İlaç Fiyat Kararnamesi taslağı üzerine görüşmek üzere Ankara’da toplandı. Toplantından çıkan bildirge önceki gün yayımlandı. Bildirgede İlaç Fiyat Kararnamesi’nin bu şekilde yürürlüğü girmesi halinde eczacıların yüzde 50’sinin varlığını sürderemeyeceği vurgulandı.
Bildirgede 24 bin 500 eczacıyı temsilen şu ifadelere yer verildi: “Yeni İlaç Fiyat Kararnamesi’ni, 12 bin eczanenin kapanması, geri kalan 12 bin 500 eczanenin ise ticarî olarak varlığını sürdüremez hale gelmesi girişimi olarak değerlendiriyoruz. Yeni düzenlemeleri, ilaç şirketlerinin kamu ile yaptığı pazarlıkta ilaç fiyatlarına alamadığı zamları ve kur farklarını eczacıların cebinden alması olarak değerlendiriyor. Kamunun da, sağlığın can damarı sağlık kuruluşlarından biri olan eczanelerin teker teker kapanmasına yol açacak bu maddeyi taslağa yerleştirmesini sağlık sistemine yönelik bir darbe olarak görüyoruz. İlaca değer katan ve ilacın tek gerçek uzmanı olan eczacılar, birlik ve dayanışma içerisinde bu mesaja gereken cevabı verecek örgütsel güce sahiptir.”