SDÜ'de 91 ülkeden 1.619 yabancı uyruklu öğrenci eğitim- öğretim görüyor. 20 yabancı uyruklu akademisyen görev yapıyor. SDÜ Erasmus'ta yıllık yarım milyon Avro bütçe kullanıyor. SDÜ bu değer ile Türkiye'de üniversiteler içerisinde ilk 10'da yer alıyor. SDÜ Hukuk Fakültesi Dekanı ve Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Haluk Songur: ''10 farklı uluslararası akademik oluşumlara üyelik ve bağlantılarımız var.
'''Birleşmiş Milletler gibi üniversite''
Hukuk Fakültesi Dekanı ve Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Haluk Songur ile Süleyman Demirel Üniversitesi'nin (SDÜ) ''Uluslararasılaşma Stratejileri''ni konuştuk: 11 Temmuz 1992'de kurulan SDÜ'nün 90 bine yaklaşan öğrencisi ile Türkiye'de üniversiteler arasında en üst sıralarda yer aldığını belirten Prof. Dr. Songur, ''uluslararasılaşma'' açısından da iyi bir noktada olduklarını ifade etti. SDÜ'nün Türkiye'de üniversite eğitim- öğretimi görmek isteyen yabancı uyruklu öğrencilere de kapılarını açtığını anlatan Prof. Dr. Haluk Songur, şöyle dedi:''91 ülkeden 1.619 yabancı uyruklu öğrencimiz var. Yabancı uyruklu öğrencilerin 1.011'i lisans, 191'i önlisans, 416'sı ise yüksek lisans ve doktora eğitimi almaktadır. Türkmenistan, Azerbaycan, Suriye, Irak, Afganistan, Almanya, Kazakistan, Kırgızistan, Somali, Libya, İran, Yemen, Kıbrıs, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC), Bulgaristan, Filistin, Rusya, Ukrayna, Çin, Gana, Sudan, Etiyopya, Arnavutluk, Fas, Moğolistan, Nijerya, Mısır, Endonezya, Nijer, Uygur, Hollanda, Özbekistan, Ürdün, Gine, Tacikistan, Gürcistan, Çad, Ahıska, Pakistan, Karadağ, Kosova, Malezya, Orta Afrika Cumhuriyetler, Filipinler, Kongo, Haiti, Yunanistan, Tanzanya, Sırbistan, Cibuti, Benin, Moritanya, Mali, Liberya, Kenya, Moldova, Güney Sudan Cumhuriyeti, Kanada, Bangladesh, Avusturya, Bosna- Hersek, Mozambik, Taylan, Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Burkina Faso, Romanya, Togo, Cezayir, Burundi, Makedonya, Zimbave, Kamerun, Gambiya, Bahreyn, Komorolar, Gabon, Gine Bissau, Madagaskar, Hırvatistan, Uganda, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Kamboçya, Lübnan, Fransa, Türk Cumhuriyetleri, Norveç, Fildişi Sahili, Eritre, Bostvana, Hindistan, Ruanda'dan öğrencilerimiz bulunmaktadır.Yine Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) ''Uluslararasılaşma Strateji Belgesi'' kapsamında yabancı uyruklu akademisyenlere de kapılarını açmıştır. Zira SDÜ'de 20 yabancı uyruklu akademisyen görev yapmaktadır. Hani ''40 millet'' derler ya… Biz de 91 farklı ülkeden millet var. SDÜ, ''Birleşmiş Milletler'' adeta
''SDÜ'nün hedefi: ''Dünya Merkezi''
SDÜ Hukuk Fakültesi Dekanı ve Uluslararası İlişkiler Genel Koordinatörü Prof. Dr. Haluk Songur, Yönetim Kurulu'nun bir ''Merkez'' olma hedefi taşıdığını da kaydetti. Songur, ayrıntılarını şöyle paylaştı:''Sadece Avrupa ve Amerika'ya dönük bir ''Merkez'' değil bu. Aynı zamanda Ortadoğu, Asya, Malezya, Ürdün, Fas'ı da dâhil edecek çok geniş bir coğrafyanın ''Merkezi'' olma yönünde bir ''Uluslararasılaşma'' hedefidir. Çünkü hakikaten bizim Haiti'den öğrencimiz olduğu gibi Ürdün'den de var. Malezya'dan öğrencimiz olduğu gibi Bosna- Hersek'ten de var. Hani ''Adriyatik'ten Çin Seddi'ne kadar'' diyorduk. Biz bunu akademik açıdan; öğrenci dünyasında fiilen gerçekleştirmeye çalışıyoruz.
Erasmus'ta Türkiye'de ilk 10 üniversite içerisindeyiz
Erasmus Değişimi'nin ''uluslararasılaşma'' stratejisinin bir motor gücü olduğunu bildiren Prof. Dr. Songur, SDÜ'nün yıllık yarım milyon Avro bütçe kullandığını ifade etti. Bu veriler aydınlığında SDÜ'nün Türkiye'de üniversiteler içerinde ilk 10'da yer aldığını kaydeden Songur, şöyle dedi:''Erasmus bütçesi ve öğrenci hareketliliği bakımından Türkiye'nin ilk 10 üniversitesinden biriyiz. Yaklaşık 500 bin Avro'nun üzerinde bir bütçe kullanıyoruz. Tabiî ki bu bütçe nereden geliyor? Bunu bütün Avrupa Birliği (AB) üye ülkeleri koyuyor.
