Isparta'da ihracat 2019 yılı Ocak ayında, 2018 yılının aynı ayına göre artarak 16,2 milyon dolar, ithalat azalarak 2,9 milyon dolar olarak gerçekleşti.
TÜİK Antalya Bölge Müdürü Abdi Öncel, Ocak ayına ilişkin dış ticaret istatistiklerini açıkladı. Öncel, açıklamasının ilk bölümünde dış ticaret istatistiklerinin tarihçesine ilişkin şu bilgileri verdi:
“Türkiye dış ticaret istatistikleri için Özel Ticaret Sistemini uygulamaktadır. Dış ticaret istatistikleri, diğer ülkelerden Türkiye’nin istatistik bölgesine giren veya istatistik bölgesinden diğer ülkelere giden malları içerir ve bunlar şu şekildedir:
- gümrük kontrolü altında normal ihracat ve ithalat rejimi
- gümrük kontrolü altında dahilde ve hariçte işleme rejimi
- sınır ticareti
Kapsanan işlemler: Dış ticaret istatistiklerinde normal ihracat ve ithalat, dahilde veya hariçte işleme rejimi kapsamında ithal ve ihraç edilen mallar, sınır ticareti ve finansal kiralama yoluyla ithal edilen mallar kapsanmaktadır. Gümrük antrepoları, serbest bölgeler, gümrüksüz satış mağazaları Türkiyenin gümrük sınırları dışı olarak kabul edilmektedir. Bu alanlarla 3. ülkeler arasında yapılan ticaret istatistikler içinde yer almamaktadır.
Kapsanmayan işlemler: Yolcu beraberi eşya (bavul ticareti), transit ticaret, geçici ithalat ve ihracat, parasal altın ithalatı ve ihracatı, tamir bakım gören mallar, operasyonel (adi) kiralama ve 100 ABD Doları altındaki işlemler.
Coğrafi kapsam: Coğrafi kapsam, Gümrük sınırları ile örtüşmektedir. İstatistik bölgesi ise (serbest bölgeler ve antrepolar hariç olmak üzere) gümrük bölgesine eşittir. Kaydedilmeyen faaliyetler: Bavul ticareti verileri kapsam dışıdır. Fakat, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve TÜİK ödemeler dengesi için bavul ticareti hakkında tahminlerde bulunur, bunlar TÜİK tarafından yayımlanan dış ticaret rakamları içinde yer almamaktadır.
Veri kaynakları: Ana veri kaynağı gümrük beyannameleridir. Doğalgaz ve Kamunun yaptığı elektrik dış ticareti verileri firmalardan alınmaktadır.
Toplanan Verinin Özellikleri: Toplanan temel istatistiksel değişkenler; mal akışı, referans dönemi, gümrük, ürün kodu, ülke, taşıma aracının milliyeti, taşıma şekli, gümrük rejimi, istatistiksel değer (ihracat FOB, ithalat CIF), net ağırlık (kg), tamamlayıcı birim (adet, metre, m², m³ vb), teslim şekli, ödeme şekli ve sözleşme kodudur.
Ülke verilerinin dayanağı: İthalat için menşei ülke, ihracat için gideceği bilinen son ülke kullanılmaktadır.
Ocak -Haziran haber bülteni dönemlerinde cari yıla ve bir önceki yıla ait veriler, Temmuz-Aralık haber bülteni dönemlerinde ise cari yıla ait veriler geçici olarak yayımlanmaktadır.”
Öncel, 2019 Yılı Ocak Ayı Dış Ticaret İstatistiklerinin Antalya, Isparta ve Burdur İli sonuçlarını ise şu şekilde açıkladı:
“Türkiye İstatistik Kurumu ile Gümrük ve Ticaret Bakanlığı işbirliğiyle oluşturulan geçici dış ticaret verilerine göre;
Ülkemizde ihracat %5,9 arttı, ithalat %27,2 azaldı,
Antalya'da ihracat 2019 yılı Ocak ayında, 2018 yılının aynı ayına göre azalarak 108,9 milyon dolar, ithalat artarak 75,4 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Isparta'da ihracat 2019 yılı Ocak ayında, 2018 yılının aynı ayına göre artarak 16,2 milyon dolar, ithalat azalarak 2,9 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Burdur'da ihracat 2019 yılı Ocak ayında, 2018 yılının aynı ayına göre azalarak 15,0 milyon dolar, ithalat artarak 3,0 milyon dolar olarak gerçekleşti.”