Diş Hekimi Pınar Kahraman, ağız sağlığının önemine vurgu yaparak, olumsuz ağız sağlığının sadece ağızda sorunlara yol açmadığını, aynı zamanda bazı hastalıklara da neden olabileceğini belirtti.
Özellikle kalp rahatsızlıkları ve kronik hastalıklar gibi ciddi sağlık sorunlarının ortaya çıkabileceğini ifade eden Kahraman, ayrıca ağız bakımında yaşanan sıkıntıların yemek yeme kalitesini etkileyerek obezite gibi önemli sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyledi.
Ağız sağlığının sadece fiziksel sağlığı etkilemekle kalmadığını, aynı zamanda sosyal çevrede de olumsuz sonuçlar doğurabileceğini belirten Kahraman, ağız bakımının eksikliğiyle birlikte diş çürümelerinin ve kötü ağız kokusunun ortaya çıkabileceğini ifade etti. Kahraman, bilimin sürekli ilerlediğini ve kaybedilen dişlerin artık kolaylıkla yerine konabileceğini belirtti. Bu sayede hastaların kaybettikleri dişlerini çeşitli işlemlerle geri kazanarak kaliteli bir yaşam sürmelerine yardımcı olduklarını aktardı.
Kahraman, ağız ve diş sağlığının korunmasının en önemli faktörünün aile eğitimi olduğunu vurguladı. Küçük yaşlarda çocuklara ağız ve diş sağlığı konusunda iyi bir eğitim verildiği takdirde, yaşamları boyunca bu konuya önem vereceklerini söyledi. Ülkemizde ağız ve diş sağlığı konularının geri planda kalmasının sebeplerini açıklayan Kahraman, eğitimli toplumlarda ağız ve diş sağlığına verilen önemin daha yüksek olduğunu, ancak bizim toplumumuzda genel sağlık prensiplerinin içinde yer alan ağız ve diş sağlığının geri planda kaldığını ifade etti. Bu durumun en büyük etkenlerinin maddi yetersizlikler ve yeterli eğitimin verilmemesi olduğunu belirtti.
Kahraman, sağlıklı ve estetik dişlere sahip olmanın imkanları zorlamak ve düzenli bakım yapmakla mümkün olduğunu ifade etti. Çünkü düzenli temizlik yapılmayan dişlerin zamanla lekelenmeler, ağrılı çürükler, apseler ve kötü nefes kokusu gibi sorunlara yol açabileceğini söyledi. Vatandaşlarımızın maalesef diş sağlığı sorunları ve diş kaybı yaşadıklarında diş kliniklerine başvurduklarını ancak aslında sağlıklı bir yaşam için yılda en az 2 kez diş doktoruna gitmeleri gerektiğini vurguladı.