Avrupa Birliği de üye ülkelerin öğrenci mübadelesi sayılarına göre ''Ulusal Ajans''lara dağıtıyor. Onlar da kendi üniversitelerine dağıtım yapıyor. Erasmus'ta öğrenci ve öğretim üyeleri, araştırma görevlileri ve kısmen de idari personel hareketliliği var. Erasmus kapsamında yıllık ortalama 100 öğrenci geliyor ve gidiyor.Biz Mevlana Değişim Programı'nı hareketlendirmeye çalıştık. Özellikle Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan'da bunun üzerinde durmuştu. Avrupa'nın dışındaki ülkelerde; Ürdün ve Malezya'da öğrencilerimiz var. SDÜ Dış İlişkiler Koordinatörlüğü olarak her yıl İngilizce Kitap yayınlıyoruz. Her yıl Ders Programı'nı da yeniliyoruz.
''K- 107 Projeleri'' gerçekleştirmeye çalışıyoruz
Öğrenci Mübadelesi çok önemlidir. Ama yeterli değildir. Hatta Erasmus Programı şu anda
''Erasmus Plus''…
Yani Erasmus Artı şeklinde değiştirildi 2020'ye değin Yeni vizyonda projelere ağırlık veriyorlar. Şimdi biz Erasmus ve Mevlana'da öğrenci hareketliliğinden sonra hemen hoca mübadelesi ardından ikili ilişkiler kurmaya özen gösteriyoruz. Proje ortaklığı yapmaya gayret ediyoruz.
''K- 107 Projeleri''var. Bunları gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Yani sadece öğrencinin ve hocanın gidip gelmesi değil de daha kalıcı ilişkiler hedefliyoruz. Bir süre sonra da 4- 5 ve hatta 10 yıldır birlikte çalıştığımız üniversiteler ile ''Ortak Diploma Programı'' yapmaya çalışıyoruz. Yani
''Ortak Yüksek Lisans- Doktora Programı'' açmaya çalışıyoruz.'''
Dünya'daki üniversiteler bir bütün
''SDÜ'nün 10 farklı uluslararası akademik oluşumlara üyelik ve bağlantılarının bulunduğuna atıf yapan Prof. Dr. Songur, sözlerini şöyle sürdürdü:''Dünya'daki üniversiteler bir bütün. Her üniversitenin birbirinden haberi olması gerekiyor. Faydası şu: Örneğin Avrupa Üniversiteler Birliği her yıl Eylül'de bir ülkede büyük fuar/ konferans düzenler. Bunlara her yıl binin üzerinde üniversite geliyor bütün Avrupa'dan. Hatta Amerika Birleşik Devletleri (ABD) de dâhil bütün Dünya'dan. Her üniversite stant açıyor. Ve 5 bine yakın da katılımcı oluşuyor.
Biz 2015'ten itibaren her yıl bu organizasyona katılıyoruz. Üniversitenin tanıtımı ve ikili anlaşmalar gerçekleştirmeye çalışıyoruz. Var olan anlaşmalarımızı daha da geliştirmeye odaklanıyoruz. En son Sevilla'da (İspanya) yapıldı. SDÜ açısından çok verimli bir programdı. 2018'de ise İsviçre'de yapılması planlanıyor. SDÜ Dış İlişkiler Ofisi bunu takip etmeye devam edecek .
SDÜ'nün Uluslararası Akademik Oluşumlara Üyelikler ve Bağlantıları şöyle:
Avrupa Birliği Merkezleri Ağı (The Enic Network) (European Network of Information Centres)-Avrupa Birliği Ulusal Akademik Tanıma Merkezi (The Naric Network) (National Academik Recognition Information Centres)-Bologna Süreci (Bologna Process and European Higher Education Area)-Magna Charta (The Magna Charta Universitatum)-Erasmus Öğrenci Topluluğu (Erasmus Student Network) (ESN) -Avrupa Üniversiteler Birliği (European University Association) (EUA)-Avrupa Uluslararası Eğitim Birliği (European Association for International Education (EAIE)-Uluslararası Üniversiteler Birliği (The International Association of Universities (IAU)-Milletlerarası İktisadi ve Ticari İlimler Talebeleri Staj Komitesi Derneği (AIESEC)-Milletlerarası Teknik Stajyer Öğrenci Mübadelesi Birliği (IAESTE)-
''Suriye konusunu çok önemsiyoruz''
SDÜ Rektörü Sayın Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı ve Yönetim Kurulu'nun büyük desteği ile Suriye'den gelen 20 akademisyene yönelik 1 hafta boyunca ''Oryantasyon Programı'' yapıldığını anımsatan Prof. Dr. Haluk Songur, ''akabinde Sempozyum düzenledik. SDÜ'de Oryantasyon Programı'na katılan Suriye uyruklu akademisyenlerden biri şu an bizde çalışıyor artık. İlahiyat Fakültesi'nde görev yapıyorBundan sonraki süreçte Suriye uyruklu akademisyenlere yönelik ''Uluslararası İlişkiler '' ve ''Hukuk'' alanında da bir CV toplama düşüncemiz var.
'''SDÜ'nün 8 üniversite ile protokolü var''
Prof. Dr. Haluk Songur, SDÜ'nün Kosova, Malezya, Endonezya (2), Ürdün (2), Kırgızistan ve Bosna- Hersek'te 8 üniversite ile ikili anlaşmasının bulunduğunu kaydetti. Songur, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Güney Kore Cumhuriyeti, Malezya ve Ukrayna'da 4 üniversite ile ikili anlaşmanın imza aşamasında olduğunu sözlerine ekledi.